- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΚΠΙΣΝ: Online χριστουγεννιάτικες παραστάσεις για την οικογένεια
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου μεταμορφώνει τον Νίκο Κουρή σε Σέρλοκ Χολμς και η Αγγελικής Μπόζου «ζωγραφίζει» το πορτραίτο του Αγίου Βασίλη στο ΚΠΙΣΝ
Το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει τις δωρεάν online παραστάσεις «Ο Σέρλοκ Χολμς και ο κλέφτης των Χριστουγέννων» και «Η κυρία Βλεφαρίδου και το πορτραίτο του Άγιου Βασίλη».
Τα Χριστούγεννα του 2020 θα είναι πιο μοναχικά σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μας κρατά μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και εορταστικές δραστηριότητες. Ωστόσο, με τα νέα ψηφιακά μέσα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που μεταφέρθηκαν διαδικτυακά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να γίνει ευχάριστη και από την ασφάλεια του σπιτιού.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), εξασφαλίζει στιγμές διασκέδασης και χαράς με ένα πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει και προορίζεται για όλη την οικογένεια. Η «μαγεία» των γιορτών έρχεται online μέσα από δυο θεατρικές παραστάσεις του ΚΠΙΣΝ, τις οποίες θα παρακολουθήσουμε δωρεάν μέσω live streaming. Οι ιστορίες «Ο Σέρλοκ Χολμς και ο κλέφτης των Χριστουγέννων» και «Η κυρία Βλεφαρίδου και το πορτραίτο του Άγιου Βασίλη» θα μας συντροφεύσουν στα πρωτοφανή αυτά Χριστούγεννα.
Γιορτινές θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια στο ΚΠΙΣΝ
Ο Σέρλοκ Χολμς και ο κλέφτης των Χριστουγέννων
Η ιστορία μυστηρίου «Ο Σέρλοκ Χολμς και ο κλέφτης των Χριστουγέννων» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου, είναι εμπνευσμένη από τον δημοφιλή ήρωα του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ. Ο Σέρλοκ Χολμς καλεί μικρούς και μεγάλους να τον ακολουθήσουν στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο σε νέες περιπέτειες. Η υπόθεση της παράστασης, που προβάλλεται διαδικτυακά καθημερινά από τις 23 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 5 Ιανουαρίου 2021, έχει ως εξής: Μέσα στην χαρούμενη εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης κι ενώ όλοι ανταλλάσσουν δώρα, ο πρωταγωνιστής ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα: να διαλευκάνει την υπόθεση του κλέφτη των Χριστουγέννων. «Ψάχνει το γαλάζιο πετράδι, κυνηγάει τη μυστηριώδη γαλοπούλα και, κάτω από τις χιονισμένες στέγες, ανακαλύπτει στοιχεία που θα τον οδηγήσουν όλο και πιο κοντά…όχι μόνο στη λύση του μυστηρίου αλλά και στο νόημα των Χριστουγέννων». Τον ιδιωτικό ντετέκτιβ υποδύεται ο Νίκος Κουρής, ενώ στο ρόλο της κυρίας Χάτσον, θα δούμε την Άνδρη Θεοδότου.
Η θεατρική δράση στήνεται στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν με πρωτότυπο τρόπο τις μυρωδιές, τους δρόμους και τον βροχερό καιρό του Λονδίνου. Οι θεατές νιώθουν σαν να βρίσκονται εκεί μαζί με τον Σέρλοκ Χόλμς και τους χαρακτήρες που συναντά κατά την έρευνά του. Με αφορμή την παράσταση, το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει μια σειρά από βίντεο και εργαστήρια στην οποία τα παιδιά με τη βοήθεια του ηθοποιού Γιάννη Σαρακατσάνη, γίνονται «Οι βοηθοί του Σέρλοκ Χολμς» και παράλληλα γνωρίζουν τη Βικτωριανή Αγγλία.
Η κυρία Βλεφαρίδου και το πορτραίτο του Άγιου Βασίλη
Η παράσταση «Η κυρία Βλεφαρίδου και το πορτραίτο του Άγιου Βασίλη», που προβάλλεται διαδικτυακά από τις 22 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 5 Ιανουαρίου 2021, είναι μια pocket size χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία του οπτικοακουστικού πρότζεκτ της εικαστικού Αγγελικής Μπόζου, Vlefaro Live Cinema. Στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ θα στηθεί ένα ατελιέ – εικαστική εγκατάσταση, ενώ στη σκηνή θα βρεθούν οι δημιουργοί του παραμυθιού Αγγελική Μπόζου, Θάνος Κοσμίδης και Αλέξης Ιωάννου (The Burger Project) σε μια μικρής διάρκειας παράστασης με όμορφα μηνύματα.
Η υπόθεση του έργου είναι: «Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Άγιο Βασίλη: Οι τάρανδοί του κρυολόγησαν και τους φρόντιζε όλο τον χειμώνα, τα κοράκια έφαγαν όλα τα κολοκυθάκια του από τον λαχανόκηπο, το πιάνο του ξεκουρδίστηκε από το υπερβολικό κρύο, όσο κι αν έψαξε δεν βρήκε πουθενά το αγαπημένο του βιβλίο 'το εγχειρίδιο του καλού Άγιου Βασίλη' και, σα να μην έφταναν όλα αυτά, καθώς στόλιζε το μεγάλο έλατο στην αυλή του, έπεσε και στραμπούληξε τον αστράγαλό του. Για να τον κάνουν να ευθυμήσει, τα ξωτικά του αποφασίζουν να του κάνουν ένα ιδιαίτερο δώρο-έκπληξη: έναν πίνακα ζωγραφικής με το πορτραίτο του. Και ποιος θα ήταν καταλληλότερος για να το φιλοτεχνήσει; -Μα φυσικά η κυρία Ζωγραφιά Βλεφαρίδου. Όμως, ο Άγιος Βασίλης δεν περιγράφεται με λέξεις, ούτε αποτυπώνεται η μορφή του σε μια απλή φωτογραφία. Τα ξωτικά του ετοιμάζουν, λοιπόν, για την κυρία Βλεφαρίδου ένα μεγάλο και αλλόκοτο ποίημα για να αποδώσουν τα χαρακτηριστικά του αγαπημένου τους Άγιου, και όλα όσα τον περιβάλλουν στην καθημερινότητά του. Ο ντροπαλός γραμματέας της κυρίας Βλεφαρίδου, Κύριος Ιγνάτιος, η σιωπηλή βοηθός της, Δεσποινίς Σου και το απαιτητικό τρελο-ξωτικό του Άγιου Βασίλη, Ρίζι-Μίζι, προσπαθούν να βοηθήσουν την κυρία Βλεφαρίδου στη δημιουργία του πορτραίτου, πολλές φορές με απόλυτη …αποτυχία. Θα καταφέρει, άραγε, η κυρία Βλεφαρίδου να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ξωτικών; Και ο πίνακας; Θα φτάσει τελικά στα χέρια του Άγιου Βασίλη;».
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε στο City Guide της Athens Voice.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προνομιακά πακέτα εισιτηρίων για τις παραστάσεις στα θέατρα Χορν, Άνεσις και Νέος Ακάδημος
Με αφορμή τον απολογισμό της «Λυσιστράτης», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ εξηγεί πώς η Θεσσαλονίκη σπάει τα σύνορα και ο πολιτισμός γίνεται το πιο ισχυρό διαβατήριο
Οι νέες παραγωγές και οι επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν
Θα παρουσιάσει την παράσταση «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» στο πλαίσιο της ενότητας «Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ»
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Οι θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στα ανοιχτά θέατρα, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας
Κοστούμια, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό
Η κληρονομιά του ακροβατεί ανάμεσα στη Συντέλεια και στο ξεφάντωμα του καρναβαλιού
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
Η καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το θέατρο, τη δημιουργία και τη θέση την οποία υπηρετεί πιστά από το 2022.
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.