- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ: Με την ένταξή μας στην ΕΕ αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα
Τα μαζεύουν για τη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα
Διευκρινίσεις επιχειρεί να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι, αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, περί πιθανότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, μιλώντας στο ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο IBNA. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα ένταξης της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα — η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών — θα γίνει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης», αναφέρει ο Μποσνιακόφσκι.
Προσθέτει δε ότι «δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες», σύμφωνα πάντα με το βαλκανικό πρακτορείο.
«Ταυτόχρονα, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ.
Επίσης, κυβερνητικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ διέρρευσαν πως «όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία» και προσθέτουν ότι «ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών».
«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (...) Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές γλώσσας και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ.
Τέλος, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, είναι απολύτως προσηλωμένος «σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Οι αποκαλύψεις μέσα από το blog της και η βομβιστική επίθεση
Ένα podcast για τις αιτίες της απόλυσης της Αμερικανής πρέσβεως
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.