- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέρασε η τροπολογία για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία»
Συνολικά, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε τέσσερα σχέδια τροπολογιών και ήδη εγκρίθηκαν δύο
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Σάββατο συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Συνολικά, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε τέσσερα σχέδια τροπολογιών και ήδη, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης εγκρίθηκαν δύο από αυτά. Για την έγκριση των σχεδίων τροπολογιών απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία (61 στους 120 βουλευτές), την οποία ο συνασπισμός κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση διαθέτει άνετα.
Συγκεκριμένα, η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε σήμερα την τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματος, με την οποία οι λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλάζουν με τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η λέξη «Μακεδονία» αλλάζει με τη λέξη «Βόρεια Μακεδονία», εκτός του άρθρου 36 και την τροπολογία XXXIV που αφορά ένα ιστορικό γεγονός (την Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας, από το 1944) και την ενσωμάτωση στο προοίμιο του Συντάγματος της ειρηνευτικής συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.
Υπέρ της πρώτης τροπολογίας (ΧΧΧΙΙΙ) ψήφισαν 67 βουλευτές, 23 ψήφισαν κατά, ενώ 4 δήλωσαν «παρών». Yπέρ της δεύτερης τροπολογίας (XXXIV) ψήφισαν 65 βουλευτές, 18 ψήφισαν κατά και 8 «παρών».
Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο, με τη συζήτηση των άλλων δύο τροπολογιών. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η έγκριση των άλλων δύο τροπολογιών αναμένεται να γίνει μέχρι την Τετάρτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πετρελαϊκοί κολοσσοί και τράπεζες εκτόξευσαν τα κέρδη τους
Ερωτικό ραντεβού με τραγική εξέλιξη
Ο 70χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο χειρουργικό κρεβάτι
Η εμβληματική προφορά και το μπλε πουκάμισο του ανθρώπου που γύρισε όλο τον κόσμο ενώ δεν είχε καν δίπλωμα οδήγησης
Διεθνής κινητοποίηση για τον εντοπισμό επιβατών του κρουαζιερόπλοιου
Το ηχητικό με τον διάλογο της 7χρονης με τον δήμιο της που πάγωσε το δικαστήριο
Προειδοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν
Ο Λευκός Οίκος τον αποκάλεσε «άρρωστο άνθρωπο»
Η Ναργκίς βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και λαμβάνει ανεπαρκή φροντίδα
Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ αποφάσισαν να επιτρέψουν και πάλι τη χρήση των βάσεών τους
Ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για διατάραξη της τάξης και για κατοχή επιθετικού όπλου και παραμένει υπό κράτηση
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2024 σε ποινή ενός έτους φυλάκισης
Η αντίδραση της υπαλλήλου ήταν αποστομωτική
«Είναι τέλεια και υγιής», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου για την κόρη της
Συνέντευξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στον Στίβεν Κόλμπερτ
Λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η δίκη
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
Σε καραντίνα αεροσυνοδός στο Άμστερνταμ, υπό επιτήρηση επιβάτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Οι συγκεκριμένες ποικιλίες χρησιμοποιούνται κυρίως για κομπόστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.