Κοσμος

Αναβάλλει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία ο Ερντογάν

Στις 23 Ιουνίου παραλαμβάνει τα F-35

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
s400.jpg
©EPA/VAYAR MILITARY NEWS AGENCY HANDOUT

Ασφυκτικές αποδείχτηκε πως ήταν οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία, η οποία σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, ανέβαλε την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Αμερικανοί διπλωμάτες πίεσαν Τούρκους ομολόγους τους, προβάλλοντας το επιχείρημα πως τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ και για τα οπλικά συστήματα της Συμμαχίας, ενώ ταυτόχρονα απείλησαν να μην τους πωλήσουν τα F-35.

Στο τουρκικό επιχείρημα πως έχουν δοθεί τα χέρια με τη Ρωσία και πως τώρα η Τουρκία θα φανεί πως δεν τηρεί συμφωνίες, οι ΗΠΑ επέτρεψαν να αγοραστούν σε δεύτερο χρόνο οι S-400, με την προϋπόθεση ωστόσο να μην χρησιμοποιηθούν.

Έτσι, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, η Άγκυρα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως η παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Επισήμως, η Τουρκία επικαλέστηκε ως δικαιολογία τεχνικούς λόγους, ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Τουρκία παραλαμβάνει τα F-35 στις 23 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας τους που έκανε στο Ίδρυμα Heritage, έστειλε το μήνυμα: «Αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35».

«H Τουρκία έχει καλή φήμη ως μέλος της συμμαχίας των κρατών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς των F-35. To Κογκρέσο ασχολείται αυτή τη στιγμή με αυτό το ζήτημα. Δεν νομίζω ότι λέω κάτι νέο, όταν δηλώνω εδώ ότι η Τουρκία εάν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, ενδεχομένως περιμένει ότι θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση, που αφορά τη συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτό νομίζω αφορά και τα F-35» υπογράμμισε ο Μίτσελ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ