- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στο ρυθμό του ARB
Το εκδοτικό εγχείρημα του Μανώλη Βασιλάκη και του Ηλία Κανέλλη μετράει ήδη 9 τεύχη
Είναι έξυπνο, ενήλικο αλλά και φρέσκο, κοντά στην επικαιρότητα αλλά με εμβάθυνση των θεμάτων, πολιτικοποιημένο, μαχητικό. Συγκεντρώνει κάθε μήνα τις πιο αξιόλογες πένες του ελληνικού δημοσίου λόγου και μιλάει για βιβλία, για πολιτική, για την κοινωνία μας. Οι δημιουργοί του, Μανώλης Βασιλάκης και Ηλίας Κανέλλης, εξηγούν στη ATHENS VOICE την περιπέτεια της κατασκευής της ATHENS REVIEW OF BOOKS.
Πώς σκεφτήκατε να εκδώσετε την ARB; Τι αισθανόσασταν ότι έλειπε από την αγορά και σε ποιους απευθύνεται; Από πολύ παλιά συζητούσαμε το ενδεχόμενο έκδοσης ενός τέτοιου εντύπου, αλλά αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το εγχείρημα όταν εκδηλώθηκε η μεγάλη κρίση στην ελληνική οικονομία – κι όλα δείχνουν πως πετύχαμε! Εμείς «ανοίγαμε» όταν άλλοι φοβούνταν ότι θα κλείσουν. Αυτό το φαινομενικά παράδοξο και απρόσμενο είναι απολύτως λογικό: σε τέτοιες εποχές που αμφισβητείται ό,τι ξέραμε κι ό,τι μας βόλευε, που τα πράγματα σοβαρεύουν, πολλοί άνθρωποι που δεν αρκούνται στις κοινοτοπίες ούτε ενδίδουν στο λαϊκισμό ψάχνουν νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Σε πολύπλοκα ζητήματα δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Η διαφορά της ARB είναι ότι δεν προσφέρει χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες, αλλά κείμενα εύληπτα και συναρπαστικά, αναλυτικά και παρεμβατικά, ειλικρινή και όχι σπουδαιοφανή, γραμμένα από κατά τεκμήριο ειδικούς. Τέλος, απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν χρόνο για διάβασμα –κι αυτοί είναι αρκετοί!–, που είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες και καινοτομίες, που δεν στέκονται στην επιφάνεια των πραγμάτων ούτε είναι κολλημένοι σε πάσης φύσεως ιδεοληψίες. Από την αρχή ξέραμε σε τι είδους κοινό στοχεύαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την έκταση της ανταπόκρισής του.
Η ARB δεν αφορά αποκλειστικά το βιβλίο. Είναι πολιτικοποιημένη, με σοβαρές αναλύσεις και κείμενα γραμμένα από σημαντικούς πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες, δημοσιογράφους. Πόσο έτοιμο πιστεύετε είναι το κοινό για υψηλού επιπέδου κείμενα για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την οικονομία, την πολιτική, το δίκαιο; Η ίδια η επιτυχία της είναι η απόδειξη ότι το κοινό υπήρχε και ήταν έτοιμο από καιρό. Μάλλον αυτοί που εξεπλάγησαν είναι εκείνοι οι «επαγγελματίες» που θεωρούν ότι όλα μπορείς να τα πεις ή να τα ερμηνεύσεις με μερικές εκατοντάδες λέξεις. Πάντως, αν δεν είχε υπάρξει μέχρι τώρα αντίστοιχο εγχείρημα είναι γιατί απαιτεί πολύ μόχθο και, ως γνωστόν, ό,τι μπορείς να αποφύγεις, πες το με λίγα λόγια και εικονογράφησέ το… Τέλος, είναι τέτοια η ποικιλία της θεματολογίας και τόσο το εύρος των συνεργατών μας, που ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να μας κατατάξουν ή να μας βάλουν κάποια ταμπέλα. Τις προθέσεις και τις καταστατικές αρχές μας τις διατυπώσαμε στο ιδρυτικό editorial, που βρίσκεται πάντα στην ιστοσελίδα μας (www.booksreview.gr), όπου δηλώνουμε ότι προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας με μοναδικά όπλα μας την ειδίκευση και τις ιδέες μας.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε κείμενα και συνεργάτες; Δεν κάνουμε απλώς επιλογή κειμένων, δηλαδή δεν δημοσιεύουμε ό,τι στέλνει όποιος έχει κέφι: αναθέτουμε τα κείμενα σε όσους θεωρούμε κατάλληλους για το συγκεκριμένο θέμα – και συνήθως είναι οι κατ’ εξοχήν ειδικοί. Εκτός από τους μόνιμους συνεργάτες μας υπάρχουν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι με διανοητική τόλμη, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν δεχθεί να συνεργαστούν με την ARB. Και στα μόλις εννιά τεύχη έχουν φιλοξενηθεί μόνο μερικές δεκάδες…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.