- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπιλ Κλίντον: Η ζωή ενός συγγραφέα
Το δεύτερο θρίλερ του πρώην Αμερικανού προέδρου με τον τίτλο «Η κόρη του προέδρου» γίνεται μπεστ-σέλερ
Η κόρη του προέδρου: Το δεύτερο βιβλίο του πρώην Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, που συγγράφει με τον Τζέιμς Πάτερσον
Στο βιβλίο που συνέγραψε μαζί με τον βετεράνο των θρίλερ Τζέιμς Πάτερσον −τα βιβλία του οποίου έχουν πουληθεί σε 300 εκατομμύρια αντίτυπα− ο Μπιλ Κλίντον αφηγείται την ιστορία μιας απαγωγής και μιας κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να μετουσιώνει τόσο τις αμφιβολίες για την πολιτική του, όσο και τους παλιούς φόβους για την κόρη του, την Τσέλσι, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και του τρομοκρατικού χτυπήματος του 2001.
Ένα γεγονός τον έχει σημαδέψει περισσότερο από άλλα: το 1999 είχε δώσει το πράσινο φως για τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου στο Κόσσοβο για το οποίο η CIA είχε πληροφορίες ότι φιλοξενούσε τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα όμως, το είχε αγοράσει η κινεζική πρεσβεία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αθώοι Κινέζοι. Τότε ο Κλίντον είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και στο βιβλίο «Η κόρη του προέδρου» υπάρχει ο απόηχος του σφάλματος και ο φόβος για το τίμημα. «Πάντοτε φοβόμουν για τις παράπλευρες απώλειες των αποφάσεών μου», λέει σήμερα ο Μπιλ Κλίντον. «Όταν ήμουν στον Λευκό Οίκο είχα εφιάλτες. Εκτός του ότι φοβόμουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων, φοβόμουν και για την ίδια τη ζωή της οικογένειάς μου. Τώρα, ως πρώην πρόεδρος, εξακολουθώ να απολαμβάνω αστυνομική προστασία, αλλά, σύμφωνα με τον νόμο, η Τσέλσι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα: η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στην ιστορία που αφηγούμαι στο βιβλίο».
Αν και ο Κλίντον έμεινε στη μνήμη πολλών ως ο πρόεδρος με το γελοίο σεξουαλικό σκάνδαλο και τους λανθασμένους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, είμαστε πια σχεδόν βέβαιοι ότι αν βρισκόταν στη θέση του Τζορτζ Γ. Μπους, δεν θα διέπραττε χονδροειδείς γκάφες όπως η εισβολή στο Ιράκ. Ο Κλίντον θεωρούσε ότι ο εχθρός Νο1 ήταν η Αλ Κάιντα και όχι ο Σαντάμ, κι ότι επικίνδυνα όπλα −βιολογικά και πυρηνικά− διέθεταν η βόρεια Κορέα, η Ινδία και το Πακιστάν, όχι το Ιράκ. Αλλά το περιβάλλον του Μπους, είτε επειδή είχε διαφορετικές πληροφορίες, είτε επειδή είχε κακούς σκοπούς, έβαλε στο στόχαστρο το Ιράκ και το Ιράν, αγνοώντας τον παράγοντα Μπιν Λάντεν. Έτσι, παρά τις πιέσεις του Κλίντον, ο Τζορτζ Μπους προχώρησε σε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική στη Μέση Ανατολή: στο βιβλίο του ο Κλίντον παρουσιάζει, εμμέσως, τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και φαίνεται μάλλον απαισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων στην περιοχή.
«Η κόρη του προέδρου» είναι το δεύτερο βιβλίο που υπογράφει το ντουέτο Πάτερσον-Κλίντον. Το πρώτο «Ο πρόεδρος αγνοείται» κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα σε μετάφραση Γιάννη Σπανδώνη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
«Ποιος στην Ελλάδα λέει πάρτε 90.000 βιβλία;» - Η έκκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη για το Πικέρμι και το μουσείο ελληνικής λογοτεχνίας
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.