Βιβλιο

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η μεγάλη ώρα έφτασε

Η καρδιά του βιβλίου χτυπάει στη Θεσσαλονίκη από 4 έως 7 Μαΐου

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Τέσσερις ημέρες, πεντακόσιες εκδηλώσεις, χίλιοι διακόσιοι ομιλητές, δεκάδες χιλιάδες τίτλοι βιβλίων.
Εικ.: Έργο φτιαγμένο από το πρόγραμμα ΤΝ Οpenart, μιμούμενο τον Edvard Munch.

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Τέσσερις ημέρες, πεντακόσιες εκδηλώσεις, χίλιοι διακόσιοι ομιλητές, δεκάδες χιλιάδες τίτλοι βιβλίων.

Σήμερα ξεκινά η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η πιο σημαντική έκθεση βιβλίου στη χώρα μας, με τιμώμενη λογοτεχνία την σπουδαία, σπουδαιότατη αμερικανική, με συγγραφείς, μεταφραστές και επαγγελματίες του χώρου από περίπου 40 χώρες, με κάτι παραπάνω από απλώς «πλούσιο» πρόγραμμα εκδηλώσεων, και με σαφώς διευρυμένη τη διεθνή και επαγγελματική της ταυτότητα. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί πολλές χιλιάδες επισκέπτες. Για την ακρίβεια, η φετινή ΔΕΒΘ θα σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου, όπως έχει ήδη σπάσει και μερικά ακόμη ρεκόρ — με πρώτο αυτό του αριθμού των εκδηλώσεων. Μέσα στις 41 ώρες που θα είναι συνολικά ανοιχτή, θα φιλοξενηθούν στις 14 αίθουσες των τεσσάρων Περιπτέρων τής ΔΕΒΘ (12, 13, 14 και 15) περί τις 500 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών. Ή αλλιώς, 12 εκδηλώσεις κατά μέσον όρο την ώρα (και πιθανόν κάπως περισσότερες τις ώρες αιχμής).

Όλες τις λεπτομέρειες θα τις βρείτε εδώ. Θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όποιον την επισκεφθεί. Και, όπως είπαμε, θα την επισκεφθούν πραγματικά πολλοί.Όλη η πόλη θα είναι εκεί. Και μερικές χιλιάδες άνθρωποι που από εχθές έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία και τα Airbnb του κέντρου.

Ανυπομονούμε κι εμείς να πάμε (και θα είμαστε εκεί και τις τέσσερις ημέρες), για να δούμε φίλους και συναδέλφους, για να περιηγηθούμε στα περίπτερα, και για να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις που έχουμε σημειώσει στην ατζέντα μας — αν και είναι πολλές! Το ίδιο (γλυκό) πρόβλημα με εμάς θα έχουν πάρα πολλοί, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση την ώρα που θέλεις να βρίσκεσαι οπωσδήποτε κάπου, να γίνεται άλλη μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη γειτονική αίθουσα ή στο απέναντι περίπτερο.

Είναι επίσης προφανές, και θέλουμε να το σημειώσουμε, πως δεν θα έχουν όλες οι εκδηλώσεις τον ίδιο κόσμο. Πάντα συμβαίνει αυτό. Κάποια ονόματα τραβούν πολύ περισσότερους φίλους του βιβλίου από ό,τι άλλα. Η αγορά του βιβλίου είναι μια κανονική αγορά, όπως και οι υπόλοιπες· απλώς τα αγαθά της είναι κάπως πιο ευαίσθητα από τα περισσότερα άλλα. Δεν πρόκειται να προτείνουμε σε κάποιον βέβαια να… μην πάει στην ομιλία ή στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος ενός πολύ σημαντικού, μπεστ-σέλερ συγγραφέα, ακόμη και αν ο συγκεντρωμένος εκεί κόσμος θα είναι τόσος που δεν θα μπορεί να τον βλέπει καλά-καλά. Αλίμονο. Αλλά ίσως εκεί κοντά, την ίδια ώρα, να παρουσιάζεται ένα αξιόλογο βιβλίο κάποιου άλλου συγγραφέα, που δεν θα ήταν κακό να το δει κανείς κι αυτό. Γι’ αυτό θέλει καλό ξεψάχνισμα το πρόγραμμα της Έκθεσης! Καμιά φορά μάλιστα, είναι που οι αναπάντεχες συναντήσεις μάς φτιάχνουν τη μέρα — και ίσως όχι μόνο.

Οι άνθρωποι, πάλι, πίσω από τους πάγκους των εκδοτικών οίκων είναι και θα είναι εκεί όλη την ημέρα, κάθε ημέρα, και τις 12 ώρες που θα είναι ανοιχτή καθημερινά η Έκθεση, για να εξυπηρετήσουν το κοινό. Ας πάρουμε τους καταλόγους και τα φυλλάδια που θα μας προτείνουν, ας ξεφυλλίζουμε τα βιβλία στους πάγκους τους χωρίς να τα πολυανακατεύουμε, ας έχουμε σε μιαν άκρη του μυαλού μας ότι ξέρουν πολύ καλά τα δικά τους βιβλία αλλά όχι απαραιτήτως όλων των… άλλων εκδοτικών, και ας τους χαρίζουμε ένα χαμόγελο όταν φεύγουμε από τον χώρο τους.

Να είστε όλοι καλά. Καλή Έκθεση! Είναι μία μεγάλη στιγμή για το ελληνικό βιβλίο και τους ανθρώπους του. Ας την απολαύσουμε όλοι όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορούμε. Και ας πλημμυρίσουμε τη ζωή μας βιβλία.

* * *

Για όποιον δεν μπορεί να είναι εκεί, νά και το διαδικτυακό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ