- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Nicky & Vera: Το παιδικό βιβλίο για τον Νίκολας Γουίντον
Είναι ο άνθρωπος που έσωσε 669 παιδιά από το Ολοκαύτωμα
Ένα παιδικό, εικονογραφημένο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον «Βρετανό Σίντλερ», Νίκολας Γουίντον, θα κυκλοφορήσει ο Peter Sís.
Με τίτλο «Nicky & Vera: A Quiet Hero of the Holocaust and the Children He Rescued» κυκλοφορεί το νέο, παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο, του γεννημένου στην Τσεχία, αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Peter Sís, ο οποίος διηγείται την ιστορία του Νίκολας Γουίντον. Ευρέως γνωστός ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο Νίκολας Γουίντον έσωσε συνολικά 669 παιδιά στην Τσεχοσλοβακία από το Ολοκαύτωμα.
«Πάντα προσπαθούσα να τιμήσω εξερευνητές, εφευρέτες και ονειροπόλους. Δεν έδινα ιδιαίτερη προσοχή στους αφανείς ήρωες» γράφει ο συγγραφέας Peter Sís. Το 2009, καθώς επισκεπτόταν το Εθνικό Μουσείο της Πράγας, έπεσε πάνω στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ανθρώπου που κάποιοι αποκαλούσαν ο «Βρετανός Σίντλερ»: «Εκεί «βρήκα» έναν άντρα ο οποίος θα αντικρίσει μια αδικία και θα κάνει κάτι για να την διορθώσει και ο οποίος ποτέ δεν θα ανακηρύξει τον εαυτό του ήρωα» πρόσθεσε.
Η ιστορία της Vera Diamantova
Η Vera βρέθηκε, τον Ιούνιο του 1933, στο έβδομο από τα οκτώ τραίνα που μετέφεραν τα «Παιδιά του Γουίντον» από την Πράγα στο Λονδίνο, μαζί με την μεγαλύτερη αδερφή της Eva, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο βιβλίο, και άλλα 74 παιδιά. Ένα ένατο τραίνο, το οποίο θα μετέφερε, μεταξύ άλλων, τα ξαδέρφια της Vera, ήταν να αναχωρήσει την 1η Σεπτεμβρίου 1939, αλλά δεν έφυγε ποτέ από τον σταθμό. Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία και τα σύνορα έκλεισαν. Μόνο δύο παιδιά από το τελευταίο αυτό τραίνο επέζησαν του πολέμου.
Σύμφωνα με το βιβλίο, μετά το τέλος του πολέμου η Vera επιστρέφει στην πατρίδα της, όπου βρίσκει μόνο μια θεία της και την γάτα της, την οποία είχε υιοθετήσει ένας γείτονας. Η υπόλοιπη οικογένειά της είχε σκοτωθεί. Τέσσερα χρόνια μετά πηγαίνει ξανά στην Αγγλία, παντρεύεται εκεί και μεγαλώνει τα τρία παιδιά της.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια χαλαρή συλλογή κειμένων, γραμμένων με διαφορετικό ύφος, υψηλής αισθητικής και υποβρύχιου στοχασμού
Ποιητές από όλη τη Μεσόγειο συναντιούνται στην Αθήνα
Η ζωή και το έργο του Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ένα επίκαιρο μυθιστορηματικό δοκίμιο με απαντήσεις για τα υδατικά προβλήματα από τον Ομ. Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ
Το έργο του διερευνά συχνά ζητήματα ποίησης, ιστορίας και λογοτεχνίας
Το μυθιστόρημα «Η βιβλιοθήκη των ανήσυχων κόσμων» του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη (Εκδόσεις Οξύ) κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Η νέα λίστα θα συνδυάζει πωλήσεις βιβλίων και απήχηση στα social media για να αναδεικνύει τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα
Οι επιμελητές του Μικέλα Χαρτουλάρη, Χρήστος Αστερίου και Λευτέρης Καλοσπύρος μιλούν για την ιδέα, τα μεγάλα ονόματα και το στοίχημα να γίνει η πόλη σημείο συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο
Μυθιστορήματα ιστορικά, κοινωνικά, επιστημονικής φαντασίας, παιδικά, με ήρωες πάντα τους υπερασπιστές της δικαιοσύνης
Τα βιβλία «Σατωρέ», «Το κλουβί της μέλισσας» και «Πρώτη ύλη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μία μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα
Μια συζήτηση για τον άνθρωπο, τον μύθο και την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού
Ιδέες για ανάγνωση που ενημερώνει και εμπνέει
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες για να ξαναβρείτε τον χρόνο για διάβασμα
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες που σε περιμένουν εκεί έξω
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη σαν μυθιστόρημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.