- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η ηθοποιός Γιώτα Αργυροπούλου μιλάει για το ρόλο της στην «Καταιγίδα»
Υποδύομαι την Γκέρντα…
Ποιος είναι ο ρόλος σου στην παράσταση;
Υποδύομαι την Γκέρντα στην Καταιγίδα του Στρίντμπεργκ στο θέατρο Άσκηση σε σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη. Πρόκειται για μία γυναίκα που επιστρέφει στο σπίτι του πρώην άντρα της πέντε χρόνια μετά τον χωρισμό τους και εκεί έρχεται αντιμέτωπη με εκείνον αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της, αφού η μέχρι τώρα προσπάθεια της να ζήσει μία πιο ελεύθερη, αντισυμβατική ζωή, έχει κατά κάποιο τρόπο ναυαγήσει.
Πως θα περιέγραφες την παράσταση που παίζεις;
Η ατμόσφαιρα παραπέμπει στο Βορρά από όπου προέρχεται και το ίδιο το κείμενο. Το «ψυχρό» λευκό φως που διαπερνά την παράσταση νιώθω ότι υπογραμμίζει τις σχέσεις των προσώπων και τις ποιότητες τους. Το «σιωπηλό σπίτι» όπου διαδραματίζεται όλη η δράση του έργου μπαίνει στο μικροσκόπιο και έτσι αναδύεται το «δράμα» των κατοίκων του. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια σύνθετη πειραματική προσέγγιση στο έργο του Στρίντμπεργκ όπου η θεατρική πράξη και η μουσική του Τηλέμαχου Μούσα αναμειγνύεται με την όπερα μέσα από τη φωνή της Τζένης Δριβάλα.
Πως είναι για έναν ηθοποιό να παίζει σε μια πειραματική εκδοχή ενός κλασικού έργου;
Η κατανόηση των χαρακτήρων είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για μένα, η οποία πραγματοποιείται πάντα με τους εκάστοτε συνεργάτες. Από τη μία ένας ηθοποιός οφείλει να μπει στον κόσμο του συγγραφέα αλλά και ταυτόχρονα σε εκείνον του σκηνοθέτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κος Μουστάκης μας βοήθησε να μπούμε στο δικό του κόσμο και να προσεγγίσουμε μέσα από αυτόν τους χαρακτήρες του έργου. Αυτό που έχει τελικά σημασία είναι να πλησιάζεις την αλήθεια του κάθε κειμένου υπηρετώντας βέβαια την σκηνοθετική πρόταση. Στο τέλος βέβαια πάντα ξεχνάς από που ξεκίνησες στις πρόβες και ζεις απλά την πραγματικότητα της εκάστοτε παράστασης.
Τελικά είναι πολύ δραματικοί οι χαρακτήρες του Στρίντμπεργκ;
Είναι άνθρωποι, με τις αδυναμίες, τις αγωνίες και τα πάθη τους. Πάντα μου άρεσαν οι χαρακτήρες του Στρίντμπεργκ. Τους βρίσκω αρκετά σύνθετους αλλά για να είμαι ειλικρινής και λίγο απαισιόδοξους· σαν κανείς τους τελικά να μην καταφέρνει να ξεφύγει από τον εαυτό του και τη μοίρα του.
Tα μελλοντικά σου σχέδια;
Η παράσταση “x-Tokio”, που συμπεριλαμβάνεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεάτρου Από Μηχανής, -το υπογράφει ο Στέλιος Λυκουρέσης, σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κωνσταντάτος, παίζουμε μαζί με τον Γιώργο Φριντζήλα και τον Θανάση Δόβρη και ανεβαίνει στις 6 Μαΐου- αλλά και η συμμετοχή μου σε δύο κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους.
* «Η καταιγίδα» του Α. Στρίντμπεργκ, σκηνοθεσία: Π. Μουστάκης, ερμηνεύουν: Π. Μουστάκης, Τζ. Δριβάλα, Γ. Μπόγρης, Α. Ζούπας, Ελ. Γαρυφαλλή, Α. Καϊμακίδη, Χρ. Βελιάνο. Σκην.-κοστ.: Μ. Παγκάκη. Θέατρο Άσκηση, Φραγκούδη 18-20, 210 9236.992. Τετ.-Κυρ. 21.00, Μέχρι τις 19/2.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Μία πτήση. Μία έκρηξη. Μία δίκη. Οι θεατές στον ρόλο των ενόρκων.
Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα αναλόγιο-μαραθώνιος για τα δικαστικά έξοδα επιζωσών έμφυλης βίας
Η νέα σατιρική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για την παράνοια της καθημερινότητας
Η Νικολέτα Βλαβιανού ερμηνεύει δυο μονολόγους επί σκηνής, το «Μια γυναίκα μόνη» του Ντάριο Φο και το «Η Μαμά-Φρικιό» της Φράνκα Ράμε
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου
Μια υβριδική αναμέτρηση με το πρώτο χειρόγραφο του Λιούις Κάρολ «Alice's adventures underground»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.