Visual Browsing

Αγία Σοφία - Θα γίνει τέμενος; Συνεδριάζει το ανώτατο δικαστήριο

Αγία Σοφία Πώς θα λειτουργεί ως τόπος προσευχής
Αγία Σοφία / © EPA/ERDEM SAHIN
Ό,τι και να αποφασίσει το δικαστήριο στην Τουρκία, απαιτείται διοικητική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση
  • A-
  • A+
0
Συνεδριάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας με θέμα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας καλείται να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα μετά την προσφυγή από δύο ΜΚΟ οι οποίες αιτήθηκαν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η απόφαση, όπως εξηγούσαν χθες διεθνή Μέσα, είναι πιθανό να μην ληφθεί σήμερα.

Ό,τι όμως και να αποφασίσει το δικαστήριο για να μετατραπεί και πάλι σε τέμενος η Αγία Σοφία απαιτείται διοικητική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση. Με λίγα λόγια το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μπορεί να εκμεταλλευθεί μια απορριπτική απόφαση λέγοντας είμαστε κράτος δικαίου ή το αντίστροφο.

Ο πρόεδρος του τουρκικού δικαστηρίου που θα κρίνει την τύχη της

Ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι ο πρόεδρος του 10ου τμήματος του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που πρόκειται να εκδικάσει σήμερα 2 Ιουλίου την υπόθεση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί.

Σχετικα
Ισπανία - Κορωνοϊός: Ηλικιωμένη εμβολιάστηκε με δικαστική απόφαση
Ισπανία - Κορωνοϊός: Ηλικιωμένη εμβολιάστηκε με δικαστική απόφαση

Ο κορυφαίος 52χρονος δικαστής του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1968 στο Αφιονκαραχισάρ και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1989.

Εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2011 και από το 2018 εκτελεί χρέη προέδρου στο 10ου τμήμα του ΣτΕ.

Ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Θεωρείται από τους πιστούς υπηρέτες της δικαιοσύνης, η οποία ωστόσο πρέπει να συνάδει και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, υποστηρίζει.

Σχετικα
Ψευτογιατρός: Κατηγορείται για το θάνατο 12 ανθρώπων-Νέα στοιχεία
Ψευτογιατρός: Κατηγορείται για το θάνατο 12 ανθρώπων-Νέα στοιχεία

«Παρακολουθώντας στενά τις ανάγκες της χώρας μας, όλες οι αποφάσεις μας είναι ανοιχτές σε αλλαγές, σε δημοκρατικές αντιλήψεις και ευρεία κατανόηση και λαμβάνονται ανεξάρτητα, αμερόληπτα και αντικειμενικά», έχει δηλώσει, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι «κάθε κοινωνία ορίζει διαφορετικά τη δικαιοσύνη, αλλά η βάση της δικαιοσύνης είναι να αποτρέπει την αδικία, να αποδίδει το δίκαιο, να εμποδίζει την καταπίεση. Ως δικαστές το πιο σημαντικό που χρειάζεται να έχετε είναι ένα ισχυρό αίσθημα δικαίου και δικαιοσύνης».

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έγινε χθες από τις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόσο με δήλωση από τον Μάικ Πομπέο, όσο και με ανάρτηση του αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβη των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ, τόνισε πως η Αγκυρα οφείλει να σεβαστεί το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην το μετατρέψει σε τζαμί.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα υπονομεύσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του - τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο - να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απάντηση της Αγκυρας

Από την πλευρά της η Άγκυρα απάντησε λέγοντας πως αποτελεί ιδιοκτησία της χώρας ο Ναός.

«Η Τουρκία φρόντιζε ευλαβικά την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την κατάκτησή της. Σε αυτήν την περίπτωση, υπενθυμίζουμε και πάλι μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη γη μας. Κάθε είδους κίνηση επίδειξης ισχύος σχετικά με την Αγία Σοφία είναι επίσης ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές μας υποθέσεις στο πλαίσιο πάντα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό το να μιλά κανείς για κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προειδοποιήσεων και επιβολής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η προειδοποίηση Βαρθολομαίου

Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προειδοποίησε στην αρχή της εβδομάδας πως «η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε στην δήλωσή του πως «δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου».

 ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5