- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Υπήρξαν, άραγε, βρικόλακες στην Ελλάδα;
Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ στη Δημητσάνα
Όλοι μας έχουμε ακούσει διάφορους μύθους για τους βρικόλακες όταν ήμασταν παιδιά και σίγουρα κάποιο βράδυ θα κάναμε πλάκα σε κάποια παρέα. Δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, γνωστοί για την τροφή τους από αίμα ανθρώπων, κυκλοφορούν μόνο νύχτα με μεγάλους κυνόδοντες για να μπορούν να τρυπάνε με ευκολία το δέρμα των θυμάτων τους.
Με αφορμή την πανσέληνο του Ιουλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» την Παρασκευή 7 Ιουλίου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα.
Η παράσταση παρουσιάζει ένα κεφάλαιο της ελληνικής λαογραφίας , που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας και αφορά το φαινόμενο των βρικολάκων, όπως εκδηλώθηκε στην Ελλάδα τους νεώτερους χρόνους. Μέσα από ημερολόγια ξένων περιηγητών στην προεπαναστατική Ελλάδα, άρθρα εφημερίδων, τοπικούς μύθους, προφορικές παραδόσεις, αλλά και λογοτεχνικά κείμενα, σημειωματάρια, ένα μεταφυσικό μπουλούκι διηγείται τα πάθη και τις αντιδράσεις των ανθρώπων, τα συναισθήματα που βίωσαν μπροστά στον φόβο των βρικολάκων.

Με βασικό οδηγό τις κινήσεις του σώματος και τη μουσικότητα της γλώσσας, η παράσταση κινείται στη λογική του site specific, αναπτύσσεται δηλαδή με αφετηρία τον ίδιο τον χώρο παράστασης σε συνεργασία με τις ιδιαίτερες εννοιολογικές και χωροταξικές ιδιαιτερότητές του και καλεί τον θεατή όχι απλώς να παρακολουθήσει, αλλά να συμμετέχει σ’ αυτόν τον αλλόκοτο κόσμο, να πάρει μέρος και ο ίδιος σε αυτή τη διαφορετική παράσταση.
Η παράσταση αποτελεί μια μεγάλη προσπάθεια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, για την προβολή και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς. Το κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υποστηρίζει τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και θέλει να αναδείξει τον κόσμο της τέχνης και του θεάτρου μέσα από μια ξεχωριστή τοποθεσία στην ύπαιθρο, στον παραδοσιακό πέτρινο οικισμό της Δημητσάνας, λίγες μόλις ώρες από την Αθήνα.
Info: 7/7/2017, 21.30, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Κεφαλάρι Άη-Γιάννη, Δημητσάνα, www.piop.gr
Είσοδος ελεύθερη
Συντελεστές
Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Καλλιτεχνική επιμέλεια κουστουμιών: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Καλλιτεχνική επιμέλεια και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Χρήστος Συμεωνίδης
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Κτιστάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Σύμβουλος κατασκευής κουστουμιών: Αδαμαντία Νοτάρογλου
Παίζουν: Αντρέας Κυριάκου, Λεμονιά Νταλλαρή, Κωνσταντίνος Ντέλλας, ΦανήΠαναγιωτίδου, Δέσποινα–Ντορίνα Ρεμεδιάκη
Φωτογραφία και video προώθησης: Χρήστος Συμεωνίδης
Επιμέλεια παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική και άμεση συλλογική επικείμενη επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Μία πτήση. Μία έκρηξη. Μία δίκη. Οι θεατές στον ρόλο των ενόρκων.
Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα αναλόγιο-μαραθώνιος για τα δικαστικά έξοδα επιζωσών έμφυλης βίας
Η νέα σατιρική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για την παράνοια της καθημερινότητας
Η Νικολέτα Βλαβιανού ερμηνεύει δυο μονολόγους επί σκηνής, το «Μια γυναίκα μόνη» του Ντάριο Φο και το «Η Μαμά-Φρικιό» της Φράνκα Ράμε
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου
Μια υβριδική αναμέτρηση με το πρώτο χειρόγραφο του Λιούις Κάρολ «Alice's adventures underground»
Το πρώτο έργο προσβάσιμο σε όλους είναι «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων»
Ο Βρετανός σκηνοθέτης διασκευάζει το έργο του Σοφοκλή μεταφέροντάς το στο σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.