- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
● Κι άλλη άφιξη στον Ίκαρο! Εκεί έδωσε ο Δημήτρης Νόλλας τη νέα, μικροσκοπική συλλογή διηγημάτων του «Στον τόπο», έχοντας υποσχεθεί στην Κατερίνα Καρύδη και το μυθιστόρημα που έχει στα σκαριά. Τα «όχι», πάντως, που λέει η επικεφαλής του ιστορικού οίκου εξακολουθούν να είναι περισσότερα από τα «ναι».
● Παλιότερα, όπως έχει ομολογήσει, ήταν άμισθος λογογράφος του ΓΑΠ. Σήμερα δραστηριοποιείται στη ΔΗΜΑΡ. Λέτε ο Χωμενίδης να διεκδικήσει και την ψήφο μας;
● Για τον Θανάση Χειμωνά δεν τρέφω αμφιβολία, μου το επιβεβαίωσε πριν ανακοινωθεί: κατεβαίνει στην Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης εκείνος που του έδωσε –on air– τη σπρωξιά. H ανταπόκριση, ωστόσο, των «ανθρώπων των γραμμάτων» στο κάλεσμα Βενιζέλου τις προάλλες ήταν μάλλον υποτονική.
● Αυξάνονται και πληθύνονται οι εγχώριοι θαυμαστές του Χαρούκι Μουρακάμι. Το ίδιο και οι εκδότες του. Μετά τον Καστανιώτη και την Ωκεανίδα, ήρθε η σειρά του Ψυχογιού να ποντάρει πάνω στον πιο δυτικό από τους Ιάπωνες πεζογράφους, επανεκδίδοντας το αισθαντικό «Νορβηγικό δάσος» σε νέα μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου. Την παλιά (μόλις του 2007!) είχε υπογράψει μία από τις καλύτερες επαγγελματίες του χώρου, η Μαρία Αγγελίδου.
● «Το αηδόνι στο πόδι της». Να ένας τίτλος που θα μπορούσε να είναι του Μουρακάμι, αν δεν τον... κατοχύρωνε ο Κωστής Γκιμοσούλης για το νέο του ερωτικό μυθιστόρημα (προσεχώς από τον Καστανιώτη). Πρωταγωνιστής, ένας Αθηναίος ταξιτζής που αφουγκράζεται τα σκαμπανευάσματα της γυναικείας ψυχής.
● Ο «Κυνόδοντας» του Λάνθιμου κάνει ακόμα γκελ. Τον αναφέρει ο Δραμινός Βασίλης Τσιαμπούσης σ’ ένα από τα διηγήματά του, το «Σάλτο μορτάλε» (Μεταίχμιο), ζωντανεύοντας το φλερτ δύο μεσόκοπων ηρώων σ’ ένα γερασμένο φέρι μπόουτ. Όσο τολμηρή, όμως, κι αν βρίσκουν την ταινία, τόσο δειλοί αποδεικνύονται κι οι δυο...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.