Θεατρο - Οπερα

Θέατρο στη θάλασσα: Lemon από την ομάδα Experimento καταμεσής του πελάγους

Με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης - H καλλιτεχνική διευθύντρια του Santorini Arts Factory μίλησε στην AV

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
exoteriki-lemon.gif
ΦΩΤΟ: ΝΑΤΑΣΑ ΤΣΙΝΤΙΚΙΔΗ

«Όταν η ζωή σού δίνει μόνο λεμόνια, φτιάξε νερό με γεύση». Η ατάκα της ηθοποιού Ταρίν Μάνινγκ (Orange is the New Black) αντικατοπτρίζει την ανάγκη να κάνεις τα πράγματα όπως εσύ θέλεις, ακόμα κι όταν φαινομενικά οι συνθήκες δεν το ευνοούν.

Την Κυριακή 29 Ιουλίου περίπου 200 θεατές βίωσαν μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Παρακολούθησαν την παράσταση Lemon πάνω στο ferry-boat που συνδέει τη Σαντορίνη με τη Θηρασιά. Στο δρομολόγιο που έγινε ειδικά για την παράσταση και με φόντο το διαρκώς εναλλασσόμενο τοπίο, καθώς η μπουκαπόρτα παρέμενε ανοιχτή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού,  το πλοίο της γραμμής μετατράπηκε στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν για να ξεδιπλωθεί η απίστευτη ιστορία του Χιλιαεννιακόσια*: Ενός σπουδαίου πιανίστα που γεννήθηκε πάνω σ' ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό. 

Οι Experimento, καλλιτεχνική ομάδα έρευνας και παραγωγής, παρουσίασαν την παράσταση εν πλω στο πλαίσιο του φεστιβάλ Santorini Arts Factory 2018.

lemon-1.gif
Το πιάνο-μαγικό κουτί που σχεδιάστηκε ειδικά για την παράσταση από τη σκηνογράφο - αρχιτέκτονα Νατάσα Τσιντικίδη

Οι θεατές επιβιβάστηκαν από το λιμάνι Αθηνιού και το Παλιό Λιμάνι, συναντώντας στο κατάστρωμα τον Χιλιαεννιακόσια (Μελαχρινός Βελέντζας) παρέα με τον μοναδικό του φίλο, τρομπετίστα Τιμ Τούνυ (Γιώργος Δρίβας) και το ιδιαίτερο πιάνο της παράστασης. Οι δυο φίλοι, κάπου ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά, τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, έπαιξαν τη μουσική του Ωκεανού σε διασκευή-σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη.

Η Athens Voice μίλησε με τη Βάνη Βαλλιάνου-Νομικού (καλλιτεχνική διευθύντρια του Santorini Arts Factory) για την πρωτότυπη αυτή παράσταση.

«Η ιστορία του Χίλιαεννιακόσια, διασκευασμένη από μία ομάδα νέων παιδιών με ταλέντο, πολλή όρεξη και συνέπεια, μας έκανε να νιώσουμε εξ αρχής ενθουσιασμό» αναφέρει.

lemon-photo.gif
Στα αριστερά: Ο ηθοποιός και πιανίστας Μελαχρινός Βελέντζας (Χιλιαεννιακόσια) - Στα δεξιά: Ο ηθοποιός Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ)/ΦΩΤΟ: ΧΑΡΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ

«Η ιδέα να στηθεί η παράσταση στο ferry-boat της γραμμής Θήρα-Θηρασιά ήταν πιο ταιριαστή από ποτέ, καθώς η ιστορία του έργου αφορά τον πιανίστα που γεννήθηκε μέσα στο κρουαζιερόπλοιο Βιρτζίνιαν και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό. Η επιλογή ενός τέτοιου χώρου έχει διαφορετικές δυσκολίες από τη σκηνή του θεάτρου. Αυτή ήταν και η πρόκληση! Ωστόσο, οι Experimento με το ευφάνταστο στήσιμο της παράστασης μάς έδειξαν πως μπορεί ο  οποιοσδήποτε χώρος να μετατραπεί σε σκηνή» πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για το τι γεύση τής άφησε η παράσταση στο καράβι, απάντησε: «Μαργαρίτας Λεμόνι! Το ερώτημα που γεννιόταν όλο και περισσότερο μέσα μας καθώς εξελισσόταν το έργο "Είμαι καλά εδώ που είμαι; Ή πρέπει να βρεθώ σε άλλο μέρος, να ανακαλύψω καινούργια πράγματα;" ενίσχυε την γεύση της αλμύρας και του λεμονιού. Σε αυτό προστέθηκε και η γλυκιά γεύση όλης της εμπειρία μας από την οργάνωση έως το στήσιμο. Από πολύ νωρίς νιώσαμε μία ομάδα με τους συντελεστές των Experimento. Ίσως έτσι να ένιωσαν και οι θεατές, μια και η προσέλευση ήταν μεγάλη και η αποδοχή πολύ ζεστή**».

lemon-photo-2.gif
ΦΩΤΟ: ΝΑΤΑΣΑ ΤΣΙΝΤΙΚΙΔΗ

Με βασικό moto «θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές», η site-specific παράσταση Lemon συνεχίζει το ταξίδι της κάνοντας στάσεις σε διαφορετικά μέρη. Πριν από την εν πλω εμπειρία στη Σαντορίνη, το Lemon παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο επίσης σε Παντόφλα που για εκείνη την παράσταση παρέμεινε αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Αντιπάρου.

Ακολούθησε η παράσταση στο Hydrama Theatre and Arts Centre στην Ύδρα στο ατμοσφαιρικό θέατρο του Βλυχού και θα ακολουθήσει στις 18 Αυγούστου μία ακόμη πρωτότυπη παράσταση, αυτήν τη φορά στο καρνάγιο στην περιοχή Γαϊδουρόμαντρα, στο Λαύριο, ανάμεσα στις ψαρόβαρκες του τοπικού συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων.

lemon-collage.gif

Μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας, η παράσταση Lemon συνεχίζει το ταξίδι της κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Radar (πλατεία Αγίου Ιωάννου 13, μετρό Άγιος Ιωάννης), από τον Οκτώβριο.

Lemon - Μια παράσταση ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα

Lemon Facebook Page: https://www.facebook.com/experimento.gr/
Lemon Instagram Page: https://www.instagram.com/experimento.gr/

----------------
* Βασισμένο στον μονόλογο του Αλεσάντρο Μπαρίκο, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο (σ.σ. Ο Θρύλος του 1900)

**Η παράσταση Lemon παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 92 νεκρούς. Το Santorini Arts Factory αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά το Λύρειο Παιδικό  Ίδρυμα που κάηκε στη φωτιά. «Συγκλονιστήκαμε όλοι. Ήταν αδύνατον να μείνουμε άπραγοι. Έχοντας μια σχέση χρόνων με το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα και παρακολουθώντας το δύσκολο και πολύτιμο έργο του,  θελήσαμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην στήριξη του. Χρηματικό ποσό από τις παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ θα δοθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη» ανέφερε η κα Βαλλιάνου-Νομικού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ