- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επικίνδυνη σχέση
Μια καινούργια βιογραφία για τη σχέση Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν-Πολ Σαρτρ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα.
Μια καινούργια βιογραφία για τη σχέση Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν-Πολ Σαρτρ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα. Η συγγραφέας Carole Seymour-Jones, πριν μπει για τα καλά στη σχέση του διάσημου ζευγαριού, παρακολουθεί την παιδική ηλικία τους, στην οποία βρίσκει τις περισσότερες αιτίες για τη μετέπειτα συμπεριφορά τους.
Στο επίκεντρο της έρευνάς της ο «μοργανατικός γάμος» τους – ένα είδος προφορικού συμβολαίου που σύναψαν τα δύο μέλη για το πώς θα είναι η σχέση τους. Πρώτος όρος του η ελευθερία να συνάπτουν σχέσεις και με άλλους συντρόφους. Μια απόφαση που έμελλε να τους κρατήσει μαζί 50 χρόνια, δημιουργώντας κρίσεις ζηλοτυπίας, αλλά και που ώθησε τη Σιμόν να κρατάει ένα ρόλο «προαγωγού» κοριτσιών που η ίδια αποπλανούσε και στη συνέχεια πάσαρε στον Σαρτρ.
Η συγγραφέας παρακολουθεί εξονυχιστικά και την προσπάθεια των δύο να βρουν τόσο το δρόμο τους στη διανόηση, όσο και να πρωτεύσουν. Αποφεύγει την παγίδα αγιοποίησης στην οποία πέφτουν πολλοί βιογράφοι –αν, και έχω την εντύπωση πως υπάρχει ένα είδος γυναικείας αλληλεγγύης μεταξύ βιογράφου και Σιμόν–, ενώ αυτό που προσπαθεί είναι ν’ αποδείξει αν η σχέση μεταξύ δημόσιας (με τα έργα) και ιδιωτικής ζωής είναι ανακόλουθη. Φέρνει σε αντιπαράθεση ημερολόγια και γεγονότα καταλήγοντας πως πολλά από τα κείμενά τους ήταν «κατασκευές» υστεροφημίας. (Π.χ. η Σιμόν πάντοτε ήθελε να θεωρούν πως ο Σαρτρ ήταν ο πρώτος άνδρας που έκανε έρωτα, ενώ άλλος ήταν ο αληθινός έρωτας της ζωής της.)

Η μετάφραση είναι της Βίκης Δέμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Η εβδόμη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Γιάλε-Γιάλε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο
Η νουβέλα του Φραντς Βέρφελ συμπυκνώνει την πραγματικότητα της ζωής στην Αυστρία της δεκαετίας του 1920
Δεν υπάρχει πιο δραματική πλοκή από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Γεννιέται ατελές, ζει ανάμεσα σε άλλους ατελείς, γερνά και πεθαίνει. Η Στράουτ δεν προσπαθεί να το εξηγήσει ούτε να το παρηγορήσει. Το καταγράφει.
Η επετειακή έκθεση «Γεννάδειος 100» φωτίζει την εκατονταετή διαδρομή της Βιβλιοθήκης
Ο Διευθυντής τού ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος μιλά αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
Οι «Θεραπευτικές ιστορίες» δεν είναι ένα απλό ποιητικό βιβλίο. Είναι μια άτυπη, λεκτική παρτιτούρα, γραμμένη από έναν homo universalis της εποχής μας
Πόσο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος; Είναι υπερβολική η απαίτηση να αποδίδεται δικαιοσύνη;
Για αρκετές ώρες, η ταραχή μου για το αναίτιο αυτού του θανάτου κάτω από την τυφλή μπότα ενός περαστικού, συμπαρέσυρε κάθε λογική
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
«Ποιος στην Ελλάδα λέει πάρτε 90.000 βιβλία;» - Η έκκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη για το Πικέρμι και το μουσείο ελληνικής λογοτεχνίας
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.