Αθλητισμος

«Λύγισε» ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Roland Garros

Έπαιξε στα ίσα τον Νόβακ Τζόκοβιτς αλλά ηττήθηκε με 3-2 σετ σε ματς - θρίλερ

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Roland Garros, τα έδωσε όλα απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Roland Garros, τα έδωσε όλα απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς © EPA/YOAN VALAT

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πάλεψε σαν «λιοντάρι» στον τελικό του Roland Garros, αλλά έχασε με 3-2 σετ από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Κατάθεση ψυχής στο χωμάτινο κορτ έκανε ο απίστευτος Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Roland Garros. απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Έλληνας πρωταθλητής, με καταπληκτική εμφάνιση και μπόλικη αυταπάρνηση, έδωσε σκληρή μάχη για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να κατακτήσει το πρώτο Grand Slam της καριέρας του.

Δυστυχώς, δεν κατάφερε να επιβληθεί του «Νόλε» και να κατακτήσει το Roland Garros στον μεγάλο τελικό την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, γνωρίζοντας την ήττα με 3-2 σετ (6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4). Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα ο Στέφανος Τσιτσιπάς, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για την πορεία του στο Γαλλικό Όπεν και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς αποτελεί έμπνευση για εκείνον με όσα έχει πετύχει.

Ο αγώνας ήταν μια πραγματική τιτανομαχία, με απίστευτες φάσεις και την αγωνία να «χτυπά» κόκκινο στο τέλος. Ξεπέρασε σε διάρκεια τις 4 ώρες. Ο Τζόκοβιτς ήταν στιγμές που πραγματικά «τα χρειάστηκε», έχοντας απέναντί του έναν «βράχο» που ήταν έτοιμος ανά πάσα στιγμή να του πάρει πόντο. Χρειάστηκε να πιάσει την τέλεια απόδοση για να μπορέσει να καταβάλει τον Τσιτσιπά, ο οποίος τα έδωσε όλα.

Στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του μέχρι την επόμενη, ο Τσιτσιπάς κοίταξε στα μάτια και έπαιξε στα ίσα το Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη. Βρέθηκε μια ανάσα από το να κερδίσει τον Σέρβο αντίπαλό του και να στείλει στον 7ο ουρανό το ελληνικό τένις που διανύει πρωτόγνωρες στιγμές. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όμως, έκανε την ολική επαναφορά, επιστρέφοντας από 0-2 σετ. Ισοφάρισε σε 2-2 σετ και ολοκλήρωσε την ανατροπή σε έναν φανταστικό αγώνα.

Και οι δύο αντίπαλοι έδειχναν σε κάθε μπαλιά πόσο πολύ ήθελαν τη νίκη. Με πάθος, φοβερή συγκέντρωση και αυταπάρνηση έκαναν απίστευτες επιστροφές σε φαινομενικά «σίγουρους» πόντους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς όσο και ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν δίστασαν να βουτήξουν για να σώσουν μια μπαλιά.

Τζόκοβιτς - Τσιτσιπάς : Ο νικητήριος πόντος του Νόβακ στον τελικό του RG | 13/06/21 | ΕΡΤ

Στέφανος Τσιτσιπάς και Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο φοβερός τελικός του Roland Garros - To βίντεο με τις καλύτερες στιγμές

Στο πρώτο σετ ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να κρατήσει το δικό του σερβίς μέχρι και το 5-5. Στο 11ο game, όμως, δεν απέφυγε δύο λάθη και ο Τζόκοβιτς έκανε το μπρέικ, στο οποίο όμως ο Τσιτσιπάς απάντησε με δικό του μπρέικ αμέσως μετά, ισοφαρίζοντας σε 6-6.

Τα πάντα κρίθηκαν στο τάι μπρέικ, όπου ο Στέφανος προηγήθηκε με 4-0 και 5-2, για να το μετατρέψει σε 6-5 ο Σέρβος, αλλά ο Τσιτσιπάς το έκανε 8-6 και έκανε δικό του το πρώτο σετ στον τελικό του Roland Garros.

Στο δεύτερο σετ, με φόρα από το πρώτο, ο Έλληνας πρωταθλητής του τένις έκανε αμέσως μπρέικ και στη συνέχεια κράτησε το σερβίς του, κάνοντας το 2-0 στα γκέιμ. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν κατάφερε να απαντήσει και είδε τον #tsitsifast να κάνει και δεύτερο μπρέικ, φτάνοντας στο 5-2 και αμέσως μετά στο 6-2.

Στο τρίτο σετ ήρθε η απάντηση από τον Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος τενίστας τα έπαιξε όλα για όλα και το πήρε με 6-3 μειώνοντας σε 2-1 τα σετ. Ο Σέρβος μπήκε δυνατά από την αρχή και κατάφερε να κάνει μπρέικ, παίρνοντας το προβάδισμα με 4-1 στα γκέιμ. Ο Τσιτσιπάς μείωσε σε 4-2 σετ αλλά τελικά ο Τζόκοβιτς κέρδισε με 6-3.

Στο τέταρτο σετ ο Τζόκοβιτς έκανε δύο μπρέικ, κράτησε το δικό του σερβίς και έφτασε να προηγείται με 5-0 στα γκειμ. Ο Τσιτσιπάς δεν τα παράτησε, πήρε δύο γκέιμ, με τον «Νόλε» να κάνει το 6-2 και να φέρνει το παιχνίδι στα ίσα.

Στο πέμπτο σετ ο Τζόκοβιτς ολοκλήρωσε την ανατροπή. Το Νο 1 του κόσμου προηγήθηκε με 3-1, ο Τσιτσιπάς μείωσε σε 3-2 και 4-3, αλλά αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να ισοφαρίσει, από δικά του λάθη επέτρεψε στον Τζόκοβιτς να προσπεράσει με 5-3. Αντέδρασε πάντως, κάνοντας το 5-4 ο «Τsitsifast». Στο τελευταίο γκέιμ, o Τσιτσιπάς πάλεψε, αλλά στο τέλος έπεσε μαχόμενος, 6-4.

Ν.Τζόκοβιτς - Στ.Τσιτσιπάς 3-2 | HIGHLIGHTS | 13/06/21 | ΕΡΤ

Στέφανος Τσιτσιπάς - Roland Garros: Το μήνυμα που είχε στείλει στον Τζόκοβιτς πριν από τη μεγάλη μάχη

Σε δηλώσεις του πριν από τη μεγάλη μάχη με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros, ο «Στεφ» είχε στείλει το μήνυμα ότι είναι πνευματικά και σωματικά έτοιμος να ανταποκριθεί στην υπέρτατη πρόκληση και να σηκώσει ψηλά στον ουρανό του Παρισιού το τρόπαιο.

Μεταξύ άλλων είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο να παραμείνει συγκεντρωμένος, εκτιμώντας ότι έχει έρθει η ώρα να δείξει στο κορτ τι μπορεί να κάνει απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις.

Σημειώνεται ότι με την τεράστια πρόκρισή του στον τελικό του Roland Garros, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε ο νεότερος φιναλίστ σε Grand Slam, από το 2010 και μετά. Εκείνη τη χρονιά ο Βρετανός Άντι Μάρεϊ είχε γράψει ιστορία, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό του Australian Open. Παράλληλα, ο «Στεφ» έγινε και ο νεότερος που προκρίνεται στον τελικό του Roland Garros, μετά τον Ράφα Ναδάλ, ο οποίος το 2008 είχε φθάσει στην τελική δυάδα του Γαλλικού Όπεν, σε ηλικία 22 ετών.

Στέφανος Τσιτσιπάς και Νόβακ Τζόκοβιτς - Ο απίστευτος αγώνας σε εικόνες

Η επική αναμέτρηση ανάμεσα στον Στέφανο Τσιτσιπά και τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros «έσπασε» καρδιές.

Τόσο ο Έλληνας πρωταθλητής όσο και ο Σέρβος αντίπαλός του έδωσαν απίστευτες μάχες, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν πόντους και να πάρουν γκέιμ και σετ. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τη μεταξύ τους τιτανομαχία.

Εντυπωσιακή προσπάθεια από τον Στέφανο Τσιτσιπά στην προσπάθειά του να διώξει μπαλιά του Νόβακ Τζόκοβιτς στον μεγάλο τελικό του Roland Garros
Εντυπωσιακή προσπάθεια από τον Στέφανο Τσιτσιπα στην προσπάθειά του να διώξει μπαλιά του Νόβακ Τζόκοβιτς στον μεγάλο τελικό του Roland Garros © EPA/CAROLINE BLUMBERG

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ετοιμάζεται να διώξει με υπερένταση μπαλιά από τον Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό του Roland Garros
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ετοιμάζεται να διώξει με υπερένταση μπαλιά από τον Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό του Roland Garros © EPA/IAN LANGSDON

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει πόντο απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει πόντο απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros © EPA/CAROLINE BLUMBERG

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κυνηγούσε σχεδόν όλες τις μπαλιές από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κυνηγούσε σχεδόν όλες τις μπαλιές από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros © EPA/YOAN VALAT

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αντιμετώπισε έναν απίστευτο Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό του Roland Garros
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αντιμετώπισε έναν απίστευτο Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό του Roland Garros © EPA/YOAN VALAT

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δέχεται τις πρώτες βοήθειες από το ιατρικό τιμ στον τελικό του Roland Garros
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δέχεται τις πρώτες βοήθειες από το ιατρικό τιμ στον τελικό του Roland Garros © EPA/CAROLINE BLUMBERG

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς των ρεκόρ - Ο Στέφανος Τσιτσιπάς τον έφθασε στα όρια του στον τελικό του Roland Garros

Με τη νίκη του στον τελικό του Roland Garros απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφθασε τα 19 Grand Slam στην καριέρα του.

Ο Σέρβος τενίστας, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, στοχεύει να «πιάσει» στη λίστα τους Ναδάλ και Φέντερερ (σ.σ. έχουν από 20), έχοντας ζευγαρώσει τις κούπες στο Παρίσι.  Ειδικότερα, έχει κατακτήσει δύο φορές το Roland Garros, 9 το Australian Open, 5 το Γουίμπλεντον (Wimbledon) και 3 το US Open.

Από απόψε, ο «Νόλε» είναι ο πρώτος τενίστας, στην εποχή των Όπεν και ο 3ος όλων των εποχών, που έχει κατακτήσει όλα τα Grand Slam από τουλάχιστον 2 φορές. Με τη νίκη του επί του Τσιτσιπά, ο Σέρβος έσπασε και την «κατάρα» που ήθελε να μην κατακτά τον τίτλο του Roland Garros o τενίστας που απέκλειε νωρίτερα τον Ράφα Ναδάλ (ο ίδιος o Τζόκοβιτς το 2015, ο Σόντερλινγκ το 2009). 

Ήδη, με την παρουσία του στον τελικό του Γαλλικού Όπεν, ο Τζόκοβιτς ξεπέρασε τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ στις συμμετοχές σε τελικούς Grand Slam έχοντας πλέον 29 και απέχοντας μόλις δύο από τον Ρότζερ Φέντερερ που μετράει 31 παρουσίες σε Major τελικούς. Ο «Νόλε» κυνηγά ένα ακόμη ρεκόρ, να κατακτήσει δηλαδή για πρώτη φορά και τα 4 Grand Slam στη σεζόν. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ