Θεατρο - Οπερα

5 μετανάστες αποκαλύπτουν την ιστορία τους…

… σε μια «πολυκατοικία» που στήθηκε στο Συνεργείο

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
68955-138795.jpg

Μία παράσταση με πρωταγωνιστές πρόσφυγες και μετανάστες ανεβαίνει στον πολυχώρο Συνεργείο από τις 28/5.

Ο Χαλίλ, ο Τζαβάντ και ο Χουσεϊν από το Αφγανιστάν, ο Ραμζάν από το Πακιστάν και ο Αϊντίμ από το Μπαγκλαντές μιλάνε για το μακρύ ταξίδι τους μέχρι την Ελλάδα και για τους λόγους που τους «έσπρωξαν» να μπουν στο καράβι. Ο χώρος του Συνεργείου μεταμορφώνεται σε μία πενταόροφη πολυκατοικία με πολλά μικρά δωμάτια, όπου μέσα κατοικούν άνθρωποι που έφτασαν από μακριά, έτοιμοι να μας διηγηθούν την ιστορία τους.

n

«Ένας από τους μαθητές μας πολεμούσε στα δεκατέσσερά του στα βουνά» μας λέει η κ. Μαρκοπούλου ωστόσο, «ο πόλεμος, όπως λένε και οι ίδιοι οι ηθοποιοί της παράστασης , έχει πολλές μορφές», τα προσωπεία του οποίου μας αποκαλύπτονται μέσα από την παράσταση. «Όταν ακούς την ιστορία τους “εκεί”, καταλαβαίνεις και το πως ζουν “εδώ”…. γιατί μερικές φορές ξεχνάμε ότι είχαν μια ζωή πριν….» μας λέει η σκηνοθέτης της παράστασης θέλοντας να τονίσει ότι οι ηθοποιοί δεν παρουσιάζουν τόσο τη ζωή τους στην Αθήνα όσο την ιστορία τους μέχρι να φτάσουν εδώ.

n 

Οι μετανάστες κατάφεραν να «ανοιχτούν» και να μιλήσουν ο καθένας για την προσωπική του ιστορία με τη δική του γλώσσα. Αυτή η γλώσσα δεν είναι άλλη από αυτά τα σπαστά ελληνικά που κρύβουν πίσω τους τον πόνο του παρελθόντος αλλά και την αγωνία για το μέλλον τους στη νέα χώρα που τους φιλοξενεί.

n

Η παράσταση προέκυψε μέσα από το εργαστήρι Station Athens. Πρόκειται για ένα εργαστήρι που απευθύνεται σε μια νέα γενιά μεταναστών και προσφύγων από 15 έως 25 χρόνων. Είναι ένα εργαστήρι art therapy μέσα από τις πρακτικές του οποίου (θέατρο, φωτογραφία, video art) ευνοείται η προφορική επικοινωνία, η συγκρότηση μίας ταυτότητας και η δημιουργία μίας συνεκτικής ομάδας ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, θρησκείες και κουλτούρες.

n


Info: Με τους Chaljl Ali Zada, Ramzan Mohammad, Javad Rezai, Hossain Amiri, Aidim Joyimal/ Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου/ Δραματουργία -‐ Art Therapy Μαργαρίτα Παπαδοπούλου

Κίνηση Pauline Huguet

Τετ.-Παρ.: 23, 28, 29, 30/5, 4, 5, 6, 11, 12, 13 /6, 21.00. Δ.: 90 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός θεατών: 20)

Πληροφορίες & Κρατήσεις: 6981802544

Κολωνού 31, Μεταξουργείο (µετρό ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ