Trending Now

Είναι οι Αμερικανοί οι χειρότεροι τουρίστες; To viral video στο TikTok

Τα παράπονα στα social media καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To viral video για τους αμερικανούς τουρίστες στο TikTok που ανάρτησε μία Αμερικανίδα που ζει στη Σκοτία.

To viral video για τους αμερικανούς τουρίστες στο TikTok που ανάρτησε μία Αμερικανίδα που ζει στη Σκοτία.

Καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν για τους περισσότερους ανθρώπους στο βόρειο ημισφαίριο, στα social media αυξάνονται τα παράπονα για τη συμπεριφορά των Αμερικανών τουριστών. Ένα βίντεο στο TikTok που έγινε viral δείχνει πώς πολλοί από τους Αμερικανούς πιστεύουν ότι βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου και αυτό τους καθιστά εξαιρετικά δυσάρεστους στον τόπους διακοπών. Όπως σημειώνει η Elisheva, η δημιουργός του βίντεο, μια Αμερικανίδα που ζει στη Σκοτία, «αν και η αμορφωσιά είναι παγκόσμια, οι Αμερικανοί έχουν το ταλέντο να επιδεικνύουν τη δική τους με τον χειρότερο τρόπο.»

Η Elisheva παρατήρησε φέτος τους συμπατριώτες της που πήγαν στο Εδιμβούργο όπου εκτυλισσόταν το ετήσιο Fringe Festival: σε κάποιο φαρμακείο μια Αμερικανίδα ζήτησε Advil, δηλαδή το αναλγητικό Ibuprofen που στις ΗΠΑ έχει το εμπορικό όνομα Advil· κι όταν ο φαρμακοποιός τής εξήγησε ότι το Advil είναι το ευρωπαϊκό Ibuprofen, η κυρία επέμεινε ότι δεν θέλει Ιbuprofen αλλά Advil προσθέτοντας «Τι κάνουν οι άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα όταν πονάνε; Πώς είναι δυνατόν να μην έχετε Advil;» Έφυγε εκνευρισμένη λέγοντας ότι θα παραγγείλει το Advil από το Amazon. Στο ίδιο φαρμακείο δύο Αμερικανίδες έψαχναν βρεφικό γάλα, αλλά επειδή δεν έβρισκαν την αμερικανική μάρκα, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι στη Σκοτία δεν υπάρχει ούτε βρεφικό γάλα, ούτε και γάλα ενισχυμένο με βιταμίνες για νήπια.

Όλοι έχουμε τέτοιες ιστορίες να αφηγηθούμε. Οι Αμερικανοί, τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς, δεν καταλαβαίνουν τίποτα όταν βρίσκονται έξω από τη χώρα τους. Ίσως δεν καταλαβαίνουν τίποτα κι όταν βρίσκονται στη χώρα τους. Πολλοί είναι υπερβολικά καχύποπτοι: φοβούνται ότι οι άνθρωποι στη χώρα που επισκέπτονται θέλουν να τους κλέψουν (επειδή υποτίθεται ότι έχουν περισσότερα χρήματα), να τους εκμεταλλευτούν, να τους κοροϊδέψουν. Επίσης, έχουν την παράλογη ιδέα ότι η Ευρώπη είναι «πίσω» κι ότι αν τους συμβεί ατύχημα ή κάποια ασθένεια οι ευρωπαϊκές υποδομές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Φέτος, οι σκηνές κακών Αμερικανών αυξήθηκαν διότι αυξήθηκε ο τουρισμός: έτσι, είδαμε περισσότερους Αμερικανούς να εξετάζουν σχολαστικά τους λογαριασμούς στα εστιατόρια, να τσακώνονται με σερβιτόρους, να κάνουν γελοίες παρατηρήσεις σχετικά με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και να συμπεριφέρονται με περιφρόνηση στους ντόπιους - ιδιαίτερα στο Μεξικό που αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό γι’ αυτούς.

Αν και οι ΗΠΑ δεν είναι η πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο, φέτος οι Αμερικανοί φοβούνταν ότι στους τόπους των διακοπών οι άνθρωποι δεν είχαν εμβολιαστεί και ήταν επικίνδυνοι για μετάδοση της Covid-19. Eπίσης, από ό,τι φάνηκε στα social media, έδειχναν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, εκείνη τη μορφή χωριατιάς που εντείνει τον αντιαμερικανισμό σε όλες τις χώρες: πολλοί έτρωγαν στα MacDonalds και έπιναν καφέ στα Starbucks, ενώ βρίσκονταν σε χώρες με υψηλή γαστρονομία όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία. Το ξενοδοχειακό προσωπικό σε διάφορες χώρες παραπονέθηκε για υπεροπτική συμπεριφορά: ένας ρεσεψιονίστ στην Ιρλανδία σχολίασε στο Tik Tok το πώς οι Αμερικανοί είναι οι χειρότεροι πελάτες κι ότι έχουν απαράδεκτο ύφος ανωτερότητας.

Πολλοί επαγγελματίες στον τουρισμό επισημαίνουν το ότι οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν τίποτα για τις χώρες που επισκέπτονται, ότι ενδιαφέρονται μόνο για να φάνε, ότι φεύγουν από τον «ξένο» τόπο με την ίδια άγνοια με την οποία φτάνουν. Μερικοί κάνουν ερωτήσεις που δείχνουν να πιστεύουν πως οι ξένες χώρες υπολείπονται σε τεχνολογία, σε πολιτικά δικαιώματα και σε ελευθερίες. Σύμφωνα με τα σχόλια στο Tik Tok, η εντύπωση που δίνουν οι Αμερικανοί είναι ότι το εκπαιδευτικό τους σύστημα έχει καταρρεύσει εντελώς και ότι έχουν αποκοπεί από τον πολιτισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ