- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Αόρατα Δεσμά» του Ευάγγελου Σαχπέρογλου: Η παρουσίαση του βιβλίου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
Το Ίδρυμα Ωνάση τίμησε τον συγγραφέα παρουσιάζοντας το τελευταίο του μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικά στοιχεία
Ευάγγελος Σαχπέρογλου: Η παρουσίαση του βιβλίου του «Αόρατα Δεσμά» στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
«Σήμερα κατά κάποιον τρόπο μαγικό, όλα είναι στη θέση τους, όλα λειτουργούν.»
Το Ίδρυμα Ωνάση τίμησε τον Ευάγγελο Σαχπέρογλου πριν μερικές ημέρες, παρουσιάζοντας το τελευταίο του μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικά στοιχεία, με τίτλο «Αόρατα Δεσμά» στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.
Το βιβλίο προλόγισε ο κ. Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, ξετυλίγοντας την πλοκή του μυθιστορήματος, η οποία ακολουθεί τον συγγραφέα από τα πρώτα χρόνια της ζωής στον Πειραιά, όταν ο ίδιος μένει ορφανός από γονείς και μεγαλώνει με τον παππού και τη γιαγιά του. Μέσα από τις αφηγήσεις των Μικρασιατών προσφύγων παππούδων του, ο Ευάγγελος Σαχπέρογλου, οικειοποιείται τη μικρασιατική μνήμη για να τη συνδέσει με τη δική του τραυματική μνήμη από τον θάνατο των γονιών του. Μετά τον θάνατο των παππούδων, το μυθιστόρημα ακολουθεί τον συγγραφέα τον καιρό που έζησε στο ορφανοτροφείο και στη νέα στέγη με την οικογένεια που τον αναλαμβάνει.
Όπως παρατήρησε ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου στην ομιλία του «τα “Αόρατα δεσμά” διαθέτουν, μολονότι αποφεύγουν τον οποιονδήποτε τεχνικό νεωτερισμό, αφηγηματική δεινότητα συν μια ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη ευφυία ως προς τη σύνθεσή τους. Από τη μια μεριά είναι η αναδρομή στη Μικρασιατική Καταστροφή (σπουδαίες οι σελίδες της οριστικής αποκοπής από την Ισπάρτα, κι ας ήταν η Ισπάρτα τόπος εξορίας και όχι πατρώα γη) μέσω μιας di secondo mano, μη εμπειρικής μνήμης και από την άλλη ένα χρονικό ή μάλλον μια ζωντανή μαρτυρία ορφάνιας, που κατορθώνει να συνταιριάξει την αξία του τεκμηρίου με μια ατμόσφαιρα ghost story, στα όρια της λογοτεχνίας του φανταστικού - μια παρένθετη αφήγηση για φαντάσματα και αναμνήσεις οι οποίες αναζωπυρώνουν τα ερείπιά τους. Αν συνυπολογίσουμε εδώ τις εσκεμμένες αναβολές της δράσης, και στα δύο μέρη του μυθιστορήματος, με σκοπό τη σταδιακή αποκάλυψη των μυστικών της, έτσι ώστε να προκληθεί το αναγκαίο σασπένς, τότε είναι σαφές πως έχουμε ένα εξαιρετικό δείγμα για το πόσα πράγματα μπορεί, και πετυχαίνει, να διεκδικήσει η αυτοβιογραφία.»
Τον συγγραφέα προλόγισε, επίσης, ο κ. Δημήτρης Καραμάνος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ο οποίος έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών, παλιός φίλος του Ε. Σαχπέρογλου, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο βραβευμένος ηθοποιός, Αργύρης Πανταζάρας διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.
Η παρουσίαση έκλεισε με ομιλία του Ευάγγελου Σαχπέρογλου, ο οποίος αναφερόμενος στο αυτοβιογραφικό του πόνημα ανέφερε «Δεν είμαι βέβαιος τι μέρος απ’ αυτόν τον άυλο κόσμο, ή μάλλον από τη συμβολική του υπόσταση, κατάφερα να περάσω στην παρούσα εξομολογητική γραφή, κι αν πίσω από κάθε παράγραφο του βιβλίου μου δεν κρύβονται κι άλλες, άγνωστες εκφάνσεις του εαυτού μου».
Ευάγγελος Σαχπέρογλου - βιογραφικό
Ο Ευάγγελος Σαχπέρογλου έχει μεταφράσει στα Αγγλικά τα 154 ποιήματα του «Κανόνα» του Κ. Π. Καβάφη, καθώς επίσης και 134 ποιήματα από τις κατηγορίες των Αποκηρυγμένων, Κρυμμένων και Ανολοκλήρωτων ποιημάτων. Η μετάφραση 154 ποιημάτων εκδόθηκε από τον Oxford University Press και κυκλοφόρησε σ’ ένα δίγλωσσο τόμο στη σειρά Oxford World’s Classics, ως το μόνο νεοελληνικό λογοτέχνημα που έχει ποτέ περιληφθεί σε αυτή την παγκόσμιας εμβέλειας σειρά.
Το μυθιστόρημα «Αόρατα Δεσμά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ποιητική συλλογή «Les Grottes – Excavating Insanity» προσπαθεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής προς τη νηφαλιότητα και την επιβίωση γράφοντας
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.