Βιβλιο

Μαριλένα Παππά, Το τελευταίο εμπόδιο: Μια μεταφυσική νουβέλα

Ένα κείμενο μεταφυσικού χαρακτήρα που όμως, συνδέεται άρρηκτα με την πραγματικότητα και την ανθρώπινη φύση

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_book_shadow2.jpg

Η Αθηνά Ν. Μαλαπάνη, Φιλολόγος-Συγγραφέας γράφει την κριτική της για «Το τελευταίο εμπόδιο» της Μαριλένας Παππά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Κριτική της Αθηνάς Ν. Μαλαπάνη, Φιλολόγου-Συγγραφέα


Η νουβέλα «Το τελευταίο εμπόδιο» της Μαριλένας Παππά από τις εκδόσεις Βακχικόν αποτελεί ένα κείμενο μεταφυσικού χαρακτήρα που όμως, συνδέεται άρρηκτα με την πραγματικότητα και μεταλαμπαδεύει μηνύματα για τον περίπλοκο χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης.

Μια γυναίκα, η Αχώ, βιώνει τη μοναξιά και την απομόνωση στην καθημερινότητά της, ένα φαινόμενο που μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Αυτή η κατάσταση αποξένωσης και σιωπής δίνει την ευκαιρία στη λογοτεχνική ηρωίδα να κάνει ενδοσκόπηση και να αντιμετωπίσει κατάματα τους προβληματισμούς της. Εξερευνά την εσωτερική της φύση, το σώμα της, όλο της το είναι, βιώνοντας μάλιστα τον έρωτα με έναν ιδιόμορφο τρόπο. Ομοίως με παράδοξο τρόπο βιώνει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, διεργασίες που επηρεάζουν το σώμα και την ψυχή της και στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούνται μεταφορικά για να αναδείξουν με ανάγλυφο τρόπο την εκ βαθέων μεταβολή της.

Η συγγραφέας εφαρμόζει εσωτερικό μονόλογο στο μεγαλύτερο μέρος του έργου της, με αποτέλεσμα να προσδίνει έναν εξομολογητικό και προσωπικό τόνο στο κείμενό της. Ο υπερρεαλισμός, ένα λογοτεχνικό και ευρύτερα πνευματικό κίνημα, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Μαριλένα Παππά. Ο υπερρεαλισμός αποτελεί μια αυτόματη καταγραφή του υποσυνείδητου με απόλυτα ελεύθερο τρόπο, ακόμη κι αν δεν παράγει έναν λογικό λόγο. Μέσα από το παράλογο και την αυτόματη καταγραφή του ονείρου όμως, αποδίδεται η πραγματικότητα με έναν ιδιάζοντα τρόπο. Η συγγραφέας ξέρει να χρησιμοποιεί με μαεστρία αυτή τη λογοτεχνική τεχνική, θυμίζοντάς μας υπερρεαλιστικούς λογοτέχνες, όπως λ.χ. τον Γ. Ρίτσο και τα στοχαστικά πεζά κείμενα του Γ. Σεφέρη.

Το τελευταίο εμπόδιο είναι η ανάγκη της ηρωίδας να απελευθερωθεί από τα δεσμά της μοναξιάς και της καταδυναστευτικής πραγματικότητας, τα οποία σπάζει μέσα από την εμπιστοσύνη της στο όνειρο και το ασυνείδητο. Έτσι, η ηρωίδα απελευθερώνεται πλήρως και μαζί της και ο εκάστοτε αναγνώστης που κόβει τις προσωπικές του αλυσίδες και ελευθερώνει το μυαλό, το συναίσθημά του και την έκφρασή του, μια ανάγκη του καθενός…

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική νουβέλα με την απόλυτα πρωτότυπη και πρωτοποριακή γραφή! Μόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ