Αθλητισμος

Τι ώρα παίζει ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Roland Garros

Αντιμετωπίζει τον Νόβακ Τζόκοβιτς - Η μεταξύ τους προϊστορία

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κοντράρεται με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros σήμερα Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, στις 16.00
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κοντράρεται με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros σήμερα Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, στις 16.00 © EPA/YOAN VALAT

Στέφανος Τσιτσιπάς και Νόβακ Τζόκοβιτς μάχονται στον τελικό του Roland Garros σήμερα Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, στις 16.00, με φόντο την κούπα του Grand Slam.

Ένα ακόμη ραντεβού με την ιστορία έχει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος διεκδικεί σήμερα Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, στις 16.00, το πρώτο Grand Slam στην καριέρα του.

Με νίκη - έπος ο Στέφανος Τσιτσιπάς παίζει στον τελικό του Roland Garros και είναι έτοιμος να δώσει τη «μάχη» μπροστά στην πηγή για να πιει το νερό της λύτρωσης.

Να γίνει ο πρώτος Έλληνας τενίστας που θα κατακτήσει Grand Slam. Ήδη, έχει γράψει ιστορία με τη συμμετοχή του στον τελικό -κάτι το οποίο δεν έχει πετύχει ποτέ κανένας αθλητής από την Ελλάδα στην μακρόχρονη ιστορία του τένις. Ακολουθώντας ξέφρενη πορεία στο Roland Garros ο #tsitsifast διεκδικεί την κούπα στον μεγάλο τελικό του Γαλλικού Όπεν. Αντίπαλός του ο τεράστιος Νόβακ Τζόκοβιτς των 18 Grαnd Slam, ο οποίος επικράτησε με 3-1 σετ του Ράφα Ναδάλ στον δεύτερο ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός, επιστρέφοντας από το 0-1.

Για να φθάσει μια «ανάσα» από το τρόπαιο στο Παρίσι, ο «Στεφ» σημείωσε τη μία επιτυχία πίσω από την άλλη. Συνέτριψε τον Μεντβέντεφ, Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη, και έριξε με εμφατικό τρόπο στο καναβάτσο τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ στα ημιτελικά. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός με απίστευτο σασπένς. Η φαινομενικά εύκολη πρόκριση εξελίχθηκε σε ένα παιχνίδι - θρίλερ για γερά νεύρα, με τον Έλληνα πρωταθλητή να είναι τελικά αυτός που χαμογέλασε στο τέλος.

H επική αναμέτρηση με τον Ζβέρεφ ξεπέρασε σε διάρκεια τις 3,5 ώρες. Το βίντεο με τον τελευταίο πόντο που πήγε τον Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό του Roland Garros συνεχίζει να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Αποφασιστικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση στα χτυπήματα που επιλέγει κάθε φορά να κάνει, ο Τσιτσιπάς πιστοποιεί στο χωμάτινο κορτ ότι έχει αλλάξει επίπεδο και δίκαια συγκαταλέγεται στην κορυφαία 5άδα του παγκοσμίου τένις. Παίζει καλά και φαίνεται, με τη φόρμα του να είναι φοβερή αυτήν την περίοδο.

Με δυνατό σερβίς και παιχνίδι πρωτοβουλίας, σε συνδυασμό με τις χαρακτηριστικές ξαφνικές «εκρήξεις» του κατά τη διάρκεια του αγώνα που δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο, δείχνει ότι είναι έτοιμος για μία ακόμη υπέρβαση.

Ακόμα, όμως, και αν δεν τα καταφέρει στον τελικό του Roland Garros απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, έχει στείλει το μήνυμα ότι τα επόμενα χρόνια είναι αποφασισμένος να παραμείνει πρωταγωνιστής και να είναι παρών στα μεγάλα ραντεβού του αθλήματος.

Για να φθάσει στον τελικό του Roland Garros ο Στέφανος Τσιτσιπάς έμεινε προσηλωμένος στο παιχνίδι του

Τόσο ο Μεντβέντεφ όσο και ο Ζβέρεφ πήραν το μήνυμα αυτό. Ο μεν Ρώσος αθλητής, όταν είδε ότι δεν μπορεί να κοντράρει τον «Στεφ» ξεκίνησε τα mind games με διαμαρτυρίες στον διαιτητή, προσπαθώντας να εκνευρίσει και να αποσυντονίσει τον αντίπαλό του. Και το κατάφερε για τρεις πόντους, καθώς στη συνέχεια ο Τσιτσιπάς επανήλθε δριμύτερος και τον απέκλεισε. «Ο εγωισμός μου λέει ότι θέλω κι άλλα» είχε πει ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την απολαυστική παράσταση στον προημιτελικό του Γαλλικού Όπεν.

Στον ημιτελικό του Roland Garros, έχοντας το πλεονέκτημα των δύο σετ υπέρ του, δεν «θόλωσε» όταν είδε τον Γερμανό να κάνει το 2-2. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν ο #tsitsifast είχε «λυγίσει», γνωρίζοντας τον αποκλεισμό. Όχι, όμως, αυτήν τη φορά. Στάθηκε στα πόδια του και με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, πήρε την πρόκριση.

Μετά τον θρίαμβο στο Roland Garros ο Στέφανος Τσιτσιπάς δάκρυσε στις πρώτες του δηλώσεις, καθώς δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε και τον δύσκολο αγώνα που έδωσε για να καταφέρει να καθιερωθεί και να διεκδικεί πλέον με αξιώσεις ένα Grand Slam. «Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι οι ρίζες μου. Ερχομαι από ένα μικρό μέρος της Αθήνας. Ήταν ένα όνειρο να παίξω κάποια στιγμή στο Roland Garros. Ποτέ δεν φανταζόμουν, αυτό που συμβαίνει» επεσήμανε.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «λυγίζει» στις πρώτες του δηλώσεις μετά την πρόκριση στον τελικό του Roland Garros - Τα δάκρυά του συγκίνησαν θεατές στο Παρίσι και τηλεθεατές στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «λυγίζει» στις πρώτες του δηλώσεις μετά την πρόκριση στον τελικό του Roland Garros - Τα δάκρυά του συγκίνησαν θεατές στο Παρίσι και τηλεθεατές στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο © YouTube/ΕΡΤ

Ακόμα, όμως, και σε αυτήν την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, μέχρι την επόμενη, παραμένει συνειδητοποιημένος και κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ δεν ξεχνά να κάνει και ξεχωριστή αναφορά στη Μαρία Σάκκαρη που «λύγισε» στα ημιτελικά του Roland Garros. «Εγώ και η Μαρία έχουμε κάνει πολύ σκληρή δουλειά για να το πετύχουμε αυτό» πρόσθεσε.

Τα σχόλια στα social media για τα δάκρυα του Τσιτσιπά συνεχίζονται, το ίδιο και η αποθέωση για τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή του τένις που διεκδικεί Grand Slam, αγωνιζόμενος στον τελικό του Roland Garros σήμερα Κυριακή 13 Ιουνίου, στις 16.00, κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Στ. Τσιτσιπάς : Η πιο σημαντική νίκη της καριέρας μου μέχρι τώρα | 11/06/21 | ΕΡΤ

Roland Garros: Ώρα τελικού για τον Στέφανο Τσιτσιπά - Η προϊστορία με τον Νόβακ Τζόκοβιτς


Με πολλούς να κάνουν λόγο για «αποκαθήλωση» του Ράφα Ναδάλ στο έδαφός του (σ.σ. ο Ισπανός έχει σηκώσει 13 φορές την κούπα στο Παρίσι), ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει βάλει πλώρη για το 19ο Grand Slam στην καριέρα του.

Ο Σέρβος τενίστας, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, στοχεύει να «πιάσει» στη λίστα τους Ναδάλ και Φέντερερ (σ.σ. έχουν από 20), ζευγαρώνοντας τις κούπες στο Παρίσι. Μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει μία φορά το Roland Garros, 9 το Australian Open, 5 το Γουίμπλεντον (Wimbledon) και 3 το US Open. Τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μελβούρνη ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν ο απόλυτος «άρχοντας», νικώντας με 3-0 σετ τον Μεντβέντεφ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφθασε στον τελικό του Roland Garros κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς, ακολουθώντας μια ξέφρενη πορεία στο Γαλλικό Όπεν
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφθασε στον τελικό του Roland Garros κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς, ακολουθώντας μια ξέφρενη πορεία στο Γαλλικό Όπεν © EPA/YOAN VALAT

Στον τελικό του Roland Garros ο 34χρονος τενίστας αντιμετωπίζει τον Στέφανο Τσιτσιπά στο «Philippe Cartier», κυνηγώντας το 19ο Grand Slam. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δρόμοι τους διασταυρώνονται. Συνολικά, ο «Τsitsifast» έχει αναμετρηθεί 7 φορές στο παρελθόν με τον «Νόλε», μετρώντας δύο νίκες και πέντε ήττες. Η πιο πρόσφατη ήταν τον περασμένο Μάιο στη Ρώμη όταν ο μέγας Στέφανος Τσιτσιπάς «στρίμωξε» τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο χώμα και χρειάστηκε η βροχή για να διακόψει την ξέφρενη πορεία του. Την επόμενη ημέρα μετά τη διακοπή, και το momentum της αναμέτρησης να έχει αλλάξει υπέρ του Σέρβου, ο «Στεφ» γνώρισε την ήττα από τον Τζόκοβιτς σε δραματικό αγώνα (2-1 σετ).

Djokovic In Tsitsipas Thriller; Sonego Takes On Rublev | Rome 2021 Quarter-Final Highlights Part 2

Ta λόγια του Τζόκοβιτς για τον Στέφανο Τσιτσιπά μετά τη νίκη κόντρα στον Ναδάλ και την πρόκριση στον τελικό του Roland Garros

Μετά την εμφατική νίκη του κόντρα στον «βασιλιά στο χώμα» Ναδάλ, ο Τζόκοβιτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Στέφανο Τσιτσιπά, επισημαίνοντας με νόημα: «Ξέρω ότι δεν θέλει να σταματήσει εδώ».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που βρίσκεται ο #tsitsifast, ο «Νόλε» τόνισε: «Είναι φοβερό επίτευγμα για τον Τσιτσιπά, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θέλει να σταματήσει εδώ. Είναι σε εξαιρετική φόρμα, είναι πρώτος στο Race, έχει συνολικά τα καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, των 18 Grand Slam, διεκδικεί το δεύτερο Roland Garros στην καριέρα του - Απέναντί του στον μεγάλο τελικό ο Στέφανος Τσιτσιπάς
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, των 18 Grand Slam, διεκδικεί το δεύτερο Roland Garros στην καριέρα του - Απέναντί του στον μεγάλο τελικό ο Στέφανος Τσιτσιπάς © EPA/YOAN VALAT

Και πρόσθεσε: «Έχει ωριμάσει πολύ ως παίκτης και πιθανότατα είναι η καλύτερή του επιφάνεια. Παίξαμε έναν επικό ημιτελικό των πέντε σετ πέρυσι. Ξέρω ότι θα είναι και αυτό ένα δύσκολο ματς για μένα».

Στέφανος Τσιτσιπάς, ο νεαρότερος φιναλίστ σε Grand Slam από το 2010 - Η τιτανομαχία με Τζόκοβιτς στο Roland Garros 2020

Τρεις φορές στο παρελθόν ο 22χρονος Έλληνας πρωταθλητής του τένις ήταν ένα βήμα πριν βρεθεί μπροστά στην πηγή: Να διεκδικήσει σε τελικό ένα Grand Slam.

Είχε αγωνιστεί σε τρεις ημιτελικούς (Australian Open, Roland Garros και Wimbledon), φεύγοντας με σκυμμένο κεφάλι. Το Νο5 στην παγκόσμια κατάταξη (και προσεχώς Νο4, καθώς με βάση τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει, αφήνει πίσω του τον Ντόμινικ Τιμ) έχει σημειώσει back to back συμμετοχή στους «4» του Γαλλικού Όπεν.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο νεότερος φιναλίστ σε τελικό Roland Garros μετά τον Ράφα Ναδάλ, το 2008
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο νεότερος φιναλίστ σε τελικό Roland Garros μετά τον Ράφα Ναδάλ, το 2008 © EPA/IAN LANGSDON

To 2020 μπορεί στον τελικό του Roland Garros να πήγε ο Τζόκοβιτς, νικώντας τον Τσιτσιπά, όμως ο αγώνας στα ημιτελικά ήταν εκπληκτικός και έφθασε σε διάρκεια σχεδόν τις 4 ώρες. Ο «Στεφ» έπαιξε στα ίσα τον «Νόλε» αλλά ηττήθηκε με 3-2 σετ (6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1). Βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ, έβγαλε αντίδραση, έφερε το ματς στα ίσα αλλά δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό.

Novak Djokovic vs Stefanos Tsitsipas - Semi-final Highlights | Roland-Garros 2020

Σημειώνεται ότι με την τεράστια πρόκριση στον τελικό του Roland Garros, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε ο νεότερος φιναλίστ σε Grand Slam, από το 2010 και μετά. Εκείνη τη χρονιά ο Βρετανός Άντι Μάρεϊ είχε γράψει ιστορία, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό του Australian Open.

Παράλληλα, ο «Στεφ» έγινε ο νεότερος που προκρίνεται στον τελικό του Roland Garros, μετά τον Ράφα Ναδάλ, ο οποίος το 2008 είχε φθάσει στην τελική δυάδα του Γαλλικού Όπεν, σε ηλικία 22 ετών.

Σήμερα Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, στις 16.00, στον τελικό του Roland Garros, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ραντεβού με την ιστορία, συνεχίζοντας με σκληρή δουλειά και υπομονή την ανοδική του πορεία, κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Μένει να δούμε αν αυτό θα είναι για να σηκώσει την κούπα στον ουρανό του Παρισιού. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ