- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε δημοπρασία προσωπικά αντικείμενα της θρυλικής Τζόαν Ντίντιον (εικόνες)
Από τις εμβληματικοτέρες μορφές του «Νew Journalism»
Τζόαν Ντίντιον: Σε δημοπρασία αντικείμενα της διάσημης συγγραφέως
Προσωπικά αντίκειμενα της θρυλικής συγγραφέα και style icon Τζόαν Ντίντιον η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 87 ετών, βγαίνουν σε δημοπρασία.
«Δεν είχαμε τέτοιο ενδιαφέρον στο παρελθόν», δήλωσε η Λίζα Τόμας, διευθύντρια του τμήματος Καλών Τεχνών της Stair Galleries στο Χάντσον της Νέας Υόρκης, η οποία αναλαμβάνει τη δημοπρασία. «Ήταν ένα είδωλο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς- μια λογοτεχνική προσωπικότητα, μια ντοκιμαντέρ του αμερικανικού πολιτισμού σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας και ένα προσωπικό είδωλο του στυλ. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εμβέλειά της είναι τόσο μεγάλη».
Οι θαυμαστές της συγγραφέως που έγραψε τέτοιες σημαντικές συλλογές δοκιμίων όπως το «Slouching Towards Bethlehem» (που περιλαμβάνει το «On Going Home») και το «The White Album» μπορούν να πλειοδοτήσουν για το δρύινο τραπέζι της βιβλιοθήκης όπου έγραφε, τα ασημένια καντήλια της και τη συλλογή βιβλίων του Έρνεστ Χεμιγουέι και την καρέκλα που καθόταν συχνά όταν οι φωτογράφοι έρχονταν για να τραβήξουν το πορτρέτο της.
Μεταξύ των αντικειμένων που είναι πιθανό να πωληθούν στην υψηλότερη τιμή είναι έργα τέχνης των Richard Diebenkorn και Edward Ruscha, τα οποία κατά είχαν ήδη φτάσει τα 28.000 και 11.000 δολάρια σε προσφορές πριν από τη δημοπρασία. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες των Πάτι Σμιθ και Άννι Λιμποβιτζ, καθώς και ένα εμβληματικό πορτρέτο της Ντίντιον που ποζάρει μπροστά από την Corvette Stingray της.
Η ζωντανή δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου, αλλά οι ηλεκτρονικές προσφορές έχουν ήδη ξεκινήσει με χαρακτηριστικό ότι μια παρτίδα με 13 ημερολόγια είχε φτάσει τα 2.500 δολάρια σε προσφορές.
Ποια ήταν η Τζόαν Ντίντιον
Η Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζόαν Ντίντιον, εμβληματική μορφή της αμερικανικής λογοτεχνίας και γνωστή για την απεικόνιση της Καλιφόρνιας τη δεκαετία του 1960, πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών. Η συγγραφέας, που είχε γράψει μεταξύ άλλων και πολλά κινηματογραφικά σενάρια, άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Μανχάταν. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times έπασχε από Πάρκινσον. Η Ντίντιον, μεγάλη μορφή της αμερικανικής «παράδοσης» της μίξης της δημοσιογραφίας με τη μυθοπλασία, μοίρασε τη ζωή της μεταξύ της Καλιφόρνιας όπου γεννήθηκε, στις 5 Δεκεμβρίου 1934, και της Νέας Υόρκης. Εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά της, το Run River, το 1963, αλλά δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια έφυγε για να καταγράψει την κουλτούρα των χίπις του Σαν Φρανσίσκο, για λογαριασμό της εφημερίδας Saturday Evening Post.
Από αυτή την εμπειρία της προέκυψε το περίφημο «Βαδίζοντας προς τη Βηθλεέμ», ένα ρεπορτάζ σε πρώτο πρόσωπο, που την έκανε διάσημη. Αφού επέστρεψε στη Νέα Υόρκη μαζί με τον σύζυγό της, τον συγγραφέα Τζον Γκρέγκορι Νταν, ασχολήθηκε με την πολιτική δημοσιογραφία και συγκέντρωσε τις εμπειρίες της σε έναν τόμο, το 2001, το Political Fictions. Ορισμένοι θεώρησαν αργότερα ότι η περιγραφή μιας «επαγγελματικής πολιτικής τάξης» αποκομμένης από την καθημερινότητα των εκλογέων, ήταν ένα προμήνυμα για την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Η αισθητική είναι ο πυρήνας των πάντων, της ηθικής, της αρμονίας και της επίγνωσης»
Οι κοσμικές τοιχογραφίες του βορειοελλαδικού χώρου υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής εμπειρίας, από τις εκδόσεις Futura
Από τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη λογοτεχνία, η Αμερικανίδα δημιουργός δεν σταματά να επανεφευρίσκει τον εαυτό της
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή την εβδόμη ποιητική συλλογή του
Η νουβέλα του Φραντς Βέρφελ συμπυκνώνει την πραγματικότητα της ζωής στην Αυστρία της δεκαετίας του 1920
Δεν υπάρχει πιο δραματική πλοκή από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Γεννιέται ατελές, ζει ανάμεσα σε άλλους ατελείς, γερνά και πεθαίνει. Η Στράουτ δεν προσπαθεί να το εξηγήσει ούτε να το παρηγορήσει. Το καταγράφει.
Η επετειακή έκθεση «Γεννάδειος 100» φωτίζει την εκατονταετή διαδρομή της Βιβλιοθήκης
Ο Διευθυντής τού ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος μιλά αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
Οι «Θεραπευτικές ιστορίες» δεν είναι ένα απλό ποιητικό βιβλίο. Είναι μια άτυπη, λεκτική παρτιτούρα, γραμμένη από έναν homo universalis της εποχής μας
Πόσο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος; Είναι υπερβολική η απαίτηση να αποδίδεται δικαιοσύνη;
Για αρκετές ώρες, η ταραχή μου για το αναίτιο αυτού του θανάτου κάτω από την τυφλή μπότα ενός περαστικού, συμπαρέσυρε κάθε λογική
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.