Βιβλιο

Η συγγραφέας Ρίε Κουντάν ομολογεί ότι το ChatGPT έγραψε μέρος του βραβευμένου μυθιστορήματός της

Δηλώνει ότι εμπιστεύεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη τις πιο μύχιες σκέψεις της

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιαπωνία: Η συγγραφέας Ρίε Κουντάν αναγνωρίζει ότι το ChatGPT έγραψε μέρος του βραβευμένου βιβλίου της - Νέα ερωτήματα περί ηθικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Γιαπωνέζα συγγραφέας Ρίε Κουντάν χρησιμοποίησε το ChatGPT στο βραβευμένο της μυθιστόρημα © Instagram/ Rie Kudan

Ιαπωνία: Η συγγραφέας Ρίε Κουντάν αναγνωρίζει ότι το ChatGPT έγραψε μέρος του βραβευμένου βιβλίου της - Νέα ερωτήματα περί ηθικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Γιαπωνέζα συγγραφέας Ρίε Κουντάν, βραβευμένη με το εγκυρότερο λογοτεχνικό βραβείο της ασιατικής χώρας, εξήγησε ότι περί το 5% του φουτουριστικού της μυθιστορήματος γράφτηκε από το λογισμικό Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT λέγοντας ότι τη βοήθησε να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά της.

Ιαπωνία: Η συγγραφέας Ρίε Κουντάν αναγνωρίζει ότι το ChatGPT έγραψε μέρος του βραβευμένου βιβλίου της - Νέα ερωτήματα περί ηθικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου της Κουντάν © Unsplash/Jonathan Kemper

Ρίε Κουντάν: «Χρησιμοποίησε τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης»

Το τελευταίο μυθιστόρημα της συγγραφέως με τίτλο «Tokyo-to Dojo-to» (Ο Συμπονετικός Πύργος του Τόκιο) τιμήθηκε χθες με το βραβείο Akutagawa και η επιτροπή του βραβείου δήλωσε ότι το έργο ήταν «τέτοιου βαθμού τελειότητας που είναι δύσκολο να βρει κανείς ελαττώματα».

Όπως ωστόσο αποκάλυψε η 33χρονη Ρίε Κουντάν κατά τη διάρκεια τελετής, «χρησιμοποίησε τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης για να γράψει το βιβλίο αυτό», εξηγώντας ότι «περί το 5%» του μυθιστορήματος αποτελείται από φράσεις που δημιουργήθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη και παραθέτονται κατά λέξη.

Η Ρίε Κουντάν θέλει να διατηρήσει «καλές σχέσεις» με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το ChatGPT κυκλοφόρησε το 2022. Έχει τη δυνατότητα να συντάσσει κείμενα κατ' εντολήν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του εκδοτικού τομέα.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου της Κουντάν. Η υπόθεσή του εκτυλίσσεται σε ένα φουτουριστικό Τόκιο και το θέμα του είναι ένας πύργος-φυλακή που έχει κατασκευαστεί από μία αρχιτέκτονα που αισθάνεται άβολα ζώντας σε μία υπερβολικά ανεκτική κοινωνία.

Η Ρίε Κουντάν δηλώνει ότι συνδιαλέγεται συχνά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην οποία εμπιστεύεται τις πιο μύχιες σκέψεις της για τις οποίες «δεν μπορεί να μιλήσει σε κανέναν άλλον» και λέει ότι οι απαντήσεις του ChatGPT αποτέλεσαν έμπνευση για ορισμένους διαλόγους του μυθιστορήματος.

Είπε ότι θέλει να διατηρήσει «καλές σχέσεις» με την Τεχνητή Νοημοσύνη και «να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά της».

Το ίδρυμα του βραβείου Akutagawa δεν θέλησε να σχολιάσει της δηλώσεις της συγγραφέως.

Ηθικά αμφισβητήσιμη η προσέγγιση της Ρίε Κουντάν

Στα κοινωνικά δίκτυα οι γνώμες διίστανται και ορισμένοι θεωρούν ότι η προσέγγιση της Ρίε Κουντάν είναι ηθικά αμφισβητήσιμη.

«Άρα, έγραψε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας επιδέξια την Τεχνητή Νοημοσύνη... Αυτό είναι ταλέντο;», αναρωτήθηκε κάποιος.

Άλλοι όμως χαιρέτισαν την ευφυΐα της συγγραφέως και τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά τον διάλογό της με την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντλήσει κείμενα.

Προσφυγές στη δικαιοσύνη για τη χρήση ChatGPT στη λογοτεχνία

Βιβλία που αναφέρουν το ChatGPT ως συν-συγγραφέα διατίθενται από το τμήμα ηλεκτρονικών βιβλίων της Amazon, αλλά θεωρούνται χαμηλής ποιότητας.

Ο βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι είχε δηλώσει στο τέλος του 2023 ότι ένα μικρό κείμενο που είχε συνταχθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη ακολουθώντας το συγγραφικό του στυλ ήταν «απλώς για πέταμα».

Πολλές προσφυγές έχουν κατατεθεί στη δικαιοσύνη εκ μέρους συγγραφέων όπως ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, δημιουργός της σειράς βιβλίων «Game of Thrones», κατά της start-up OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT, με την κατηγορία της καταπάτησης των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ