- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Μοναχικοί άνθρωποι
Υπάρχει ένα τραγούδι των Μπιτλς με τίτλο «Ελεωνόρα Ρίγκπι». Μιλάει για μια γυναίκα που
Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΟΝΑ
Υπάρχει ένα τραγούδι των Μπιτλς με τίτλο «Ελεωνόρα Ρίγκπι». Μιλάει για μια γυναίκα που μαζεύει ρύζι από τους γάμους στις εκκλησίες και το μαγειρεύει για να ζήσει. Και καθώς σπαράζουν οι φωνές και τα όργανα, οι στίχοι στο ρεφρέν λένε: Όλοι οι μοναχικοί άνθρωποι από πού έρχονται / οι μοναχικοί άνθρωποι πού ανήκουν. Ποιον έχουν;
Γι’ αυτούς τους ανθρώπους αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της η δική μας Ελεωνόρα –μένει δίπλα μας, περπατά σ’ αυτή την πόλη– και να φτιάξει το πρώτο της βιβλίο. Αφήνοντας στην άκρη θεϊκές σπουδές θεάτρου στον Κουν, στο Εθνικό, και έχοντας παίξει σε εξαιρετικά έργα θεάτρου, κινηματογράφου, χορού και τηλεόρασης. Πιάνει το μολύβι όπως στα έργα ζωγραφικής στο Μουσείο Πράντο ή στον Καραβάτζιο. Εμφανίζονται πρόσωπα που τα ξέρεις και τα λησμόνησες. Ζητούν να καθίσουν μαζί σου. Να σκεφτείς. Να συνδυάσεις την καταστροφή, το θάνατο, την πείνα, την αρρώστια με την υγεία, τη ζωή, το φως. Τον κοινό νου. Τη σιωπή. Τον ύπνο.
Το βιβλίο της φτάνει σαν μια μαγεία, ένα ξόρκι, λόγια που χάνονται σε ομίχλη, θαύματα, σκηνές, λιθοβολισμοί –συνεχίζονται ακόμη–, λάθη, συγγνώμες, εποχές.
Η Δάφνη Ρόκου στο εξώφυλλο έφερε Εκείνον δίπλα σε μια γυναίκα με ένα μωρό φασκιωμένο να κλαίει. Το κλάμα του ίσως το σταματήσεις εσύ, βιαστικέ αναγνώστη, όταν ανοίξεις το βιβλίο.
Εκείνος, ένας άνθρωπος που περιέχει ό,τι αγάπησε και κατάλαβε στη ζωή της η Ελεωνόρα.
Από την εποχή του «Κατά Ματθαίον», του Παζολίνι, έχει να φυσήξει τέτοιος άνεμος.
Υ.Γ. Στα 19, μου λέει η Ελεωνόρα Σταθοπούλου, συνάντησα μια γυναίκα που μου άλλαξε τη ζωή. Τη λέγαν Μαρίκα. Ήταν ένα είδος κλοσάρ, ρακένδυτης ύπαρξης, σοφής. Μου είπε: Οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε καλούς και κακούς αλλά σε ευφυείς ή όχι. Και ευφυής είναι εκείνος που ξέρει να ξεχωρίζει το ουσιώδες. Κι άρχισα να σκέφτομαι έτσι όσα είχα δει, όσα είχα ζήσει. Ή διαβάσει.
«Εκείνος» Ελεωνόρα Σταθοπούλου, εκδόσεις Οδός Πανός, σελ. 158
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Ίαν ΜακΓιούαν στις φυλακές της Κολομβίας, και από μια ακόμη τρομερή δυστοπία στον ρόλο του γυναικείου σώματος στην ανθρώπινη εξέλιξη
«Η μυθοπλασία αξιοποιεί μια διαφορετική αφηγηματική τεχνική από τη μη-μυθοπλασία, όμως, στην τελική, κάθε είδους γραφή αποτελεί μια αφήγηση», δήλωσε ο Κινγκ στην Athens Voice
Η ποίηση, οι λέξεις, ο Νίκος Καρούζος και η Έξοδος του Μεσολογγίου
Η ζωή της «βασίλισσας των ρομάντζων» και η διαχρονική γοητεία του ροζ μυθιστορήματος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Δύο πρώην νικητές και τρεις νέες υποψηφιότητες διεκδικούν το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο
Το πολύτιμο αντίτυπο του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» πέρασε πλέον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Μαρία Μπούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, μιλάει για την ανθρωπιστική διάσταση της ιατρικής, τη σχέση γιατρού-ασθενούς και τον ρόλο της παιδείας στην άσκηση της ιατρικής.
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Η αγάπη για τα βιβλία ως κοινός τόπος ή ως ακόμη ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης;
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου 2026 από τις εκδόσεις Μίνωας
Το μυθιστόρημα του Carsten Henn «Ο φούρναρης που ζύμωνε ιστορίες» (μετάφραση Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Πίσω από το θαυμαστό οικοδόμημα της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκέντρωσης του ανθρώπινου πνευματικού κεφαλαίου
Νέες κυκλοφορίες, πολυαναμενόμενες επανεκδόσεις και μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τι φέρνουν οι εκδοτικοί οίκοι στο φθινοπωρινό αναγνωστικό ραντεβού.
Στο βιβλίο «Το μυστικό των μυστικών» οι δύο ήρωες μπλέκονται σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει τη φαντασία της τεχνητής νοημοσύνης – ή μήπως όχι;
Ο Δοξιάδης χρησιμοποιεί ένα σύνθετο αφηγηματικό οικοδόμημα για να μιλήσει για τη λογοτεχνία, την ιστορική μνήμη, τον μύθο και την πραγματικότητα, την ιδεολογική χειραγώγηση και τη διαφθορά της πνευματικής ελίτ.
Ένα βιβλίο για παιδιά και για μεγάλους, το τρυφερό ντεμπούτο της Ιωάννας Κράνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.