Trending Now

Ποιοι θυμούνται το Eurodance; Πώς o Kyle Gordon έφερε στις τάσεις το μουσικό είδος των 80s

Όταν η νοσταλγία επιστρέφει ως παρωδία

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάικ Γκόρντον: Έκανε πάλι viral το μουσικό είδος Eurodance με «Planet of the Bass».
© Mike Gordon / Twitter

Κάιλ Γκόρντον: Ο γνωστός κωμικός του ίντερνετ κάνει viral το μουσικό είδος Eurodance με το τραγούδι του καλοκαιριού «Planet of the Bass».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη δεκαετία του 1990, ένα από τα κυρίαρχα μουσικά ρεύματα ήταν η dance electronic ή κατά κόσμον Eurodance. Συνδύαζε λίγο πολλά από τα στοιχεία του ραπ, της electro και της disco και ακουγόταν παντού. Οι παλαιότερες γενιές θα θυμούνται πως ήταν και το είδος που έπαιζε κατά πολύ σε clubs και bars.

Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν ακόμα νοσταλγοί του είδους ανάμεσα μας και μέσα σε αυτούς είναι η πασίγνωστη περσόνα του ίντερνετ και κωμικός Κάιλ Γκόρντον μαζί με την τραγουδίστρια – ινφλουένσερ Οντρέι Τράλιγκερ. Με ένα τραγούδι – παρωδία στον προσωπικό του λογαριασμό σε TikTok και Twitter θυμήθηκε τους ήχους του Eurodance και κατάφερε να γίνει viral παγκοσμίως. Μάλιστα στη γνωστή ιντερνετική πλατφόρμα το βίντεό του απέσπασε τον εντυπωσιακό αριθμό των 90 εκατομμυρίων προβολών.

Ο κωμικός Kyle Gordon, το Eurodance και τα parody κομμάτια

Δεν είναι πρώτη φορά που μία ιντερνετική περσόνα κάνει κάτι ανάλογο στο διαδίκτυο όπως ένα τραγούδι παρωδία. Πριν από λίγο καιρό η Flyana Boss, η οποία είναι γνωστή από την πλατφόρμα του TikTok, έβγαλε στη δημοσιότητα το κομμάτι «You Wish» και έβαλε υποψηφιότητα για τη δημιουργία του καλοκαιριού. Πριν από τρία χρόνια ο Lil Nas X με το τραγούδι «Old Town Road» έκανε και πάλι χαμό στο ίντερνετ. Μπορεί αυτός να μην είναι ο χώρος των TikTok και Instagram influencers, όμως καταφέρνουν να βγάζουν δυνατά hits, που ο κόσμος ακούει στο repeat.

Flyana Boss - You Wish (Lyric Video)

Κάτι ανάλογο έκανε και ο Κάιλ Γκόρντον στις 28 Ιουλίου με το βίντεο «Every European Dance Song in the 1990s». Το κλιπάκι αυτό αποτελεί teaser για το επικείμενο τραγούδι του κωμικού «Planet of the Bass», όμως έγινε τόσο viral  τις τελευταίες ημέρες, που η προγραμματισμένη πρεμιέρα του για τις 22 Αυγούστου στο Spotify μεταφέρθηκε για τις 15, δηλαδή επτά μέρες πιο νωρίς. Ο Γκόρντον δεν είναι καινούργιος στον χώρο και τα βίντεο του γίνονται διάσημα ήδη από το 2020. Τα πρώτα του βίντεο με μεγάλη επιτυχία ήταν τα «The kid who’s no fun», «White hip hop critics» και «Foreing deceptions of Americans». Αυτή τη φορά ο κωμικός ενσαρκώνει τον χαρακτήρα DJ Crazy Times ο οποίος φέρνει τη νέα του μεγάλη επιτυχία «Planet of the Bass».

Κάιλ Γκόρντον: Το «Planet of the Bass» και η νοσταλγία για τα 90s

Το τραγούδι έχει όλα αυτά τα στοιχεία, που έκαναν το είδος αυτό να ξεχωρίσει εκείνες τις δεκαετίες. Αρχικά είναι γυρισμένο σε ένα λευκό κτίριο κάπου στο Μανχάταν και η όψη του θυμίζει κάτι σε διαστημόπλοιο, ένα χαρακτηριστικό που είχαν πολλά βίντεο κλιπ της εποχής. Πηγαίνοντας στους χαρακτήρες, μπορεί εύκολα να δει κάποιος πως ο κωμικός μετέτρεψε δύο άτομα στους δύο πιο 90s χαρακτήρες που έχουμε παρακολουθήσει τον τελευταίο καιρό. Ο Γκόρντον ανέφερε σε μία συνέντευξή του στο VOX ,πως πάντα ήθελε να είναι ο DJ Crazy Times διότι είναι ένας χαρακτήρας που χρησιμοποιεί από το κολέγιο στο A Kapela γκρουπ του. Μάλιστα ανέφερε πως είναι μεγάλος φαν του είδους Eurodance λέγοντας ότι «Είναι ωραίο κάποιες φορές να κάνεις επιτυχιά σπάζοντας πλάκα, σε αντίθεση με πολλούς καλλιτέχνες της ποπ και της ροκ που παίρνουν τους ευατούς τους τόσο σοβαρά».

Οι στίχοι επίσης είναι πιστοί στο trend της εποχής που ήθελε κάποιον να ραπάρει με μεγάλη ταχύτητα στα αγγλικά, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει την τέλεια προφορά. 

Eurodance 90's Vídeo Mix Vol 1

Το κομμάτι είναι σίγουρα από αυτά που κολλάνε στο κεφάλι κάποιου, όμως ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας το οφείλει στη νοσταλγία που υπάρχει για το είδος ακόμη και σήμερα. Για πολλούς μάλιστα είναι κάτι παραπάνω από ένα μουσικό είδος, καθώς συμβολίζει την ελευθερία και έχει πολιτικές προεκτάσεις. Το είδος Eurodance ήταν από εκείνα που ακούστηκαν έντονα στη Γερμανία και έπειτα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Τα τραγούδια αυτά ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που οι νέοι μπορούσαν να διασκεδάσουν και να ενωθούν, χωρίς να κρύβονται πολιτικά μηνύματα πίσω από τους ήχους. Αυτό συνέβαινε σε άλλα είδη μουσικής εκείνης της εποχής, που έκαναν και αυτά θραύση στους νέους, όπως αυτό της πανκ μουσικής.

Η DJ Miriam Malek εξήγησε σε μία συνέντευξή της το 2020 τον λόγο που το Eurodance είχε τόσο μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή αναφέροντας «Τα τραγούδια αυτά εγιναν γνωστά εξαιτίας των μηνυμάτων που μετέφεραν. Βρίσκονται στα μυαλά όλων εκείνης της γενιάς και τα σκεφτόμαστε νοσταλγικά. Μίλησαν για την ειρήνη, την αγάπη, την ενότητα και τον σεβασμό, πράγματα κάθε γενιά προσπαθεί να μεταλαμπαδεύει στην άλλη μέχρι σήμερα».

Ας είναι η αρχή αυτό το κομμάτι - παρωδία να είναι ο λόγος που το είδος Eurodance θα γίνει και πάλι mainstream. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ