Βιβλιο

International Book Fair ’09

Διαβάζοντας στη Θεσσαλονίκη

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 258
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12133-27567.jpg

Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος γράφει για τα φεστιβάλ βιβλίου που γίνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Διαβάζοντας στη Θεσσαλονίκη
Μια γιορτή που διαρκεί τέσσερις µέρες, µυρίζει µελάνι και µεταµορφώνει την πόλη σε διεθνή βιβλιοθήκη αξιώσεων και υψηλών προδιαγραφών. Η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από 28 έως 31 Μαΐου, είναι πλέον το σίγουρο ραντεβού της ελληνικής µε την ξένη βιβλιοπαραγωγή. Θα ανέβεις; Μαζί σου.

6η ΔΕΒΘ θέλει τον Γερμανό της
12.000 τ.µ. γεµάτα σελίδες, 400 βιβλιοεκθέτες, 150 events, συµµετοχές από περισσότερες από 45 χώρες, 70 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς: αυτά είναι τα νούµερα της ∆ιεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που για άλλη µια χρονιά θα αναπτυχθεί στα περίπτερα 13 και 15 της Helexpo. Τιµώµενη χώρα είναι η Γερµανία, µε το εθνικό της περίπτερο να φέρει την υπογραφή της Frankfurter Buchmesse (www.buchmesse.de), της πλέον διάσηµης έκθεσης βιβλίου στον κόσµο. Το γερµανικό περίπτερο θα περιλαµβάνει τις ενότητες: «Έκθεση µεταφρασµένων βιβλίων από τα γερµανικά», «Γερµανοί εκδότες», «Deutsche Welle - χώρος συνεντεύξεων και ανταποκρίσεων από την Έκθεση», «Τextbox - ειδική κατασκευή µε καµπίνα για τους καλλιτέχνες και ακουστικά για το κοινό». Παράλληλα, σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, έχει καταρτιστεί το πολιτιστικό πρόγραµµα της ∆ΕΒΘ, που περιλαµβάνει παρουσιάσεις, συζητήσεις, σεµινάρια και εργαστήρια. Ακονίστε τα γερµανικά σας, αφού η Θεσσαλονίκη αναµένεται να πληµµυρίσει από γερµανόφωνους λογοτέχνες, οι οποίοι όµως είναι µεταφρασµένοι και στα ελληνικά: Klaus Modick, Hagen Fleischer, Περικλής Μονιούδης, Veit Heinichen, Martin Walser, Ingo Schulze, Daniel Kehlmann, Julia Franck, Sibylle Berg. Στην πόλη αναµένεται και η βραβευµένη εικονογράφος Antje von Stemm, ενώ θα πραγµατοποιηθεί τιµητική εκδήλωση για τον αδικοχαµένο συγγραφέα Hermann Frank Meyer.

Προσυγκέντρωση στην Αθήνα
Λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες της στη Θεσσαλονίκη, η 6η ∆ΕΒΘ κάνει αβάν-πρεµιέρ στην Αθήνα. Η αυλαία ανοίγει τη ∆ευτέρα 24 Μαΐου µε την οµιλία του Χάουαρντ Ζιν στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 19.00, µε θέµα «Η δράση των πολιτών ως προϋπόθεση της δηµοκρατίας». Θα συζητήσουν µαζί του ο δηµοσιογράφος Παύλος Τσίµας και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώµατα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου. Την επόµενη µέρα, ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος θα παρουσιάσει στην Πανεπιστηµιούπολη τον επιτυχηµένο µονόλογο «Ο Μαρξ στο Σόχο», προς τιµή του συγγραφέα του, που θα παραστεί αυτοπροσώπως. Επιφανής πνευµατική προσωπικότητα και επίτιµος καθηγητής στο Πανεπιστήµιο της Βοστώνης, ο Αµερικανός ιστορικός, πολιτικολόγος και συγγραφέας 20 έργων Χάουαρντ Ζιν θα παραβρεθεί και στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 30 Μαΐου στις 13.00, στο πλαίσιο θεµατικής έκθεσης αφιερωµένης στην Ιστορία.

Μαθήµατα ελληνικής ιστορίας
Η φετινή ΔΕΒΘ φιλοξενεί τη θεματική έκθεση «Βιβλίο και Ιστορία». 1.000 τίτλοι, σελίδες και εκδόσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας [Προϊστορική Περίοδος, Αρχαιότητα, Μεσαιωνικοί Χρόνοι/Βυζάντιο, Πρώιµοι Νεότεροι Χρόνοι (Οθωµανική Αυτοκρατορία/Τουρκοκρατία), Νεότεροι Χρόνοι (Γαλλική Επανάσταση, Σύσταση Ελληνικού Κράτους έως τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου)]. Αλλά και φλέγουσες ενότητες, όπως αυτή για τους Βαλκανικούς Πολέµους, µε εικαστικό υλικό από το αρχείο του ΕΛΙΑ, παλιές εκδόσεις και σπάνια χειρόγραφα-θησαυρούς από τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Google Books
Τι συµβαίνει µε την ψηφιοποίηση των βιβλίων και την κυκλοφορία τους μέσα από νέα ηλεκτρονικά φορμάτ; «Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της Google και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων εκδοτών & συγγραφέων» είναι ένα καυτό θέμα για τον κόσµο των γραμμάτων. Η οµιλία του εκπροσώπου του Google Ευρώπης Santiago de la Mora και η συζήτηση που θα επακολουθήσει αναμένεται να κινήσει το ενδιαφέρον των επαγγελµατιών του χώρου. Στο πάνελ θα συµµετέχουν οι: Anne Bergman-Tahon, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Εκδοτών (FEP), Άρης Πετρόπουλος, διευθυντής του Οργανισµού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), και εκπρόσωποι συγγραφέων. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έλλη Φιλιπποπούλου, νοµικός σύµβουλος του ΕΚΕΒΙ.

Για σας, παιδιά!
Για άλλη µια χρονιά, η «Παιδική Γωνιά» αναλαµβάνει να µυήσει στη βιβλιοφιλία και τους πιτσιρικάδες, που από νωρίς έδειξαν πως θέλουν να µάθουν γράµµατα, αλλά και τους γονείς, που επιτέλους µπορούν να περιπλανηθούν και να ξεφυλλίσουν ελεύθερα χωρίς το άγχος του baby parking! Το µενού περιλαµβάνει 60 εκδηλώσεις µε µουσικά και θεατρικά δρώµενα, φτιαγµένα για λιλιπούτειους αναγνώστες, συναντήσεις µε συγγραφείς και εικονογράφους στο πλαίσιο του νέου θεσµού «Γωνιά του συγγραφέα», εργαστήρια οργανωµένα από εκδότες παιδικού βιβλίου κι ένας διαγωνισµός µε θέµα «Σε άλλη εποχή! Αν ζούσες σε άλλη εποχή, ποια θα ήταν αυτή; Το παρελθόν, το παρόν ή το µέλλον; Σε ποια χώρα; Τι θα σου άρεσε να κάνεις;».

Athens Voice calling
Η ΔΕΒΘ θα λειτουργεί καθηµερινά (Παρασκευή µε Κυριακή) από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ, ενώ την Πέµπτη, από τις 3.00 το µεσηµέρι µέχρι τις 9.00 το βράδυ. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό. Το περίπτερο της Athens Voice, µε όλες τις εκδόσεις της Athens Voice Books αλλά και το φρέσκο φύλλο της εβδοµάδας, μαζί με τα περιοδικά SOUL, Look και Home, θα βρίσκεται στο ισόγειο του περιπτέρου 15, στο stand 44Α.

www.thessalonikibookfair.com


Εικονογράφηση: Alvaro Valiño

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ