- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Και μια ορχήστρα θα σου παίζει το φινάλε…»: Τελευταία υπόκλιση στον Γιώργο Μαζωνάκη
Ήταν η μουσική υπόκρουση σε έρωτες, χωρισμούς, ξενύχτια, χορούς και αναμνήσεις μιας ολόκληρης γενιάς
Γιώργος Μαζωνάκης: Ένας προσωπικός αποχαιρετισμός στον «Μαζώ», στα τραγούδια που μας μεγάλωσαν και σε έναν καλλιτέχνη που δεν μπήκε ποτέ σε καλούπια
Αντισυμβατικός, εκκεντρικός, αληθινός, ντόμπρος. Ένωσε είδη μουσικής αγεφύρωτα. Ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε και θα έχει (γιατί τα τραγούδια του θα μείνουν για πάντα) μια φωνή χάρισμα. Κάτι το μοναδικό που κάνει κάθε στίχο, κάθε μελωδία «δικά του».
Για εμάς, τα παιδιά της δεκαετίας των mid 90s, το απόγευμα της Τέταρτης 9 Σεπτεμβρίου ήταν σαν να χάσαμε ένα κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας. Η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη ξύπνησε αμέσως μνήμες από το παρελθόν μας. Για τα αμέτρητα κομμάτια του που τραγουδήσαμε βάζοντας το CD να παίζει, για τις φορές που ντυθήκαμε και τσαλακωθήκαμε για να αντιγράψουμε το video clip από το «Gucci φόρεμα», για τις αμέτρητες φορές που στενοχωρηθήκαμε, απογοητευτήκαμε, ερωτευτήκαμε κι ο «Μαζώ» ήταν εκεί.
Γίνεται να μας συγκλονίζει ο θάνατος ενός καλλιτέχνη που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ, ενός καλλιτέχνη τον οποίο έχουμε δει μόνο από απόσταση και σε βίντεο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι εύκολη.
Ο «Μαζώ» ήταν πάντα εκεί
Είναι συχνό φαινόμενο οι τραγουδιστές, οι καλλιτέχνες γενικότερα, να μας εκφράζουν με τις ερμηνείες τους. Ταυτιζόμαστε με τους στίχους των τραγουδιών τους σαν να τους βιώνουμε. Ακούγοντας και τραγουδώντας τα κομμάτια τους νιώθουμε ότι υπάρχει κάποιος που μας καταλαβαίνει. Και ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν ένας εξ αυτών των καλλιτεχνών.
Δεν μπήκε ποτέ σε καλούπια
«Νιώθω σαν θεός και δυνατός για μια στιγμή», είχε τραγουδήσει στο «Σαν ήμουνα παιδί», κομμάτι που έχει γράψει ο Φοίβος.
Απενεχοποίησε την ελευθερία στην έκφραση, στο ντύσιμο, δεν έμπαινε σε καλούπια και δεν ακολουθούσε τις νόρμες. Αυτό ίσως να ήταν το νόημα που πρέσβευε ο «Μαζώ». Να μη ζεις τη ζωή που θέλουν οι άλλοι για σένα, να μη ζεις τη ζωή για να ικανοποιήσεις τους άλλους. Να είσαι αυτό που είσαι και να τα κάνεις όλα για να είσαι εσύ ευτυχισμένος και να αισθάνεσαι γεμάτος. «Η φιλοσοφία μου όλα να τα ζήσω. Και τη φαντασία μου να την εξάντλησω. Η φιλοσοφία μου όλα να τα κάνω…».
Ο Γιώργος Μαζωνάκης ξεχώρισε και για την τόλμη του, ήταν διαφορετικός. Δεν ακολουθούσε τη μόδα, δημιουργούσε τη δική του. Είχε μια ταυτότητα που είναι δύσκολο να αντιγραφεί. Ήταν ένας και μοναδικός. Σε μια συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, όταν τον ρώτησε τι του βρίσκουν οι «κουλτουριάρηδες», εκείνος απάντησε «είναι η αυθεντικότητά μου».
Τα τραγούδια που έγιναν αναμνήσεις
Τραγουδήσαμε, πονέσαμε, ερωτευτήκαμε, βρήκαμε παρηγοριά στα αμέτρητα τραγούδια του για ατελείωτες ώρες. Το «Λουκέτο» να παίζει στο repeat. Χορεύαμε μέχρι πρωίας και ζητούσαμε το «4 πήγε» από τον dj μόλις έφτανε εκείνη η ώρα. Και βάλε και λίγο «Νικοτίνη» μετά.
Κάποιες πρόχειρες σκέψεις, ξημερώματα Πέμπτης παίζοντας το «Όπως θα φεύγεις», «Παιδί της νύχτας», «Εδώ», «Έλα να δεις».
Το τηλέφωνο δεν χτυπάει πια…
→ Γιώργος Μαζωνάκης 1972-2026 | Αφιέρωμα: «Μεγάλωσα, νοστάλγησα, αυτά που πίσω άφησα»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη και ντουνιά, ξύπνα: Οι M.A.t.E. κυκλοφόρησαν το απόλυτο άλμπουμ
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Καλιφόρνια
Μουσικός αποκάλυψε ότι ηχογράφησε πρόσφατα με τον Μικ Τζάγκερ, τροφοδοτώντας τις φήμες για νέο υλικό
Στις 24 Οκτωβρίου στο Fuzz, το καλλιτεχνικό τους στοίχημα ζυγίζει πάνω από 200 κιλά — και κρατά τη μορφή του μυστική
Ένα νέο χορευτικό ραντεβού ηλεκτρονικής μουσικής για τα Σαββατόβραδά μας
Το «Bass Persuades» έκανε ντεμπούτο στο Νο1 του Billboard, αλλά τη δεύτερη εβδομάδα κατρακύλησε στο Νο157
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον περασμένο μήνα και θα είναι διαθέσιμη στο Disney+ από σήμερα
«Ύδατα: Μελωδίες από τις πηγές των ατμών»: Μια ιαματική μουσική παράσταση
Δύο χέρια, τέσσερις μπαγκέτες, ασταμάτητο γκρουβ
Ο καιρός σήμερα φωνάζει πάρτι και εμείς σας έχουμε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη στο Φάληρο
Eλάτε στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο, «Πιαστείτε στα Χέρια» και ανακαλύψτε το
Η Maria «Masha» Alyokhina και ο Eric Breitenbach συζητούν για την εξορία, την Ουκρανία και όσα κρατούν όρθιο έναν άνθρωπο, πριν φέρουν το «Riot Days» στην Αθήνα
Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μαντολίνου και το «Between Worlds» σε μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση με την Alessia Tondo και μουσικούς της Κ.Ο.Θ.
Γνωστός για τραγούδια όπως τα «You Are My Lady» και «Rock Me Tonight (For Old Times Sake)»
Η εμφάνιση - έκπληξη του Καραγκούνη που αποθεώθηκε
Ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με ένα από τα κορυφαία συμφωνικά σύνολα του κόσμου, στην 25η και τελευταία σεζόν της συνεργασίας τους
Μια επιλογή τραγουδιών ιδανικά για την εποχή
Ο Χρήστος Καραμήτσιος (aka Srek) έχει να διηγηθεί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από το dancefloor
Mathame, 19:26μ Jast b2b SLVR, Henri Bergmann & Chris IDH στο ΟΑΚΑ
Ένα ζωντανό ταξίδι στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.