Τσάντα με κόστος 50€, πωλείται 1.000€: Το σκοτεινό μυστικό πίσω από τα ιταλικά εργαστήρια μαύρης εργασίας
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Τσάντα με κόστος 50€, πωλείται 1.000€: Το σκοτεινό μυστικό πίσω από τα ιταλικά εργαστήρια μαύρης εργασίας
Οι εισαγγελικές αρχές στην Ιταλία ξεσκεπάζουν ένα εκτεταμένο δίκτυο εργαστηρίων μαύρης εργασίας που τροφοδοτούν με δερμάτινα είδη ορισμένους από τους πιο διάσημους οίκους μόδας στον κόσμο. Η υπόθεση άνοιξε όταν, σε έφοδο σε παράνομους χώρους παραγωγής κοντά στη Φλωρεντία, οι καραμπινιέροι βρήκαν δέκα Κινέζους και έναν Πακιστανό εργαζόμενο να δουλεύουν «σε συνθήκες σοβαρής εκμετάλλευσης», ράβοντας πολυτελείς τσάντες υψηλής ποιότητας.
Οι αστυνομικοί στην Ιταλία εντόπισαν στις αποθήκες τελειωμένα δερμάτινα είδη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας πασίγνωστης ιταλικής φίρμας, και αυτό άνοιξε τον δρόμο σε μια μεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands. Στο στόχαστρο των αρχών βρέθηκαν και άλλα ιστορικά ονόματα της ιταλικής μόδας, καθώς εντοπίστηκαν προϊόντα τους μέσα σε παράνομα ραφεία όπου οι συνθήκες θύμιζαν περισσότερο «στρατώνες εργασίας»: σπασμένα παράθυρα, απουσία μέτρων ασφαλείας, εργαζόμενοι που κοιμούνται δίπλα στα μηχανήματα και βάρδιες που αγγίζουν τις 90 ώρες την εβδομάδα, με αμοιβές των 3,5 ευρώ την ώρα.
Σύμφωνα με αξιωματικό που συμμετέχει στην έρευνα, «έχουμε δει σκληρές εικόνες: κρεβάτια μέσα στα εργαστήρια, ξηλωμένα προστατευτικά από τα μηχανήματα για να αυξάνεται η ταχύτητα παραγωγής, ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν στον ίδιο χώρο – όλα για να παράγεται μια τσάντα με κόστος 50 ευρώ, η οποία στη συνέχεια πωλείται προς 1.000 ευρώ».
Οι εφόδοι δεν περιορίστηκαν στην περιοχή της Πράτο, το ιστορικό «κέντρο» των κινεζικών εργαστηρίων. Οι αρχές αναφέρουν ότι το δίκτυο έχει πλέον εξαπλωθεί μέχρι το Μιλάνο και ακόμη πιο βόρεια, μετατρέποντας την παράνομη παραγωγή σε πάγια πρακτική ενός σημαντικού κομματιού της ιταλικής βιομηχανίας μόδας.
Φέτος, δικαστήρια στο Μιλάνο έχουν ήδη θέσει υπό προσωρινή δικαστική εποπτεία μονάδες πέντε μεγάλων οίκων για να εξεταστεί η αλυσίδα προμηθευτών τους – χωρίς οι εταιρείες να κατηγορούνται απευθείας, αλλά με σαφή ανησυχία για το πώς φτάνουν τα προϊόντα τους σε τέτοιους χώρους.
Η υπόθεση δείχνει επίσης ότι οι κινεζικές εγκληματικές ομάδες έχουν διεισδύσει στην παράνομη βιομηχανία παραγωγής, ελέγχοντας μεταφορές και απαιτώντας «προστασία» από τα εργαστήρια. Το κλίμα έντασης έχει ήδη οδηγήσει ακόμη και σε επεισόδια βίας – ένας γνωστός εκβιαστής του κυκλώματος πυροβολήθηκε στη Ρώμη φέτος την άνοιξη.
Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την περιοχή της Πράτο, μια απρόσμενη παράμετρος μπορεί να αλλάξει την εικόνα: η αύξηση των Πακιστανών εργατών στα εργαστήρια. «Σε αντίθεση με τους Κινέζους, οι Πακιστανοί διεκδικούν, κάνουν απεργίες, έχουν συνδικάτα που τους στηρίζουν. Αυτό ίσως αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας πίεσης για να βελτιωθούν οι συνθήκες», σημειώνει ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος.
Η έρευνα συνεχίζεται, ενώ οι ιταλικές αρχές προειδοποιούν ότι οι παραβιάσεις εργασιακών κανόνων στη μόδα «έχουν μετατραπεί σε γενικευμένη και παγιωμένη πρακτική» — ένα σύστημα που λειτουργεί στη σκιά της λάμψης της υψηλής ραπτικής.
Πηγή: The Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.