Κοσμος

Κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ: Με την ένταξή μας στην ΕΕ αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα

Τα μαζεύουν για τη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζόραν Ζάεφ
Ζόραν Ζάεφ © EPA / PATRICK SEEGER

Διευκρινίσεις επιχειρεί να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι, αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, περί πιθανότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, μιλώντας στο ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο IBNA. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα ένταξης της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα — η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών — θα γίνει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης», αναφέρει ο Μποσνιακόφσκι.

Προσθέτει δε ότι «δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες», σύμφωνα πάντα με το βαλκανικό πρακτορείο.

«Ταυτόχρονα, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ.

Επίσης, κυβερνητικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ διέρρευσαν πως «όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία» και προσθέτουν ότι «ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών». 

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (...) Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές γλώσσας και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ. 

Τέλος, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, είναι απολύτως προσηλωμένος «σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ