- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Θέατρο στη θάλασσα: Lemon από την ομάδα Experimento καταμεσής του πελάγους
Με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης - H καλλιτεχνική διευθύντρια του Santorini Arts Factory μίλησε στην AV
«Όταν η ζωή σού δίνει μόνο λεμόνια, φτιάξε νερό με γεύση». Η ατάκα της ηθοποιού Ταρίν Μάνινγκ (Orange is the New Black) αντικατοπτρίζει την ανάγκη να κάνεις τα πράγματα όπως εσύ θέλεις, ακόμα κι όταν φαινομενικά οι συνθήκες δεν το ευνοούν.
Την Κυριακή 29 Ιουλίου περίπου 200 θεατές βίωσαν μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Παρακολούθησαν την παράσταση Lemon πάνω στο ferry-boat που συνδέει τη Σαντορίνη με τη Θηρασιά. Στο δρομολόγιο που έγινε ειδικά για την παράσταση και με φόντο το διαρκώς εναλλασσόμενο τοπίο, καθώς η μπουκαπόρτα παρέμενε ανοιχτή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το πλοίο της γραμμής μετατράπηκε στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν για να ξεδιπλωθεί η απίστευτη ιστορία του Χιλιαεννιακόσια*: Ενός σπουδαίου πιανίστα που γεννήθηκε πάνω σ' ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό.
Οι Experimento, καλλιτεχνική ομάδα έρευνας και παραγωγής, παρουσίασαν την παράσταση εν πλω στο πλαίσιο του φεστιβάλ Santorini Arts Factory 2018.
Οι θεατές επιβιβάστηκαν από το λιμάνι Αθηνιού και το Παλιό Λιμάνι, συναντώντας στο κατάστρωμα τον Χιλιαεννιακόσια (Μελαχρινός Βελέντζας) παρέα με τον μοναδικό του φίλο, τρομπετίστα Τιμ Τούνυ (Γιώργος Δρίβας) και το ιδιαίτερο πιάνο της παράστασης. Οι δυο φίλοι, κάπου ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά, τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, έπαιξαν τη μουσική του Ωκεανού σε διασκευή-σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη.
Η Athens Voice μίλησε με τη Βάνη Βαλλιάνου-Νομικού (καλλιτεχνική διευθύντρια του Santorini Arts Factory) για την πρωτότυπη αυτή παράσταση.
«Η ιστορία του Χίλιαεννιακόσια, διασκευασμένη από μία ομάδα νέων παιδιών με ταλέντο, πολλή όρεξη και συνέπεια, μας έκανε να νιώσουμε εξ αρχής ενθουσιασμό» αναφέρει.
«Η ιδέα να στηθεί η παράσταση στο ferry-boat της γραμμής Θήρα-Θηρασιά ήταν πιο ταιριαστή από ποτέ, καθώς η ιστορία του έργου αφορά τον πιανίστα που γεννήθηκε μέσα στο κρουαζιερόπλοιο Βιρτζίνιαν και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό. Η επιλογή ενός τέτοιου χώρου έχει διαφορετικές δυσκολίες από τη σκηνή του θεάτρου. Αυτή ήταν και η πρόκληση! Ωστόσο, οι Experimento με το ευφάνταστο στήσιμο της παράστασης μάς έδειξαν πως μπορεί ο οποιοσδήποτε χώρος να μετατραπεί σε σκηνή» πρόσθεσε.
Στην ερώτηση για το τι γεύση τής άφησε η παράσταση στο καράβι, απάντησε: «Μαργαρίτας Λεμόνι! Το ερώτημα που γεννιόταν όλο και περισσότερο μέσα μας καθώς εξελισσόταν το έργο "Είμαι καλά εδώ που είμαι; Ή πρέπει να βρεθώ σε άλλο μέρος, να ανακαλύψω καινούργια πράγματα;" ενίσχυε την γεύση της αλμύρας και του λεμονιού. Σε αυτό προστέθηκε και η γλυκιά γεύση όλης της εμπειρία μας από την οργάνωση έως το στήσιμο. Από πολύ νωρίς νιώσαμε μία ομάδα με τους συντελεστές των Experimento. Ίσως έτσι να ένιωσαν και οι θεατές, μια και η προσέλευση ήταν μεγάλη και η αποδοχή πολύ ζεστή**».
Με βασικό moto «θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές», η site-specific παράσταση Lemon συνεχίζει το ταξίδι της κάνοντας στάσεις σε διαφορετικά μέρη. Πριν από την εν πλω εμπειρία στη Σαντορίνη, το Lemon παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο επίσης σε Παντόφλα που για εκείνη την παράσταση παρέμεινε αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Αντιπάρου.
Ακολούθησε η παράσταση στο Hydrama Theatre and Arts Centre στην Ύδρα στο ατμοσφαιρικό θέατρο του Βλυχού και θα ακολουθήσει στις 18 Αυγούστου μία ακόμη πρωτότυπη παράσταση, αυτήν τη φορά στο καρνάγιο στην περιοχή Γαϊδουρόμαντρα, στο Λαύριο, ανάμεσα στις ψαρόβαρκες του τοπικού συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων.
Μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας, η παράσταση Lemon συνεχίζει το ταξίδι της κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Radar (πλατεία Αγίου Ιωάννου 13, μετρό Άγιος Ιωάννης), από τον Οκτώβριο.
Lemon - Μια παράσταση ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα
Lemon Facebook Page: https://www.facebook.com/experimento.gr/
Lemon Instagram Page: https://www.instagram.com/experimento.gr/
----------------
* Βασισμένο στον μονόλογο του Αλεσάντρο Μπαρίκο, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο (σ.σ. Ο Θρύλος του 1900)
**Η παράσταση Lemon παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 92 νεκρούς. Το Santorini Arts Factory αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα που κάηκε στη φωτιά. «Συγκλονιστήκαμε όλοι. Ήταν αδύνατον να μείνουμε άπραγοι. Έχοντας μια σχέση χρόνων με το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα και παρακολουθώντας το δύσκολο και πολύτιμο έργο του, θελήσαμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην στήριξη του. Χρηματικό ποσό από τις παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ θα δοθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη» ανέφερε η κα Βαλλιάνου-Νομικού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης «Bacon» για τον έρωτα, τη βία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με αφορμή τη δεύτερη σεζόν του στο Θέατρο Άνεσις
Τιμώμενα πρόσωπα ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και η Άννα Βαγενά
Από μια σχολή θεάτρου σε έναν ζωντανό οργανισμό εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού
«Υπάρχουν ελάχιστα μέρη σε αυτόν τον πλανήτη όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μαζί»
Οι παραγωγές που επιστρέφουν από προηγούμενες σεζόν και οι νέες πρεμιέρες
Special guest στην πρεμιέρα η Κατερίνα Στανίση
Πότε θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Ένα μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα
Η Σούλα Παρασίδη μιλά στην ATHENS VOICE για την Κάλλας, τη Living Opera και όσα καμία τεχνολογία δεν μπορεί να αναπαράγει στη ζωντανή σκηνή
Η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Αθήνα
Σπουδαίοι δημιουργοί, μεγάλα κείμενα και επιστροφές σε παλιότερες παραγωγές από νέες σκηνοθετικές ματιές
Προνομιακά πακέτα εισιτηρίων για τις παραστάσεις στα θέατρα Χορν, Άνεσις και Νέος Ακάδημος
Με αφορμή τον απολογισμό της «Λυσιστράτης», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ εξηγεί πώς η Θεσσαλονίκη σπάει τα σύνορα και ο πολιτισμός γίνεται το πιο ισχυρό διαβατήριο
Οι νέες παραγωγές και οι επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν
Θα παρουσιάσει την παράσταση «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» στο πλαίσιο της ενότητας «Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ»
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.