Wine & Spirits

Το top κρασί του Αργύρη Γεροβασιλείου

98150-196535.jpg
Γιάννης Δημόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 600
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338962-705004.jpg

Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;

Δύσκολη ερώτηση, για οποιονδήποτε οινοπαραγωγό. Θα σας πω όμως το πρώτο κρασί που μου ήρθε στο μυαλό. Το Avaton.

Τι ποικιλία είναι;

Eίναι ένας πολυποικιλιακός οίνος που παράγεται από τρεις ελληνικές ποικιλίες: Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο. Το Λημνιό –αναφέρεται από τον Αριστοφάνη στο έργο του Ειρήνη ως «Λημνία άμπελος» τον 5o αιώνα π.Χ.– είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία και κυρίαρχη στο κρασί.

Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;

Όλα τα σταφύλια προέρχονται από τον ενιαίο, ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος Γεροβασιλείου, που μαζί με το οινοποιείο βρίσκονται στην Επανομή, 25  χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης

Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);

Παράγεται από τη συνοινοποίηση των τριών αυτών ποικιλιών. Μετά τον τρύγο, η σταφυλομάζα αποβοστρυχωμένη οδηγείται στις ειδικές δρύινες δεξαμενές Βουργουνδίας 40 εκατόλιτρων. Πρώτο στάδιο η προζυμωτική κρυο-εκχύλιση και ακολουθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 26°C για την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης εφαρμόζεται η τεχνική «pigeage» (πιζάζ), για εμβάπτιση της σταφυλομάζας στο κρασί και καλύτερη εκχύλιση. Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, τα στέμφυλα απομακρύνονται και έχουμε την έναρξη της μηλογαλακτικής ζύμωσης, χωρίς καθυστέρηση, λόγω των ιδανικών θερμοκρασιών που επικρατούν τον μήνα Οκτώβριο στην περιοχή. Τελευταίο στάδιο, η ωρίμαση του κρασιού σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για διάστημα 18 περίπου μηνών.

Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);

Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο. Στο στόμα ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας δύναμη και ισορροπία. Η επίγευσή του είναι διαρκής με επανάληψη των μπαχαρικών.

Avaton 2011

Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;

Συνδυάζεται ιδανικά με κόκκινα κρέατα κατσαρόλας, πικάντικες σάλτσες και τριχωτό κυνήγι.

Ιδανικό σερβίρισμα; (Θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε τη φιάλη, χρειάζεται μετάγγιση;)

Σερβίρεται στους 16-18°C. Προσωπικά προτιμώ να μην κάνω μετάγγιση στο Avaton, αλλά να του δίνω το χρόνο να ανοίξει στο ποτήρι.

Πόσες φιάλες παράχθηκαν στη συγκεκριμένη χρονιά;

Το 2016 παράχθηκαν περίπου 17.000 φιάλες.

Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του;

Λόγω της ποικιλιακής του σύνθεσης αλλά και του τρόπου οινοποίησης, το Avaton διαθέτει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (15-20 χρόνια). Αλλά, όπως λένε και οι Γάλλοι, κανένας δεν μετάνιωσε ποτέ πίνοντας τα κρασιά του λίγο πιο φρέσκα.

Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;

Το Avaton του 2009 μπορώ να ξεχωρίσω ως μία καταπληκτική χρονιά. Αλλά παίρνω το ρίσκο να σας πω ότι το φετινό Avaton του 2016 (αν και βρίσκεται ακόμα στα βαρέλια) θα είναι το καλύτερο ως σήμερα, λόγω των καταπληκτικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και της εμπειρίας που αποκτήσαμε στο συγκεκριμένο χαρμάνι με τα χρόνια.

Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;

Σε ενημερωμένες κάβες, εστιατόρια αλλά και φυσικά με μία επίσκεψη στο οινοποιείο μας. Μια μέση τιμή κάβας είναι γύρω στα 18 ευρώ.

Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;

Φυσικά. Πάλι σε ενημερωμένες κάβες αλλά και μέσω του e-shop που λειτουργεί στην ηλεκτρονική σελίδα μας (www.gerovassiliou.gr).

Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;

Δεν υπάρχει κάποια ετικέτα του Κτήματος που να μην αγαπώ. Αν υπήρχε, αυτομάτως το συγκεκριμένο κρασί δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Πάντα όμως θα ξεχωρίζω τη Μαλαγουζιά για συναισθηματικούς λόγους.

Αργύρης Γεροβασιλείου

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;

Το όνομα Avaton προέκυψε από το ίδιο του το χαρμάνι. Η συνοινοποίηση των τριών συγκεκριμένων ελληνικών ποικιλιών για τη δημιουργία ενός νέου κρασιού, ενός νέου γευστικού προφίλ, αποτέλεσε ένα απάτητο-απρόσιτο μονοπάτι, όπου με πολύ πειραματισμό και μεράκι μάς οδήγησε, πιστεύω, στην επιτυχία. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ