Βιβλιο

Book news 21-28/1

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19346-48186.jpg

Παρουσιάσεις

Ο Κώδικας του αυτοκράτορα

n

Το 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο του Νίκου Κ. Κυριαζή. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιώργος Λεονάρδος, συγγραφέας, Ευάγγελος Μαυρουδής, συγγραφέας, Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, διευθυντής περιοδικού «Διαβάζω». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Λουκάς Δημάκας.

Δευτέρα 23/1, στις 7.00, 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, Θεμιστοκλέους 104

Ο Τζακ και η φασολάδα

n

Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη μας προσκαλούν να μάθουμε από πρώτο χέρι τα μυστικά της γιγαντικής κουζίνας στην παρουσίαση του παραμυθιού της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου.

Σάββατο 28/1, 12.00 το μεσημέρι, Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη, Πανεπιστημίου 11


Αρχείο κριτικών λογοτεχνίας

n

Οι κριτικοί λογοτεχνίας απέκτησαν το δικό τους ηλεκτρονικό αρχείο στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ. Το Αρχείο Κριτικών Λογοτεχνίας αποτελεί τη βάση για τη μελέτη, την ανίχνευση και την προβολή των πνευματικών προσωπικότητων που προσέφεραν καθοριστικά στα επόμενα βήματα της νεοελληνικής γραμματείας μέσα από το κριτικό έργο τους και χάρη στην οξύνοια, τη φιλολογική και συγγραφική τους υποδομή αποτέλεσαν ρυθμιστικό παράγοντα στην εξέλιξη της ποίησης και της πεζογραφίας, της μετάφρασης, του δοκιμιακού λόγου. Πρόκειται για ένα αρχείο σε διαρκή εμπλουτισμό με πρόσωπα και κείμενα, που ενισχύουν τη φιλέρευνη διάθεση του αναγνωστικού κοινού αλλά και εξυπηρετούν την αναζήτηση αρχειακών δεδομένων σε σπουδαστές, ερευνητές, συγγραφείς και επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου.

Το Αρχείο Κριτικών Λογοτεχνίας βρίσκεται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr). Παραθέτει μια σειρά από κατατοπιστικά στοιχεία (χρονολόγιο, αποσπάσματα βιβλιοκρισιών, δείγμα λογοτεχνικής γραφής, καταλόγους εργοβιογραφίας) για κριτικούς που προσέφεραν με την πένα τους στην επισκόπηση της λογοτεχνίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Τα κείμενα προέρχονται μέσα από περιοδικά, επιθεωρήσεις, στήλες εφημερίδων, αφιερωματικούς τόμους. Έναρξη με τους κορυφαίους του πρώτου μισού του 20ού αιώνα (Τέλλος Αγρας, Άλκης Θρύλος (Ελένη Ουράνη), Ανδρέας Καραντώνης, Κλέων Παράσχος, Πέτρος Χάρης, Αιμίλιος Χουρμούζιος).


Jacqueline de Romilly

image

Συμπόσιο για την κορυφαία γαλλίδα ελληνίστρια στο Megaron Plus Πέρασε πολύ περισσότερο χρόνο με τον Θουκυδίδη, τον Περικλή και τον Αλκιβιάδη παρά με τους σύγχρονούς της, όπως έλεγε η ίδια και μέχρι την τελευταία στιγμή, άρρωστη και σχεδόν τυφλή, δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τη μοίρα της χώρας που υπήρξε το μεγάλο της πάθος. Ένα χρόνο μετά το θάνατό της, το Megaron Plus μας καλεί να μνημονεύσουμε αυτή τη σπουδαία γυναίκα-παράδειγμα, που δεν επέτρεψε στη σύγχρονη πραγματικότητα να κλονίσει την εμπιστοσύνη της στην αναγεννητική δύναμη της «ελληνικότητας» και την αντοχή της ελληνικής κλασικής σκέψης, προσκαλώντας Έλληνες και Γάλλους πανεπιστημιακούς για να μας μυήσουν στο σύμπαν της και να μας θυμίσουν ότι η κορυφαία αυτή ιστορικός και ελληνίστρια ανακάλυπτε αδιάκοπα στους αρχαίους συγγραφείς και στα δημόσια πρόσωπα της εποχής, τα εργαλεία για να ερμηνεύσει το σύγχρονο κόσμο.

Στο συμπόσιο θα μιλήσουν: ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σπύρος Φλογαΐτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Marc Fumaroli της Γαλλικής Ακαδημίας, η Monique Trédé-Boulmer, διευθύντρια του Κέντρου Αρχαίων Μελετών της École Normale Supérieure, και ο Paul Demont καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-IV), διευθυντής της Σχολής «Αρχαίοι και Μεσαιωνικοί Κόσμοι» στο ίδιο πανεπιστήμιο. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νικολέτα Γιαντζή, επίκουρος καθηγήτρια Ευρωπαϊκής και Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τετάρτη 25/1, 18.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4.30. Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα ελληνικά και γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.


Οι συγγραφείς και οι μεταφραστές τους

Οι «Συναντήσεις της Τετάρτης» συνεχίζονται στο ΕΚΕΜΕΛ. Κάθε Τετάρτη ένας έμπειρος μεταφραστής παρουσιάζει ένα συγγραφέα και το έργο του, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση που έχει διαμορφώσει μαζί του μεταφράζοντάς τον. Η παρακολούθηση καθεμιάς από τις «Συναντήσεις» θα γίνεται με επιτόπου δήλωση συμμετοχής (δεν απαιτείται προεγγραφή, αλλά θα τηρείται σειρά προτεραιότητας).

Συμμετοχή: € 10, 18.00-20.00 Πρόγραμμα Συναντήσεων • 11/1: ο Τίτος Πατρίκιος για τον Σταντάλ • 18/1: ο Γιάννης Καλιφατίδης για τον Ζέμπαλντ • 25/1: ο Βαγγέλης Μπιτσώρης για τον Ντεριντά • 1/2: η Έφη Γιαννοπούλου για τον Ρούλφο • 8/2: η Αλεξάνδρα Παύλου για τον Κανέτι

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.