Αθλητισμος

Πατρίκ Μουράτογλου: Ο προπονητής δίπλα στον Στέφανο Τσιτσιπά

O ελληνογάλλος προπονητής μιλάει αποκλειστικά στην ATHENS VOICE για τον έλληνα αθλητή και το νέο Tennis Center στην Costa Navarino

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
ΤΕΥΧΟΣ 786
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέφανος Τσιτσιπάς και Πατρίκ Μουράτογλου
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς υπό το βλέμμα του Πατρίκ Μουράτογλου

Πατρίκ Μουράτογλου: Συνέντευξη με τον ελληνογάλλο προπονητή τένις του Στέφανου Τσιτσιπά, για το Mouratoglou Tennis Center στην Costa Navarino στη Μεσσηνία

Όταν ένα από τα σπουδαιότερα και πιο ισχυρά πρόσωπα του παγκοσμίου τένις, ο Ελληνογάλλος προπονητής Πατρίκ Μουράτογλου, εμπιστεύεται την Ελλάδα για το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα, σίγουρα είναι μία κίνηση που έχει μελετήσει καλά. Και ίσως είναι και μία ακόμη απόδειξη ότι με σταθερά βήματα, ως  χώρα, ανοίγουμε ξανά για να υποδεχτούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο. 

Πατρίκ Μουράτογλου
Πατρίκ Μουράτογλου

Ο προπονητής της θρυλικής τενίστριας Σερένα Γουίλιαμς και μέντορας του Στέφανου Τσιτσιπά, μεταξύ άλλων κορυφαίων ονομάτων, μας υποδέχεται στο Mouratoglou Tennis Center στην Costa Navarino, στην πρώτη του ευρωπαϊκή τοποθεσία εκτός Γαλλίας που θα τον φιλοξενήσει.

Σχεδιασμένο ώστε να εντάσσεται αρμονικά στο κλασικό μεσσηνιακό τοπίο, σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, υπό την καθοδήγηση των καλύτερων προπονητών τένις στον κόσμο, το Κέντρο βρίσκεται στην περιοχή Navarino Dunes, διαθέτει συνολικά 16 γήπεδα τένις και παρέχει ό,τι αναζητά κάθε ένας που θέλει να συνδυάσει το τένις με διακοπές και χαλάρωση.

Ο Πατρίκ Μουράτογλου μας μιλάει για το τένις την εποχή του κορωνοϊού, την Ελλάδα που έχει μπει για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη του αθλήματος και το Mouratoglou Tennis Center στη Μεσσηνία.

Στέφανος Τσιτσιπάς και Πατρίκ Μουράτογλου
Στέφανος Τσιτσιπάς και Πατρίκ Μουράτογλου

Στέφανος Τσιτσιπάς και Πατρίκ Μουράτογλου
Στέφανος Τσιτσιπάς και Πατρίκ Μουράτογλου

Στέφανος Τσιτσιπάς και Πατρίκ Μουράτογλου
Στέφανος Τσιτσιπάς και Πατρίκ Μουράτογλου

Πώς επηρέασε η COVID-19 και το τένις; Είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους νεαρότερους και ερασιτέχνες αθλητές;

Η COVID-19 επηρέασε κάθε τομέα και δραστηριότητα στον πλανήτη και το τένις δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Καταρχάς, δεν επιτράπηκε σε αθλητές από όλο τον κόσμο να παίξουν τένις κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα σε κάποιες χώρες λόγω αυστηρών περιορισμών. Αυτό είναι πάρα πολύ –υπερβολικά– δύσκολο για junior και ερασιτέχνες παίκτες που έτσι σταματάνε να εξελίσσονται και χάνουν το κίνητρο.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες τενίστες, πολλά από τα τουρνουά ήταν σε παύση για σχεδόν έξι μήνες και πολλά από αυτά ακυρώθηκαν. Πολλοί οργανισμοί και ομοσπονδίες έπρεπε να απολύσουν εργαζομένους ή να κόψουν τις χρηματοδοτήσεις παικτών. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για παίκτες κάτω από το νούμερο 100 της παγκόσμιας κατάταξης, άνθρωποι που εξαρτιούνται πολύ από τα χρηματικά ποσά των επάθλων. Η εξάλειψη των προκριματικών σε κάποια τουρνουά, οι καραντίνες και οι «φούσκες» έκαναν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Πολλοί δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το κόστος των προπονήσεων και έτσι εγκατέλειψαν τα όνειρά τους. 

Το τένις επέστρεψε τώρα αλλά παίζεται συχνά χωρίς θεατές, αλλάζοντας τη δυναμική και την ατμόσφαιρα του αθλήματος, με τους αγώνες δύσκολα να είναι κερδοφόροι.  Ωστόσο, έφερε και κάποιες νέες ευκαιρίες. Το Ultimate Tennis Showdown, η λίγκα που ξεκίνησα πέρσι το καλοκαίρι, είναι μία από αυτές. Ο COVID «έσπασε» και κάποια σύνορα και όρια και μας έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστούμε σε νέες φόρμουλες, δομές και ιδέες. Για να βοηθήσουν τους  αθλητές, οι ενώσεις ATP (Association of Tennis Professionals) και WTA (Women’s Tennis Association) αύξησαν το χρηματικό ποσό των επάθλων στον πρώτο γύρο. Είμαι σίγουρος ότι οι μεγάλοι οργανισμοί του τένις θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται και να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους για να βοηθήσουν την κοινότητα του τένις. 

Σερένα Γουίλιαμς Πατρίκ Μουράτογλου
Σερένα Γουίλιαμς και Πατρίκ Μουράτογλου

Σερένα Γουίλιαμς και Πατρίκ Μουράτογλου
Σερένα Γουίλιαμς και Πατρίκ Μουράτογλου

Πώς βιώσατε και αντιμετωπίσατε την περίοδο της πανδημίας; Άλλαξε κάτι στη ζωή σας τον τελευταίο χρόνο;

Σε προσωπικό επίπεδο, προσπαθώ να επικεντρώνομαι στο να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου αλλά και έξω στην ύπαιθρο. Απολαμβάνω να βρίσκομαι στο σπίτι μου και ταξιδεύω λιγότερο από ό,τι συνήθιζα. Έχω μείνει σχετικά ήρεμος και με θετική διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι η οικογένειά μου είναι υγιής. 

 Σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν έχω αφήσει τον COVID να με πάει πίσω. Πέρσι, ξεκίνησα πολλά νέα projects για τα οποία είμαι πολύ υπερήφανος: Το Ultimate Tennis Showdown, το πρώτο Mouratoglou Tennis Center στο Ντουμπάι, και πιο πρόσφατα στην Ελλάδα. 

Στη Γαλλία, οι αυστηροί περιορισμοί και τα πολλαπλά lockdown μας ανάγκασαν να βάλουμε σε παύση κάποια από τα προγράμματά μας και να κλείσουμε προσωρινά το ξενοδοχείο μας (σ.σ. στην Κυανή Ακτή). Αλλά είμαι χαρούμενος που θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να φροντίσουμε τους μαθητές του Tennis & School, να καλωσορίσουμε κατασκηνωτές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. 

Mouratoglou Tennis Academy - Γαλλία
Mouratoglou Tennis Academy - Γαλλία

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το Mouratoglou Tennis Center στην Costa Navarino;

Ο πατέρας μου είναι Έλληνας. Έχω ελληνικό αίμα στις φλέβες μου. Επισκεπτόμουν την Ελλάδα συχνά όταν ήμουν παιδί και πάντα είχα μεγάλο θαυμασμό και υπερηφάνεια για τη χώρα. Πάντοτε αναζητούσα τα νέα ελληνικά ταλέντα στο τένις και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να τα βοηθήσω να αναπτυχθούν και να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους. Τα πάντα ξεκίνησαν με τον Μάρκο Παγδατή, που είναι Κύπριος και τον ανακάλυψα όταν ήταν 13 χρονών. Μπήκε στο παγκόσμιο Top 10 και φιναλίστ στο Grand Slam. Μετά, βοήθησα τον Στέφανο Τσιτσιπά από τότε που ήταν 16 και συνεχίζω να τον βοηθάω. Επίσης, δουλεύω μαζί με μία νεαρή  Ελληνίδα παίκτρια που λέγεται Μιχαέλα Λάκη και τώρα είναι 16 χρονών και τη βρίσκω πολλά υποσχόμενη. Οπότε, υποθέτω ότι πάντα είχα δυνατές σχέσεις και σύνδεση με την Ελλάδα. 

Το να έχω παρουσία στην Ελλάδα ήταν προτεραιότητα για εμένα και πραγματικά ερωτεύτηκα την Costa Navarino. Βρίσκεται στη Μεσσηνία, περιστοιχισμένη από παρθένα φύση και μοναδική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, ιδανικό για το όραμα των Mouratoglou Tennis Centers, που σημαίνει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο τένις στις πιο όμορφες τοποθεσίες και θέρετρα του κόσμου. H αειφόρος ανάπτυξη σαν φιλοσοφία της Costa Navarino και η δέσμευση στις αυθεντικές εμπειρίες και υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση ήταν μία σαφής επιλογή για εμένα.     

Τι θα βιώσουν οι επισκέπτες που θα έρθουν στο Mouratoglou Tennis Center;

Θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν ό,τι καλύτερο σε αθλητισμό και τουρισμό σε έναν κορυφαίο προορισμό. Θα μπορέσουν να βελτιώσουν το ταλέντο τους στο τένις και να ευχαριστηθούν στο court, σε ένα χαλαρό περιβάλλον που μπορεί να εμπνεύσει. Παράλληλα, θα νιώσει σαν πρωταθλητής σε 12 νέα και υπερσύγχρονα γήπεδα σε τρεις τύπους (χωμάτινα, σκληρά, με φυσικό χλοοτάπητα), αντίστοιχα με τα γήπεδα του Grand Slam. Υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις που καλύπτουν έκταση 1.9 εκταρίων, που έχουν όφελος από την όμορφη θέα και λιακάδα όλο το χρόνο.

Θα παρέχουμε μία σειρά προγραμμάτων, από ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι ομαδικά, tennis camps, cardio-tennis και κοινωνικές εκδηλώσεις, προγράμματα που προσφέρουν καλή ισορροπία ανάμεσα στην απόδραση, τον ελεύθερο χρόνο και την προπόνηση. Αντίθετα με την ακαδημία, η ιδέα εδώ δεν είναι να φτιάξουμε πρωταθλητές, αλλά να βοηθήσουμε τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία που θα έχουν να θυμούνται για πάντα. 

Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη… Πώς βλέπετε το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τένις;

Το ελληνικό τένις είναι πιο συναρπαστικό από ποτέ! Το να έχεις έναν Top 5 ATP παίκτη και μία Top 20 WTA παίκτρια είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Είμαι σίγουρος ότι θα δώσει ώθηση στη δημοτικότητα του τένις στη χώρα και –χάρη σε αυτούς τους δύο (Τσιτσιπάς και Σάκκαρη)–  ίσως δούμε περισσότερους top-level παίκτες από την Ελλάδα στο μέλλον.

Όπως στην Ιταλία τώρα, μπορούμε να δούμε μία ομάδα από αξιόπιστους παίκτες τα επόμενα χρόνια. Όταν έχεις μία καλή ομάδα από ανταγωνιστικούς junior τενίστες, συχνά ο ένας σπρώχνει τον άλλον για να γίνουν καλύτεροι και να φτάσουν όλοι μαζί στην κορυφή. 

Ανάμεσά τους, μπορώ να πω για τη Μιχαέλα Λάκη που μόλις έγινε 16 και είναι μέλος της Mouratoglou Academy. Είναι πολύ ταλαντούχα και έχει αξιοσημείωτη συγκέντρωση, κάτι σπάνιο για την ηλικία της. Έχει μεγάλο κίνητρο και ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της, αυτό είναι σίγουρο. Θα έχει ενδιαφέρον να το δούμε.

Μιχαέλα Λάκη
Η ανερχόμενη ελληνίδα τενίστρια Μιχαέλα Λάκη

Σαν προπονητής, τι προσπαθείτε να βγάλετε από κάθε αθλητή που προπονείτε; Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Προσπαθώ να βγάλω τον καλύτερό τους εαυτό, όσο απλό και αν ακούγεται. Πιστεύω ότι κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα εξέλιξης, απλά εμείς πρέπει να τους την αναδείξουμε και να βγάλουμε. Βλέπω τον κάθε παίκτη σαν ένα ξεχωριστό project και ο σκοπός μου είναι να βρω τον καλύτερο τρόπο για να τον προσεγγίσω και να τον καθοδηγήσω, με σκοπό να πιάσει το απόλυτο των δυνατοτήτων του.

Κάποιοι προπονητές ακολουθούν μία συγκεκριμένη μέθοδο. Εγώ δεν έχω κάποια μέθοδο. Η φιλοσοφία μου είναι το αντίθετο: να μην έχεις μία μέθοδο και συνεχώς να ψάχνεις πώς να προπονείς καλύτερα κάθε μεμονωμένο παίκτη. Με κάποιο τρόπο, δημιουργείς την κατάλληλη μέθοδο για τον κάθε παίκτη. 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ποιο είναι το καλύτερο μάθημα ζωής που έχετε  πάρει;

Παίρνουμε μαθήματα κάθε μέρα δρώντας και παίρνοντας αποφάσεις. Ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Όπως λέει και ένα αφρικανικό ρητό «όταν οι άνθρωποι δεν ακούνε, αφήστε τις αντιξοότητες να τους διδάξουν». Πρέπει να ακούμε τι μας διδάσκει η ζωή, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούμε. Προσωπικά, το καλύτερο μάθημα που έχω διδαχτεί είναι να είμαι ανοιχτόμυαλος, να αποδέχομαι την ιδέα ότι αυτό που μετράει δεν είναι απαραίτητα αυτό που ήδη γνωρίζεις, αλλά τι θα μάθεις αύριο είναι ένα από τα κύρια κλειδιά για την επιτυχία. 

www.costanavarino.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ