Βιβλιο

Σε δημοπρασία προσωπικά αντικείμενα της θρυλικής Τζόαν Ντίντιον (εικόνες)

Από τις εμβληματικοτέρες μορφές του «Νew Journalism»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Tζόαν Ντίντιον με την Κορβέτ της
H Tζόαν Ντίντιον (φωτό αρχείου) © Getty Images/Ideal Image

Τζόαν Ντίντιον: Σε δημοπρασία αντικείμενα της διάσημης συγγραφέως 

Προσωπικά αντίκειμενα της θρυλικής συγγραφέα και style icon Τζόαν Ντίντιον η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 87 ετών, βγαίνουν σε δημοπρασία. 

«Δεν είχαμε τέτοιο ενδιαφέρον στο παρελθόν», δήλωσε η Λίζα Τόμας, διευθύντρια του τμήματος Καλών Τεχνών της Stair Galleries στο Χάντσον της Νέας Υόρκης, η οποία αναλαμβάνει τη δημοπρασία. «Ήταν ένα είδωλο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς- μια λογοτεχνική προσωπικότητα, μια ντοκιμαντέρ του αμερικανικού πολιτισμού σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας και ένα προσωπικό είδωλο του στυλ. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εμβέλειά της είναι τόσο μεγάλη».

Οι θαυμαστές της συγγραφέως που έγραψε τέτοιες σημαντικές συλλογές δοκιμίων όπως το «Slouching Towards Bethlehem» (που περιλαμβάνει το «On Going Home») και το «The White Album» μπορούν να πλειοδοτήσουν για το δρύινο τραπέζι της βιβλιοθήκης όπου έγραφε, τα ασημένια καντήλια της και τη συλλογή βιβλίων του Έρνεστ Χεμιγουέι και την καρέκλα που καθόταν συχνά όταν οι φωτογράφοι έρχονταν για να τραβήξουν το πορτρέτο της.

Μεταξύ των αντικειμένων που είναι πιθανό να πωληθούν στην υψηλότερη τιμή είναι έργα τέχνης των Richard Diebenkorn και Edward Ruscha, τα οποία κατά είχαν ήδη φτάσει τα 28.000 και 11.000 δολάρια σε προσφορές πριν από τη δημοπρασία. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες των Πάτι Σμιθ και Άννι Λιμποβιτζ, καθώς και ένα εμβληματικό πορτρέτο της Ντίντιον που ποζάρει μπροστά από την Corvette Stingray της.

Η ζωντανή δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου, αλλά οι ηλεκτρονικές προσφορές έχουν ήδη ξεκινήσει με χαρακτηριστικό ότι μια παρτίδα με 13 ημερολόγια είχε φτάσει τα 2.500 δολάρια σε προσφορές. 

http___cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_221111145007-01-joan-didion-estate-sale-auction-glasses
http___cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_221111145207-05-joan-didion-estate-sale-auction

Ποια ήταν η Τζόαν Ντίντιον

Η Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζόαν Ντίντιον, εμβληματική μορφή της αμερικανικής λογοτεχνίας και γνωστή για την απεικόνιση της Καλιφόρνιας τη δεκαετία του 1960, πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών. Η συγγραφέας, που είχε γράψει μεταξύ άλλων και πολλά κινηματογραφικά σενάρια, άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Μανχάταν. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times έπασχε από Πάρκινσον. Η Ντίντιον, μεγάλη μορφή της αμερικανικής «παράδοσης» της μίξης της δημοσιογραφίας με τη μυθοπλασία, μοίρασε τη ζωή της μεταξύ της Καλιφόρνιας όπου γεννήθηκε, στις 5 Δεκεμβρίου 1934, και της Νέας Υόρκης. Εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά της, το Run River, το 1963, αλλά δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια έφυγε για να καταγράψει την κουλτούρα των χίπις του Σαν Φρανσίσκο, για λογαριασμό της εφημερίδας Saturday Evening Post.

Από αυτή την εμπειρία της προέκυψε το περίφημο «Βαδίζοντας προς τη Βηθλεέμ», ένα ρεπορτάζ σε πρώτο πρόσωπο, που την έκανε διάσημη. Αφού επέστρεψε στη Νέα Υόρκη μαζί με τον σύζυγό της, τον συγγραφέα Τζον Γκρέγκορι Νταν, ασχολήθηκε με την πολιτική δημοσιογραφία και συγκέντρωσε τις εμπειρίες της σε έναν τόμο, το 2001, το Political Fictions. Ορισμένοι θεώρησαν αργότερα ότι η περιγραφή μιας «επαγγελματικής πολιτικής τάξης» αποκομμένης από την καθημερινότητα των εκλογέων, ήταν ένα προμήνυμα για την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ