- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Η επιστροφή του «Μεφίστο»
Ο Νικόλας Βαγιονάκης σε μια περφόρμανς εμπνευσμένη από το εμβληματικό έργο του Κλάους Μανσόλο
«Μεφίστο»: ο Νικόλας Βαγιονάκης ερμηνεύει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός τον ήρωα του συγγραφέα Κλάους Μαν
Έργο ορόσημο, το «Μεφίστο» του Κλάους Μαν παρακολουθεί την πορεία ενός ηθοποιού από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και το όραμά του για ένα επαναστατικό θέατρο μέχρι το 1936 οπότε, για χάρη της καριέρας του, αναδεικνύεταιστο νέο αστέρι του τρίτου Ράιχ.
Μ’ αυτό το εύφλεκτο υλικό καταπιάνεται για τρίτη χρονιά ο Νικόλας Βαγιονάκης, επιστρέφοντας στην αθηναϊκή σκηνή, και συγκεκριμένα στο θέατρο Μικρό Κεραμεικός, μετά από δύο σεζόν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στη Σύρο, στην Πάτρα και στο Etcetera Theatre του Λονδίνου.
Ερμηνεύοντας και με την τελευταία ικμάδα του κορμιού του ενσαρκώνει τον Χέντρικ Χέφγκεν ο οποίος, προκειμένου να καθιερωθεί σαν πρωταγωνιστής στο θέατρο την περίοδο ανόδου του φασισμού, συνάπτει συμφωνία με τον διάβολο, προδίδει όλα τα ιδανικά και τις αξίες του και τελικά μεταμορφώνεται σε μαϊμού της εξουσίας. Ένας παλιάτσος που διασκεδάζει δολοφόνους. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
Πρόκειται άραγε για κωμωδία, δράμα, παρωδία, cabaret; Μετά από δεκατρία χρόνια σπουδών στη βρετανική πρωτεύουσα, στον δεύτερο κύκλο της θεατρικής του διαδρομής, ο Βαγιονάκης ασχολείται αποκλειστικά με μονόλογους μεγάλων συγγραφέων και φιλοσόφων (όπως οι Φραντς Κάφκα, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Κλάους Μαν), αναλαμβάνοντας επίσης τον σχεδιασμό της παράστασης.
«Δεν υπάρχει τέχνη που πιο απαράβατα πρέπει να ενώνει ψευδαίσθηση και πραγματικότητα παρά το θέατρο» αναφέρει ο ίδιος,υποστηρίζοντας πως «Ο μονόλογος, φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Απαιτεί πολυσύνθετες τεχνικές, υψηλή αισθητική, προσωπικότητα, εκτόπισμα και μια αυθεντική, μοναδική προσέγγιση. Μια πρόταση με φαντασία και δημιουργικό καλπασμό.Είμαι πραγματικά ευγνώμων που η συγκινησιακή και συγκλονιστική επαφή με το κοινό παραμένει αδιάκοπη και εξελικτική. Η απογύμνωση της δύναμης, η αυστηρή επιλογή, η ουσιαστική λιτότητα μαζί με πνεύμα και φινέτσα δημιουργούν την πρώτη ύλη μιας σκηνικής επάρκειας, προβάλλοντας απλόχερα την ψυχή και το πνεύμα του ηθοποιού στους θεατές».
INFO:
Μικρός Κεραμεικός, Ευμολπιδών 13, 6982121385
Έως 25 Φεβρουαρίου, Σάββατο στις 21:30 & Κυριακή στις 18:30
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα του Γερμανού αρχιτέκτονα Eρνέστου Τσίλλερ
Πώς ο Γιάννης Οικονομίδης επηρέασε τους νεότερους θεατρικούς συγγραφείς για ένα γνήσια ελληνικό In-yer-face θεάτρο
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Ευτυχισμένες μέρες» μιλάει στην ATHENS VOICE
Το μυθιστόρημα της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς διασκευάζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ο Αμερικανός συνθέτης μιλά για την ενορχήστρωση του «Ορφέα» με σύγχρονα όργανα και για τη δύναμη της μουσικής ενός έργου που 419 χρόνια μετά εξακολουθεί να ακούγεται τολμηρό
Μια τίμια, καλοκουρδισμένη κωμωδία με γρήγορο ρυθμό, σαρκασμό και απρόβλεπτες ανατροπές
Η Αρετή Μακρολειβαδίτη μιλά για την παράσταση που σκηνοθετεί, μια θεατρική αναζήτηση για όλα όσα μας κάνουν αληθινούς
Μέσα από τις έννοιες του σεξ, της βίας, της εξουσίας, της πίστης και της αγάπης, η παράσταση ξετυλίγει ένα πολυφωνικό μωσαϊκό σύγχρονων ιστοριών
Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για τον Αντόνιο, τον Σαίξπηρ και τη σκοτεινή γοητεία του «Εμπόρου της Βενετίας»
Δύο μονόπρακτα, δύο ρόλοι με το ίδιο όνομα
Ένα έργο για τη μνήμη που καλπάζει ερήμην. Τη μνήμη που ξεδιπλώνει αναμνήσεις, που όμως δεν είναι αληθινές, αλλά επινοημένες ιστορίες.
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Η παράσταση των Θέμη Πάνου και Βίλιας Χατζοπούλου επιστρέφει στη σκηνή στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης δράσεων «Απόηχοι» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
30 και πλέον χρόνια που γράφω για θέατρο προβάλλω καλλιτέχνες του θεάτρου και παραστάσεις κυρίως μικρών χώρων
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.