Θεατρο - Οπερα

«I-ONE» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Ένα έργο για τα όρια του ανθρώπου, της μνήμης και της τεχνητής νοημοσύνης, σε σκηνοθεσία του Γκαλίν Στόεφ

andronikos_papadatos-3
Ανδρόνικος Παπαδάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
I-ONE, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
© Ada Swierżewska

Το νέο έργο του Ιβάν Βιριπάγιεφ εμπνέεται από τη Μήδεια του Ευριπίδη και κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Τι μένει από έναν άνθρωπο όταν μπορεί να αλλάξει ο ίδιος του ο εαυτός; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η τεχνολογία στην προσπάθειά της να διορθώσει τα λάθη, τον πόνο, την ενοχή; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ανοίγει το νέο έργο του Ιβάν Βιριπάγεφ «I-ONE», το οποίο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του Γκαλίν Στόεφ.

«I-ONE» του Ιβάν Βιριπάγιεφ  στη Μικρή Επίδαυρο

Ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας Ιβάν Βιριπάγιεφ, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου ευρωπαϊκού θεάτρου, επιστρέφει στην καρδιά της αρχαίας δραματουργίας δημιουργώντας μια απρόσμενη ηρωίδα: μια Μήδεια του 21ου αιώνα. Όχι σε μια πόλη της αρχαιότητας, αλλά στην Αμερική του 2050, σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία έχει πλέον εισχωρήσει βαθιά στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Η ηρωίδα του έργου έχει διαπράξει ένα διπλό έγκλημα εκδίκησης: έχει σκοτώσει τον θετό γιο της και τη Γαλλίδα παιδαγωγό του, η οποία υπήρξε και ερωμένη του συζύγου της. Μπροστά στη δικαιοσύνη καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη φυλάκιση και σε μια πρωτοποριακή θεραπεία, το I-ONE, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που επεμβαίνει στον εγκέφαλό της, προσφέροντας μια νέα δυνατότητα ζωής. Επιλέγει τη θεραπεία, όμως όσο πλησιάζει η στιγμή της «σωτηρίας», τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ξεχωρίσει κανείς τι παραμένει ανθρώπινο και τι έχει μεταμορφωθεί.

I-ONE, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
© Ada Swierżewska

Ο ίδιος ο Βιριπάγεφ έχει αναφέρει πως η μορφή της Μήδειας προέκυψε σχεδόν ασυνείδητα μέσα στη διαδικασία της γραφής. Ο απόηχος της αρχαίας τραγωδίας, βαθιά χαραγμένος στη συλλογική μνήμη, εμφανίστηκε ξανά, αποδεικνύοντας πως οι αρχαίοι μύθοι δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν αλλά συνεχίζουν να συνομιλούν με τις πιο σύγχρονες αγωνίες. Και ίσως γι’ αυτό η Επίδαυρος μοιάζει ο ιδανικός τόπος για την πρώτη παρουσίαση του έργου.

Ο Γκαλίν Στόεφ, ένας δημιουργός με μακρά πορεία στο ευρωπαϊκό θέατρο, μεταφέρει στη σκηνή ένα έργο που κινείται ανάμεσα στο θέατρο, το ορατόριο και τη φιλοσοφική αναζήτηση. Η παράσταση είναι δομημένη γύρω από τρεις φωνές, τρεις διαφορετικές παρουσίες που αναζητούν τον δρόμο επιστροφής σε έναν εαυτό που μοιάζει να χάνει σταδιακά το κέντρο του. Τρεις ηθοποιοί από διαφορετικές χώρες συναντιούνται επί σκηνής: η Ελληνίδα Σοφία Κόκκαλη, η Πολωνή Καρολίνα Ρζέπα και η Αυστραλή Αντιγόνη Ντουσέν. Μέσα από τις φωνές τους ξεδιπλώνεται ένα ερώτημα που μοιάζει όλο και πιο επίκαιρο: τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία μπορεί πλέον να επαναπρογραμματίσει ακόμη και τη μνήμη μας;

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου, ο Ιβάν Βιριπάγεφ θα πραγματοποιήσει masterclass στην Αρχαία Επίδαυρο με θέμα «Το ανθρώπινο και το τεχνολογικό υποκείμενο: κατασκευάζοντας την ταυτότητα στο σύγχρονο θέατρο», ανοίγοντας έναν ακόμη διάλογο γύρω από τα όρια της ταυτότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.

INFO
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 7 και 8 Αυγούστου 2026 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειρήνη, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Ειρήνη στην Επίδαυρο: Τα μέλη του Χορού μιλούν στην AΤHENS VOICE λίγο πριν την πρεμιέρα

Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Άλκης Μπακογιάννης, ο Γιάννης Σαμψαλάκης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, ο Γιλμάζ Χουσμέν, ο Αντώνης Χρήστου και ο Σπύρος Μπόσγας μάς εκφράζουν τι είναι για εκείνους η Ειρήνη

Λυσιστράτη από το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο
Λυσιστράτη στην Επίδαυρο: Η έξοδος από την εντροπία περνά από το γέλιο

Το ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο με μια εκρηκτική Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και μια «dream team» δημιουργών, αναζητώντας την έξοδο από την κοινωνική εντροπία μέσα από το γέλιο και τη συλλογική διεκδίκηση

Μαριάννα Κάλμπαρη
Μαριάννα Κάλμπαρη: «Με ενδιαφέρουν οι "Πηνελοπιάδες" όλων αυτών των γυναικών που είναι στη σκιά του έπους»

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY