- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Άμα ο άνθρωπος δεν κάνει αυτό που θέλει στην ώρα του, μια ζωή θα τυραννιέται. Κι ήρωες του Γιάννη Παλαβού είναι τυραννισμένοι. Άνθρωποι που μόλις πάτησαν τα 30 κι όμως ήδη αισθάνονται πως το μέλλον είναι σχήμα κλειστό. Άνθρωποι που σήκωσαν τα χέρια στο χρόνο, που ενδίδουν στη νοσταλγία – η μνήμη είναι η καλύτερη ταινία, αφού το μοντάζ το κάνεις εσύ. Γιαγιάδες που 80 χρόνια δεν κατάλαβαν ούτε για αστείο τι κάνει ο κόσμος. Αντιήρωες που περιπλανιούνται στη μακεδονική ενδοχώρα ή στις μεγάλες πόλεις, που όλη η ζωή τους ήταν ένα λάθος κι όμως ξέρουν ότι αυτό είναι το κέρδος. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην ασφυκτική επαρχία κι άλλοι που κάνουν ένα παφ κι εξαφανίζονται, μεταμορφώνονται, χάνονται. Δεκαεπτά διηγήματα ανοιχτά σε εικασίες ρίχνουν λοξές ματιές σε σκέψεις και συναισθήματα, παίζουν με τη μνήμη, την αγάπη, το θάνατο, τη μοναξιά, τη νοσταλγία. Καταργούν το χώρο και το χρόνο συνθέτοντας έναν υβριδικό κόσμο ανάμεσα σε μυθοπλασία και πραγματικότητα.
Στο Βελβεντό της Κοζάνης, όπου γεννήθηκε το 1980 ο συγγραφέας, γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν, το 1923, ο Τάκης Γιαννούσας. Μια αρρώστια, όταν ήταν 2 χρονών, του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Ήταν ένας από τους «λοξούς» του χωριού, αλλά το ταλέντο του δεν χάθηκε. Τι σχέση έχουν οι δυο τους; Το 2008 ο Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού διοργάνωσε στο χωριό μία έκθεση ζωγραφικής με τα έργα του. Ένα από αυτά απεικονίζει μια σκηνή της Κατοχής. Κεντρική φιγούρα μια γυναίκα την οποία Γερμανοί, για να κοροϊδέψουν, έντυσαν με τη στολή του γερμανικού στρατού. Γύρω της σκηνές από τον πόλεμο και τη λεηλασία του Βελβεντού στην Κατοχή. Αυτή την εικόνα έβαλε στο εξώφυλλο του βιβλίου του «Αστείο» (εκδ. Νεφέλη) ο Γιάννης Παλαβός, για να συνοδέψει τις ιστορίες του. Εξαιρετική, όπως και το βιβλίο, για όσους γοητεύονται από το παράδοξο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο συγγραφέας του «Μασκισμού» στην ATHENS VOICE για τις αμερικανικές εκλογές και την εξουσία των τεχνολογικών κολοσσών
Το σπουδαίο δοκίμιο του θεατρικού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο για την αυτομυθοπλασία και τις διαφορές της με την αυτοβιογραφία
Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα, που εξελίσσεται τον 22ο αιώνα, ο Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για τον τρόπο που βλέπει την ΤΝ.
Ο ίδιος αναφέρεται ως «αθηναιογράφος», και κυρίως ως δημοσιογράφος-συγγραφέας. Το βιβλίο του «Και μη χειρότερα – το φάρμακό σας διά πάσαν νόσον…» είναι γεμάτο με μικρά, αληθινά «φάρμακα διά πάσαν νόσον»
Άγνωστα χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα σε ένα αρχείο 45 κουτιών
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.