- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φίλοι στο Φίλιον
Κάτι συμβαίνει τις νύχτες της Δευτέρας στο γνωστό καφέ. Ο Θέμης Ροδαμίτης μάς εξηγεί.
Σε ένα από τα ιστορικότερα στέκια της Αθήνας, στο «Φίλιον», γνωστό και ως Dolce στους λίγο παλαιότερους, από τα μέσα φθινοπώρου οι παρέες γράφουν ιστορία και η ιστορία καταγράφει τις παρέες. Υπό την εποπτεία και επιμέλειά μου και με τη φροντίδα του γνωστού καφέ, κάθε Δευτέρα διοργανώνονται, ή για την ακρίβεια προκύπτουν ως αυθόρμητα ξεσπάσματα πολιτισμού, θεματικές βραδιές σχετικές πάντα με τις τέχνες και τα γράμματα. Η σειρά «Φίλοι στο Φίλιον» κάνει αφιερώματα σε σπουδαίους ανθρώπους του ελληνικού πολιτισμικού γίγνεσθαι ως φόρο τιμής ή μνήμης. Άλλοτε πάλι επιλέγει να αναδείξει μη προβεβλημένους ή νέους ανθρώπους που οπωσδήποτε αξίζουν της προσοχής μας. Κυριαρχεί η λογοτεχνία, χωρίς να υποτιμάται η μουσική. Η μουσική δεν παίζει τον άχαρο ρόλο απλού συνοδευτικού ενδύματος, αλλά αποτελεί οργανικό μέρος κάθε πολιτιστικής συνάθροισης του «Φίλιον».
Αυτό που κάνει τις νύχτες της Δευτέρας στο «Φίλιον» να ξεχωρίζουν είναι η συμμετοχή του κοινού, το οποίο δεν παρίσταται απλώς αφουγκραζόμενο αλλά συμμετέχει, συνομιλεί, συνδιαλέγεται. Το κοινό τιμά και ταυτόχρονα τιμάται από το κατά περίπτωση τιμώμενο πρόσωπο. Προτεραιότητα δίδεται –και έχουν προγραμματιστεί βραδιές– στους θαμώνες του «Φίλιον» αλλά και σε καλλιτέχνες που έχουν αναφορά στο χώρο.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν θεματικές βραδιές που στιγμάτισαν ορισμένες Δευτέρες μέχρι σήμερα, όπως αυτές που αφορούσαν στον Βασίλη Βασιλικό ή την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Σεραφείμ Φυντανίδη λίγο μετά την έκδοση του ύστατου βιβλίου του και λίγο πριν το θάνατό του και τη βραδιά αφιέρωμα εν είδει άτυπου φιλολογικού μνημόσυνου στο έργο του αλησμόνητου Μένη Κουμανταρέα που σχετίζεται με τη Μαρία Κάλλας.
Info: Ο Θέμης Ροδαμίτης δημιούργησε το ιστορικό στέκι τέχνης Καφέ-Παράσταση. Εργάστηκε στην ΕΡΤ κάνοντας εκπομπές στο δίκτυο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στη ΝΕΤ. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής σε περιφερειακά φεστιβάλ. Έχει επιμεληθεί αφιερώματα σε ανθρώπους της τέχνης αλλά και θεματικές βραδιές που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερους χώρους (στη Δήλο, σε κάστρα, λιοτρίβια, αμπελώνες και τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Είναι εδώ και 13 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Τήνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ποίηση, οι λέξεις, ο Νίκος Καρούζος και η Έξοδος του Μεσολογγίου
Η ζωή της «βασίλισσας των ρομάντζων» και η διαχρονική γοητεία του ροζ μυθιστορήματος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Δύο πρώην νικητές και τρεις νέες υποψηφιότητες διεκδικούν το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο
Το πολύτιμο αντίτυπο του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» πέρασε πλέον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Μαρία Μπούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, μιλάει για την ανθρωπιστική διάσταση της ιατρικής, τη σχέση γιατρού-ασθενούς και τον ρόλο της παιδείας στην άσκηση της ιατρικής.
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Η αγάπη για τα βιβλία ως κοινός τόπος ή ως ακόμη ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης;
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου 2026 από τις εκδόσεις Μίνωας
Το μυθιστόρημα του Carsten Henn «Ο φούρναρης που ζύμωνε ιστορίες» (μετάφραση Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Πίσω από το θαυμαστό οικοδόμημα της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκέντρωσης του ανθρώπινου πνευματικού κεφαλαίου
Νέες κυκλοφορίες, πολυαναμενόμενες επανεκδόσεις και μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τι φέρνουν οι εκδοτικοί οίκοι στο φθινοπωρινό αναγνωστικό ραντεβού.
Στο βιβλίο «Το μυστικό των μυστικών» οι δύο ήρωες μπλέκονται σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει τη φαντασία της τεχνητής νοημοσύνης – ή μήπως όχι;
Ο Δοξιάδης χρησιμοποιεί ένα σύνθετο αφηγηματικό οικοδόμημα για να μιλήσει για τη λογοτεχνία, την ιστορική μνήμη, τον μύθο και την πραγματικότητα, την ιδεολογική χειραγώγηση και τη διαφθορά της πνευματικής ελίτ.
Ένα βιβλίο για παιδιά και για μεγάλους, το τρυφερό ντεμπούτο της Ιωάννας Κράνια
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Ποίηση, νέοι συγγραφείς, Creative Europe, αστυνομική λογοτεχνία, μουσική και δράσεις για παιδιά στο πρόγραμμα από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου
Στα ράφια του φιλοξενούνται περισσότεροι από 20.000 τίτλοι, κυρίως εκπαιδευτικά βιβλία για όλες τις δημοφιλείς γλώσσες, αλλά και για λιγότερο διαδεδομένες, όπως τα κινεζικά, τα κορεατικά και τα αραβικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.