Βιβλιο

Διεκδίκησε μία υποτροφία στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη

Η Athens Voice και η Σχόλη Πατάκη διοργανώνουν διαγωνισμό με «έπαθλο» μία υποτροφία στο διά ζώσης εργαστήριο Διηγήματος με τον Μισέλ Φάις

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
laptop-journal-book-coffee.jpg

Είναι τα σεμινάρια που συγκεντρώνουν, χρόνια τώρα, το ενδιαφέρον όσων συναρπάζονται από την τέχνη της γραφής. Τα διά ζώσης και εξ αποστάσεως σεμινάρια της Σχόλης των Εκδόσεων Πατάκη πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή καταξιωμένων συγγραφέων και έμπειρων δασκάλων, αλλά και επαγγελματιών από τον χώρο του βιβλίου. Στο φθινοπωρινό πρόγραμμα των 5 ή 10 τρίωρων συναντήσεων  περιλαμβάνονται εξειδικευμένα τμήματα για το Διήγημα, τη Νουβέλα, το Μυθιστόρημα, την Παιδική Λογοτεχνία, τη Θεατρική Γραφή και την Ποίηση. Επίσης, πραγματοποιούνται εργαστήρια Διόρθωσης – Επιμέλειας Κειμένων, Δημόσιας Ομιλίας & Ρητορικής, Λογοτεχνίας & Κριτικής, ειδικά τμήματα Δημιουργικής Γραφής για εφήβους και τάξεις σχολείων, καθώς και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

Η Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη προσφέρει μία υποτροφία αξίας 340 ευρώ σ' έναν τυχερό αναγνώστη της ATHENS VOICE για το διά ζώσης εργαστήριο Διηγήματος με τον Μισέλ Φάις (10 τρίωρες συναντήσεις)

*** Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και ο νικητής έχει ειδοποιηθεί με email.


Περισσότερα για το Εργαστήριο Διηγήματος με διδάσκοντα τον Μισέλ Φάις 

«Σκοπός των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής δεν είναι να δώσουν, ταχύρρυθμα και στερεότυπα, συνταγές γραφής διηγήματος, αλλά να βοηθήσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο να πλησιάσει την ανάγκη του για έκφραση μέσα από εμβληματικά κείμενα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και της κριτικής και της θεωρίας της λογοτεχνίας» επισημαίνει ο Μισέλ Φάις. Με τη σωρευμένη οκταετή διδακτική του εμπειρία, αλλά και με τη ζώσα εμπειρία του ως συγγραφέα, λογοτεχνικού επιμελητή και αναγνώστη σε εκδοτικούς οίκους, αλλά και υπεύθυνου του πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων «Hotel – Ένοικοι γραφής», εδώ και μια επταετία, ο Μισέλ Φάις εδραίωσε την άποψη ότι στους δυνάμει συγγραφείς οφείλεις να λειτουργείς διακριτικά και ποτέ από καθέδρας. Επίσης πρέπει μονότονα να τους δηλώνεις και τη δική σου άγνοια σ’ αυτό που από κοινού ψάχνετε, να τους δημιουργείς το αίσθημα της συνευθύνης και, πάνω απ’ όλα, να λειτουργείς ως χαμαιλέων των δικών τους κειμένων – δηλαδή, να μη σκέφτεσαι πώς θα το έγραφες εσύ καλύτερα αλλά πώς θα το έγραφαν εκείνοι καλύτερα αν είχαν τα κατάλληλα εκφραστικά μέσα. 

banner_sxolhs_15os_2018.png

Στόχος του είναι να μεταδώσει στους μαθητευόμενους της λευκής σελίδας την ήρεμη βεβαιότητα ότι μετά τον κύκλο των εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής δε θα οδηγηθούν απευθείας στον εκδότη και στο τυπογραφείο, αλλά ότι τους περιμένει, ενδεχομένως μακροχρόνιος, προσωπικός και εκφραστικός αγώνας μέχρι να έχουν στα χέρια τους αυτό που θα τους ικανοποιεί – στο μέτρο που σ’ αυτά τα σεμινάρια θα προσπαθήσει να τους κάνει πιο δύσπιστους απέναντι σ’ αυτά που γράφουν, διαβάζουν ή σκέφτονται γύρω από τη λογοτεχνία.

Το εργαστήρι Διήγημα ξεκινά από κείμενα τριακοσίων λέξεων και καταλήγει κλιμακωτά σε κείμενα 2.500 λέξεων. Με άλλα λόγια, από ακαριαίες ιστορίες έως συγκροτημένα διηγήματα.

Σε κάθε συνάντηση ο υποψήφιος μαθητής που θα επιλεγεί (βάσει της στάθμης του κειμένου που θα αποστείλει αλλά και προσωπικής συνέντευξης με τον διδάσκοντα) θα συμμετέχει μ’ ένα πρωτότυπο κείμενο καθώς και με την παρουσίαση ενός βιβλίου λογοτεχνικού ή θεωρητικού (εξαρχής δίνεται βασική βιβλιογραφία). Επίσης, σε κάθε συνάντηση, όλοι σχολιάζουν τα κείμενα όλων βάσει στρατηγικών ανάγνωσης που καλλιεργούνται και εμπεδώνονται, στον βαθμό που έχει αποδειχτεί ότι η λογοτεχνική ωρίμανση προέρχεται κυρίως μέσα από την επίμονη και συστηματική ανάγνωση και κριτική κειμένων. 

Οι δέκα ασκήσεις, στις ισάριθμες συναντήσεις, με τον κλικακωτό βαθμό δυσκολίας τους, στοχεύουν στο να δείξουν, εν τοις πράγμασι, ότι λογοτεχνία μπορεί να γίνει το οτιδήποτε, αλλά αυτό το «οτιδήποτε» λογοδοτεί σε μια σειρά αισθητικών δεσμεύσεων. Τρεις, λοιπόν, είναι οι κύριες μέριμνες στον κύκλο αυτό: δημιουργική γραφή/ δημιουργική ανάγνωση/ δημιουργική κριτική. Μέσα από τη διασταύρωσή τους θα προκύψει το αξιοσύστατο κείμενο.

Έναρξη μαθημάτων: Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 
Διάρκεια εργαστηρίου: 10 τρίωρες συναντήσεις (5 μ.μ. - 8 μ.μ.) 
Τόπος διεξαγωγής: Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, Αθήνα 
Πληροφορίες - εγγραφές στο www.patakis.gr και στη Γραμματεία της Σχόλης,
Τηλ.: 210 36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr 

Εκτός από το Εργαστήριο Διηγήματος, τον Οκτώβριο ξεκινά και το Εργαστήριο Μυθιστορήματος (Α' & Β' κύκλος) με τον Νίκο Δαββέτα. Ειδικότερα, το τμήμα προχωρημένων, το οποίο λειτουργεί για δεύτερη χρονιά, είναι ένα εργαστηριακό πρόγραμμα δέκα τρίωρων συναντήσεων. Σε αντίθεση με το τμήμα αρχαρίων, εδώ δίνεται μεγαλύτερη βάση στα πρακτικά θέματα και τα θεωρητικά περιορίζονται όπου υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν κάποια επιμέρους κενά.

Στο εργαστήριο γίνονται δεκτοί όσες και όσοι φίλοι της γραφής ασχολήθηκαν συνειδητά τα τελευταία χρόνια με τον πεζό λόγο και έχουν στα «σκαριά» ή σχεδιάζουν το πρώτο τους πόνημα (μυθιστόρημα, νουβέλα, αφήγημα κτλ.). Επίσης, όσοι έχουν ήδη εκδώσει κάποιο βιβλίο και επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Ανάλογα με την πορεία της δουλειάς του κάθε μέλους, γίνεται στοχευμένη προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν οι διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζει: από τις πιο απλές - στη δομή, στους χαρακτήρες, στην έναρξη, στο φινάλε - έως και πιο ειδικές και περίπλοκες καταστάσεις που αφορούν την επεξεργασία και τη συγκρότηση του υλικού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ομάδας, θα συζητηθούν ζητήματα ύφους και ενδυνάμωσης της «λογοτεχνικότητας» ενός κειμένου.

Βασική μέριμνα είναι να βοηθηθούν όσοι γράφουν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους με τις λιγότερες απώλειες, ώστε, αν είναι εφικτό, να καταφέρουν να το δημοσιεύσουν στη βέλτιστη δυνατή εκδοχή του. 

Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 16 Οκτωβρίου 
Διάρκεια εργαστηρίου: 10 τρίωρες συναντήσεις (5 μ.μ. - 8 μ.μ.) 
Τόπος διεξαγωγής: Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, Αθήνα 
Πληροφορίες - εγγραφές στο www.patakis.gr και στη Γραμματεία της Σχόλης, 
Τηλ.: 210 36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr 

Μπορείτε να δείτε μια συνολική παρουσίαση των διά ζώσης και εξ αποστάσεως εργαστηρίων του νέου κύκλου εδώ.

Για να κερδίσετε την υποτροφία για το Εργαστήριο Διηγήματος της Σχόλης των Εκδόσεων Πατάκη στείλτε email στο contest@athensvoice.gr γράφοντας το όνομα, το επίθετο, το τηλέφωνό σας και τη λέξη Πατάκης μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, στις 17.00. Ο νικητής θα ειδοποιηθεί με email.

Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης προωθητικής ενέργειας και γίνεται με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων από τη στιγμή που στείλουν το σχετικό e-mail. Η εταιρεία Athens Voice θα χορηγήσει τα στοιχεία του νικητή μόνο στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη. Καμία επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων δεν θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Athens Voice. Τα παραπάνω στοιχεία θα τηρηθούν σε αρχείο της Athens Voice και θα διαγραφούν από αυτό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.