- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
ImPArt στην Εθνική Λυρική Σκηνή: Μια βραδιά προσβάσιμη σε όλους
Αυτήν την Κυριακή η διεθνής ομάδα σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ θα παρουσιάσουν στην Εναλλακτική Σκηνή δρώμενα που επιτρέπουν την παρακολούθηση σε κάθε κοινωνική ομάδα
Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου η ομάδα ImPArt παρουσιάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του ΚΠΙΣΝ τρεις παραστάσεις προσβάσιμες σε όλους.
Προσβασιμότητα. Μια από τις σημαντικότερες λέξεις του ελληνικού λεξιλογίου εν έτει 2019 (παρολίγον 2020) θα έπρεπε να είναι εκείνη που ως ορισμό της έχει τον μη αποκλεισμό οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας (δημοφιλούς ή μη) από την υγεία, την παιδεία, την εργασία, την ψυχαγωγία. Η προσβασιμότητα είναι ένας όρος που -ευτυχώς- τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε λίγο περισσότερο και -δυστυχώς- όχι τόσο ώστε να μπορούμε με μια μεγάλη δυνατή φωνή να στηρίξουμε ότι μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο παρονομαστή με «τα ίδια δικαιώματα».
Το ΚΠΙΣΝ και η Εθνική Λυρική Σκηνή σε μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης του παραπάνω αυτονόητου καλωσορίζουν στη χώρα μας τη διεθνή ομάδα ImPArt δίνοντάς της το χώρο να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα δύο αυτόνομες παραστάσεις: το «Gravity and Other Attractions» και το «The Little Prince» και μια εγκατάσταση- παράσταση: το «Re:construction». Πρόκειται για πρωτότυπες, προσβάσιμες, διακαλλιτεχνικές παραστάσεις μικρής κλίμακας που θα παρουσιαστούν αυτήν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου από τις 8 το απόγευμα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε είσοδο ελεύθερη προς το κοινό.
Οι περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες της ομάδας ImPArt δραστηριοποιούνται πάνω στο ζήτημα της άμεσης προσβασιμότητας επιδιώκοντας ισότιμη πρόσβαση κάθε καλλιτέχνη και θεατή στο τελικό καλλιτεχνικό προϊόν. Καλλιτέχνες και ερευνητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αρμενία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν στην έννοια της προσβασιμότητας μια διαφορετική προσέγγιση αφού στις παραστάσεις τους απορρίπτουν τη συνήθη χρήση πολλαπλών μεταφράσεων όπως είναι η ακουστική περιγραφή ή ο υπερτιτλισμός που στερούν την εμπειρία του άμεσου βιώματος.
Impart σημαίνει «μεταδίδω, επικοινωνώ» όπως εξηγούν οι ίδιοι στην ταυτότητά τους. Ως ακρώνυμο (Immediate Performing Arts), σημαίνει τις παραστατικές τέχνες χωρίς διαμεσολάβηση. Ο κύριος στόχος της διεθνούς ομάδας ImPArt είναι να αντιστραφεί το ερώτημα «πόσο μεταφρασμένη τέχνη είναι η τέχνη» προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε διαμεσολάβηση μεταξύ του καλλιτεχνικού προϊόντος και του κοινού. Με αυτόν τον τρόπο, τα όρια προσβασιμότητας αλλάζουν και μετατρέπονται σε πεδίο έμπνευσης, πειραματισμού και καινοτόμου δημιουργίας. Την ίδια ώς που τα μέσα προσβασιμότητας γίνονται δημιουργικά εργαλεία σκηνικής έκφρασης και ενσωματώνονται στην παράσταση ως αναπόσπαστα στοιχεία της.
Η διεθνής ομάδα ImPArt είναι το αποτέλεσμα σύμπραξης 4 καλλιτεχνικών οργανισμών: Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (Ελλάδα), Sommertheater Pusteblume (Γερμανία), Oriente Occidente Festival (Ιταλία) και NCA Small Theatre (Αρμενία), ενώ στη φάση της διερεύνησης της προσβασιμότητας έχουν συνδράμει οι Claire Cunningham (Χορογράφος-Περφόρμερ, Σκωτία), Charlotte Darbyshire (Candoco Dance Company, Αγγλία), Sophia Alexanderson (Share Music, Σουηδία), Ben Evans (Disability Arts International, British Council) και πολλοί άλλοι. Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν σε διεθνή φεστιβάλ όπως ORIENTE OCCIDΕΝΤΕ (Ροβερέτο, Ιταλία), SUMMERBLUT (Κολωνία Γερμανία) και αναγνωρισμένες σκηνές της Ευρώπης.
Λίγα λόγια για τις παραστάσεις:
«Gravity and Other Attractions»
Το «Gravity» κάνει την ακουστική περιγραφή βασικό στοιχείο της δημιουργικής διαδικασίας της παράστασης: γίνεται το ποιητικό σενάριο το οποίο οι καλλιτέχνες της παράστασης καλούνται να ερμηνεύσουν. Τα δύο πρόσωπα του έργου, οι Λόλο και Τίκι, αντιλαμβάνονται τελείως διαφορετικά τον κόσμο αλλά συναντιούνται, σχετίζονται και συνδέονται σε μια παράλληλη αφήγηση στα όρια του χώρου και του χρόνου.
Σύλληψη-Ιστορία-Σκηνοθεσία: Κώστας Λαμπρούλης
Κείμενα: Max Greyson
Χορογραφία-Ερμηνείες: Sarah Bockers, Dodzi Dougban
Μουσική: Φίλιππος Ζούκας
Χορογραφική επιμέλεια: Wagner Moreira, Δέσποινα Μπουνίτση
Φλάουτο: Ine Vanoeveren
«The Little Prince»
Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το διάσημο παραμύθι του Γάλλου αεροπόρου και συγγραφέα Antoine de Saint-Exupéry. Η ομάδα ερμηνευτών μικτών ικανοτήτων θα παρουσιάσει μια πλήρως προσβάσιμη παράσταση που χρησιμοποιεί πολλαπλές και διαφορετικές μορφές τέχνης για να φέρει τη μαγική ιστορία στη ζωή.
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Vahan Badalyan
Κείμενo: Antoine de Saint-Exupéry
Ερμηνευτές: Aristide Rontini, Torben Schug, Giuseppe Comuniello, Tamara Aydinyan
Μουσική: Max Schweder
Χορογραφική επιμέλεια: Wagner Moreira, Αθηνά Μανώλη
Συμμετοχή: Ashot Marabyan
«Re:construction»
Η εγκατάσταση-περφόρμανς Re:Construcion βασίζεται σε μια έκθεση διαφορετικών videofilms που εξερευνούν τα όρια, τα ερεθίσματα και τις συνέπειες της αισθητηριακής αντίληψης.
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Nikolas Jürgens, Nils Rottgardt
Ερμηνευτές: Lucy Wilke, Max Greyson, Franziska Wilke
Βίντεο: Nikolas Jürgens, Bernard Mescherowsky
Μουσική διεύθυνση: Markus Brachtendorf
Σκηνικά-Κοστούμια: Sarah Haas
Σχεδιασμός φωτισμού: Christian Herbert
Visuals: Tim Stadie
Video: Patrick Waldmann
Υπερτιτλισμός: Maria Wünsche
Μετάφραση: Δήμητρα Ζαχαρούλη
Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Επιμέλεια κατασκευών: Δήμητρα Εξάρχου
Επιμέλεια κοστουμιών: Ελένη Ψύρρα
Διερμηνεία νοηματικής γλώσσας: Konstanze Bustian, Στέλλα Παπαντωνάτος
Βοηθός Παραγωγής: Lara Weiss
Σύμβουλος προσβασιμότητας: Andrea Eberl, Μυρτώ Γκανούρη
Συντονισμός Έργου ΣΜουΘ: Ανδρέας Αλμπάνης
Οργάνωση Παραγωγής ΣΜουΘ: Δήμητρα Ζαχαρούλη
Οργάνωση Παραγωγής: Lisette Reuter
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κώστας Λαμπρούλης
Το έργο ImPArt χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ε.Ε. από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την Aktion Mensch και την NRW Kultur Sekretariat Wuppertal και υποστηρίζεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Χάρης Φραγκούλης σκηνοθέτησε μια αμιγώς ερευνητική παράσταση πάνω στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη
Ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι, ένα κλασικό έργο σε 2 εκδοχές, ένας ονειροπόλος και ένα αφιέρωμα στη γιαγιά
Μιλήσαμε για όλα: τη νέα παράσταση «Ήρωες», το θέατρο, τα όρια της σάτιρας, τη σύγκριση με τον πατέρα του και πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση σήμερα
Οι δύο γνωστοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες μιλούν για την παράσταση «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» και για τη συνεργασία τους
Τι μας είπε για τα ιστορικά γεγονότα και τη σχέση τους με το σήμερα, τους ακίνητους ταξιδιώτες και την παράσταση «Ματαρόα στον ορίζοντα» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Δυο πρεμιέρες τον Δεκέμβριο και εορταστικές εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Μια παράσταση σκηνοθετημένη εντυπωσιακά στην όψη και στις ερμηνείες
Μιλήσαμε για όλα με τον ηθοποιό με αφορμή τον μονόλογο «Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» στο Θέατρο Θησείον
Η παράσταση αναλύει τον βίο και το έργο του, αναδεικνύοντας τον ταλαντούχο καλλιτέχνη που έκανε τη ζωή του κραυγή για την αγάπη
Το ομότιτλο βιβλίο της γαλλίδας συγγραφέως ανεβαίνει στο θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Μια αληθινή ιστορία, ένας ύμνος στη δύναμη του ονείρου του Νταβίντ Λελαί-Ελό με τον Μάνο Καρατζογιάννη
Ο Γιάννης Δρακόπουλος πρωταγωνιστεί στη μακροβιότερη σόλο κωμωδία στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ
Μετά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατά την ολομέλεια του σώματος - Το βιογραφικό του
Η ενότητα CosmoClassical σε μία φιλόδοξη παρουσίαση του θρυλικού έργου του Giaccomo Puccini
Πείνα και εκπόρνευση; Μητέρα - προαγωγός; Άγνωστοι σύζυγοι και εραστές; Ναρκωτικά και παιχνίδια εξουσίας;
Η επιτυχημένη παράσταση των Ρέππα-Παθανασίου για δεύτερη χρονιά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
2 κάνουν πρεμιέρα αυτές τις μέρες και άλλες έχουν ήδη ξεκινήσει
Ένα δημοσιογραφικό νουάρ που σηκώνει τον καθρέφτη στη σκοτεινή πλευρά του κράτους και της κοινωνίας
Ο Ιωάννης Απέργης πρωταγωνιστεί στο διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών
Από τους πρόσφατους ρόλους της ήταν εκείνος στον «Γυάλινο Κόσμο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.