1821 Digital Gallery
Μεγάλωσα με σκυλιά
ΤΕΥΧΟΣ 673

Μεγάλωσα με σκυλιά

Ο ιδρυτής των Nightfall και The Slayerking, Ευθύμης Καραδήμας, διηγείται πώς είναι η ζωή του με τη Μανού
© Θανάσης Καρατζάς

Μεγάλωσα με σκυλιά. Πάντα ήταν το έξτρα μέλος της οικογένειας. Θυμάμαι τη Σύλλα, ένα Ιρλανδικό Σέτερ που κοιμόταν στα πόδια μας στο κρεβάτι, τη Σκάμπι, ένα μαύρο Κανίς που έτρεχε σαν διαολεμένο και δυστυχώς ένα βράδυ κατέληξε από διερχόμενο όχημα και ήταν η πρώτη επαφή που είχα με το παγωμένο συναίσθημα που προκαλεί ο θάνατος, την Ίρμα, το Γερμανικό ποιμενικό που κυνηγώντας μία γάτα έπεσε από ύψος δυόμισι μέτρων και έσπασε το μπροστινό της πόδι, τον Μπρούτο, ένα μαύρο Λαμπραντόρ, την Ντιάνα, ένα ταλαιπωρημένο Siberian Malamute που ήμουν ο τρίτος ιδιοκτήτης –ο πρώτος το είχε πάρει για διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας– και πήρε κάτι χρόνια μέχρι το σκυλί να συνέλθει, την Τζούλιετ και τον Ρόμεο, τα δύο Ντόπερμαν, και τώρα τη βασίλισσα Μανού. Από το Εμμανουέλα. Είναι το τρίτο αυτής της ράτσας που με συντροφεύει. Υποψιάζομαι πως με γοητεύει η αντίθεση καλού, παιχνιδιάρικου χαρακτήρα και «ακραίου» look. Κάπου ταυτίζομαι. 

© Θανάσης Καρατζάς

Θα έχεις ακούσει πολλές ιστορίες για τα σκυλιά αυτά. Η αλήθεια είναι ότι η ενέργειά τους απαιτεί εκτόνωση ωρών σε καθημερινή βάση. Αλλά πέραν τούτου δεν έχουν κάτι κακό. Ούτε δαιμονισμένα είναι, ούτε άγρια από τη φύση τους. Όπως τα μάθεις. Και εδώ μπαίνουμε στο δύσκολο κομμάτι, αφού η εκπαίδευσή τους πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Η Μανού είναι επίμονη, απαιτεί την προσοχή σου και θέλει να είναι μαζί με ανθρώπους συνεχώς. Δεν τα πάει καλά με τα άλλα ζώα, όμως. Στην καλύτερη τα καβαλάει, ακόμα και τα αρσενικά, και στη χειρότερη επιτίθεται. Δυστυχώς σε μία από τις πρώτες βόλτες της, όταν ήταν ακόμα μικρή, έβαλε τη μουσούδα της ανάμεσα στα κάγκελα μιας πολυκατοικίας όπου υπάρχει κλεισμένο ένα αρσενικό Γερμανικό ποιμενικό και αυτό τη δάγκωσε. Ευτυχώς ξώφαλτσα. Ήταν πολύ άσχημο το θέαμα. Η μικρή γλίτωσε με ένα ελαφρύ σκίσιμο. Αλλά από τότε βγάζει άμυνες, όταν βλέπει σκύλο. Ο άλλος παραμένει σε πλήρη απομόνωση στον εξωτερικό χώρο-φυλακή που έχουν φτιάξει οι ιδιοκτήτες του. Προφανώς θεωρούν σκιάχτρο το σκυλί τους, αλλιώς δεν δικαιολογείται η μεταχείριση αυτή. Ο πρώτος εκπαιδευτής της Μανού την ονόμασε Τορπίλη. Ναι, υπήρξε και δεύτερος. Πήρα την απόφαση να τη στειρώσω μικρή, προκειμένου να γλιτώσει από όλες αυτές τις παθήσεις της μη εγκυμοσύνης. Έχω την εντύπωση πως αυτό επηρέασε ορμονικά την ψυχοσύνθεσή της και έμεινε ένα μεγάλο κουτάβι. Αιώνια έφηβη. 

Η επιλογή απόκτησης σκύλου είναι μία καθαρά συναισθηματική υπόθεση για εμένα. Δεν περιμένω από κάποιον αλεξιθυμικό να την καταλάβει. Σαφώς εμπεριέχει και έναν εγωισμό αφού είναι ο δικός μου σκύλος, είμαι το αφεντικό του, αλλά πιστεύω ο εγωισμός αυτός πνίγεται μέσα στην αγάπη που σου περισσεύει και χαρίζεις σε αυτό το ζώο. Αγάπη άλογη, αγνό συναίσθημα προς ένα ζωντανό που μόνο νιώθει, δεν πείθεται ούτε κοροϊδεύεται. 

Σχετικα
Οι σκύλοι των άλλων
Οι σκύλοι των άλλων

Δεν μου αρέσει να βλέπω λυτά σκυλιά σε δημόσιο χώρο. Είναι επικίνδυνο. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα αντιδράσει ένα ζώο. Αυτοί που λένε ότι ξέρουν μάλλον έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Πιστεύουν πως έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Μία φορά να γίνει το κακό, φτάνει. Για αυτό σου λέμε, κράτα το δεμένο. Όχι για τις 99 που είναι ήρεμο, αλλά για τη 1 που δεν θα ’ναι.

© Θανάσης Καρατζάς

Ο σκύλος έχει τα έξοδά του. Τροφή, εμβόλια, εξετάσεις, λοιμώξεις, κοκ. Εάν δεν είσαι έτοιμος να του τα παρέχεις όλα αυτά, καλύτερα μην τον πάρεις. Στην Αγγλία είσαι υποχρεωμένος από τον νόμο να έχεις ασφάλεια. Πρόπερσι είχα αναλάβει τη Μάγια, ένα μαύρο Κόκερ Σπάνιελ που είχε η κοπέλα μου στην Αγγλία και έφερε εδώ. Ήταν 14 ετών, είχε κουφαθεί, δεν έβλεπε καλά και είχε και ακράτεια. Κάποια στιγμή έβγαλε και κάποιους μικρούς όγκους και καταλάβαμε ότι το τέλος ήταν κοντά. Παρ’ όλα αυτά, ο γιατρός μάς είπε ότι με μία επέμβαση υπήρχαν πιθανότητες να ζήσει κάνα χρόνο ακόμα. Της έκανα τις εξετάσεις και την επέμβαση και το σκυλί έζησε άλλους 6 μήνες. Αυτό εννοώ λέγοντας πως πρέπει να είσαι έτοιμος να του προσφέρεις ό,τι χρειάζεται. Είναι ο φίλος σου. Δεν τον αφήνεις.

Σχετικα
7+1 στέκια για το κατοικίδιό σου
7+1 στέκια για το κατοικίδιό σου

Τελειώνοντας, να συμπληρώσω ότι έχω κάνει όλα τα λάθη που μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης σκύλου στο θέμα της υπακοής. Ζηλεύω αυτούς που κάνουν το ζώο τους απόλυτα υπάκουο. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να περνά καλά. 

© Θανάσης Καρατζάς

Tip1: Αν θελήσεις να μοιραστείς μέρος του φαγητού σου με τον σκύλο σου, αν μη τι άλλο πλύνε πρώτα τo κομμάτι με πόσιμο νερό για να φύγουν μπαχαρικά και σάλτσες. 

Tip2: Αν θέλεις να βγάλεις ωραία φωτογραφία τον σκύλο σου κράτα το βλέμμα του στην κάμερα κρατώντας μία λιχουδιά. Ποζάρει σα μοντέλο.

*Ο Ευθύμης Καραδήμας είναι μουσικός, ιδρυτής των συγκροτημάτων Nightfall και The Slayerking

Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5