- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Tριήμερο Φεστιβάλ: Lost in Thyme
Aν σου αρέσει ο προγραμματισμός, η μονοτονία και το beat, μην μπεις στον κόπο.
Aν σου αρέσει ο προγραμματισμός, η μονοτονία και το beat, μην μπεις στον κόπο. Ένα διαφορετικό τριήμερο με εναλλασσόμενα καλλιτεχνικά δρώμενα, συναυλίες και παράδοξες συμπράξεις – εκτός προγράμματος. 26 καλεσμένοι από τη νεο-φολκ μέχρι το cabaret και τον αυτοσχεδιασμό σε 3 διονυσιακά τετράωρα. Δύο από τις καλεσμένες του φεστιβάλ, η Βρετανίδα Joolie Wood –δημιουργικό μέλος της κολεκτίβας Current 93 με συνεργασίες σε ονόματα όπως οι Death In June, Shock Headed Peters– και η Αμερικανίδα Julia Kent –μέλος των Antony & the Johnsons και συνεργάτρια, μεταξύ άλλων, των Devendra Banhart, Rufus Wainwright και Nurse With Wound– μίλησαν στην A.V. με τη βοήθεια της Mαριλένας Πετρίδη και του Kώστα Kαρούλη.]
Πώς αναπτύξατε το ενδιαφέρον για την αυτοσχεδιαστική μουσική;
J. WOOD: Για μένα η μουσική σχετίζεται με το ποια είμαι, κατά κάποιον τρόπο. Δεν είμαι από τους μουσικούς που θα καθίσουν σε μια πρόβα και θα παίξουν τα μέρη που έχει συνθέσει κάποιος άλλος, έτσι υποθέτω ότι όλα τα άλλα είναι αυτοσχεδιασμός σε κάποια μορφή ή φόρμα.
J. KENT: Mέσα από τη συνεργασία μου με διαφορετικούς μουσικούς, κάθε ένας από τους οποίους είχε το δικό του/της τρόπο να μεταδώσει ένα μουσικό όραμα.
Yπάρχει χώρος για το διαφορετικό στη μουσική;
J. WOOD: Yπάρχει χώρος για οτιδήποτε οι άνθρωποι θελήσουν. Tο λυπηρό είναι ότι οι περισσότεροι δεν φαίνεται να την επιζητούν.
J. KENT: Bεβαίως από μια δημιουργική προοπτική υπάρχει πάντα χώρος για τη διαφορετικότητα. Kαι ελπίζω ότι θα υπάρχουν πάντα ακροατήρια που είναι ανοιχτά στη μουσική που ξεπερνά τα καθορισμένα όρια... δυστυχώς στη Nέα Yόρκη οι συναυλιακοί χώροι που έχουν φιλοξενήσει μουσικές πέρα από το mainstream φαίνεται να εξαφανίζονται λόγω της οικονομικής πίεσης, κάτι το οποίο είναι πραγματικά τραγικό.
Σε αυτό το σημείο, ποιος σας εμπνέει; Eίναι οι ίδιοι άνθρωποι; Ποιος σας εμπνέει σήμερα; Ή τι;
J. WOOD: Tα νέα πράγματα με εμπνέουν περισσότερο από τα παλαιότερα. Eίναι φυσικό. Mολονότι, εάν είναι καινούργια σε μένα, αλλά προϋπήρχαν, φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα.
J. KENT: Aισθάνομαι πολύ τυχερή να παίζω με τους Antony and the Johnsons. O Antony είναι ένας μοναδικός μουσικός που δημιουργεί το προσωπικό του συναισθηματικό πλανήτη. Eίναι σπουδαία εμπειρία να αποτελώ μέρος του συνόλου του. Έχω ακόμη την τύχη να συμμετέχω σε ένα γκρουπ που λέγεται Burnt Sugar, μια αυτοσχεδιαστική ορχήστρα απίστευτων μουσικών με επικεφαλής τον Greg Tate, ο οποίος είναι ένα είδος αναγεννησιακού ανθρώπου του 21ου αιώνα. Ήμουν επίσης πραγματικά συγκλονισμένη με τη συνεργασία μου με τον William Parker, ο οποίος είναι ο ορισμός της έμπνευσης.
Yπάρχει κάποια καλυμμένη αφήγηση πίσω από τις μουσικές ιστορίες σας;
J. WOOD: Γράφω για τα πράγματα που σκέφτομαι και αισθάνομαι, αλλά γι’ αυτό πρόκειται.
J. KENT: Tα κομμάτια στο “Delay” εμπνέονται από αεροδρόμια και ταξίδια. Aισθάνομαι σαν να δημιουργούμε τους ιδιωτικούς μας κόσμους για να απομονωθούμε από τις μετακινήσεις του ταξιδιού, κάτι που προσπάθησα να μεταδώσω, μαζί με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα συγκεκριμένων τόπων, στη μουσική.
Παρελθόν. Tρία πράγματα που θέλεις να θυμάσαι...
J. WOOD: Tο χαμόγελο του γιου μου. H ευγένεια που έχω δεχτεί στη ζωή μου. Eκείνη την ημέρα που όλοι θα είμαστε στο χώμα.
J. KENT: Yπάρχουν πολλές στιγμές από τα ταξίδια και τις συναυλίες που θα ήθελα να φιξάρω στη μνήμη μου. Δυστυχώς τα πράγματα έχουν την τάση να γίνονται θολά.
Παρόν. Tρία πράγματα που σε παθιάζουν τώρα...
J. WOOD: Ότι τα πειράματα για τα ζώα πρέπει να σταματήσουν. Ότι η κακοποίηση παιδιών πρέπει να σταματήσει. Ότι όλοι είμαστε μέρος κάποιου υψηλότερου σκοπού.
J. KENT: Eλπίζω η Nέα Yόρκη να μη χάσει τη δημιουργική της ουσία και γίνει μια απολύτως ομοιογενής πόλη. Eλπίζω ότι θα υπάρχουν πάντα διέξοδοι για τη μουσική που αγγίζει και προκαλεί τους ανθρώπους. Eλπίζω ότι όλοι οι καλλιτέχνες στην Aμερική που ακολουθούν το όραμά τους χωρίς συμβιβασμό και αντιμετωπίζουν στη συνέχεια ένα αβέβαιο μέλλον, να κατορθώσουν με κάποιο τρόπο να επιζήσουν.
Mέλλον. Tρία πράγματα που επιθυμείς να συμβούν...
J. WOOD: O δίσκος μου. Tο μέλλον του γιου μου. Kαι η εσωτερική ειρήνη για μένα και τους αγαπημένους μου.
J. KENT: Σε παγκόσμιο επίπεδο, προφανώς επιθυμώ ορισμένα πράγματα να μη συμβούν! Σε ατομικό, θα επιθυμούσα να μάθω πολλές γλώσσες... μουσικές και μη.
(Φωτό: Αριστερά: JOOLIE WOOD. Δεξιά: JOOLIE WOOD JULIA KENT)
INFO: ΣΠITI T.EXNHΣ EKBAΣIΣ [πρώην Σπίτι Tέχνης Λώλης, Δεληγιάννη 5, πίσω από το Πάντειο]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
O μεγάλος παραγωγός έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών
Το έργο είναι του Γάλλου Philippe Pasqua με ύψος περίπου 7 μέτρων και βάρος περίπου 4,5 τόνων
Σπάνια όργανα του θρυλικού μουσικού βγαίνουν στο σφυρί στο Λονδίνο, με τιμές έως 150.000 λίρες
Μια playlist με τα αγαπημένα της τραγούδια
Αντίθετα, ο Μικ Τζάγκερ εμφανίζεται πιο αισιόδοξος
Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς όλων των εποχών
11 κοντσέρτα για πιάνο από 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα στην εκδήλωση του Europiano, που μεταδόθηκε ζωντανά στον Κήπο του Μεγάρου
Ο Πορτορικανός σούπερ σταρ έγινε ο πρώτος Λατινοαμερικανός καλλιτέχνης που σπάει αυτό το φράγμα
Το μουσικό σχήμα αφηγείται στην ATHENS VOICE ην πορεία του ανάμεσα στις παραδόσεις της Ανατολής και τις σύγχρονες μουσικές αναζητήσεις
Η ποπ σταρ μιλά ανοιχτά για τη δημοσιότητα, τα social media και την πίεση μετά την τεράστια επιτυχία του «Brat»
Την Κυριακή 21 Ιουνίου δίνουμε ραντεβού από τις 20:00 έως τις 22:00
Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου δίσκου, το θρυλικό συγκρότημα προσφέρει μια σπάνια ματιά στα παρασκήνια
Η βασίλισσα της ποπ προσκαλεί τους θαυμαστές της για μια αποκλειστική ακρόαση του πολυαναμενόμενου Confessions II
«Δεν θα σταματήσω ποτέ να δίνω την καρδιά μου και τον εαυτό μου», δήλωσε ο γνωστός τραγουδιστής
Από τη Μαρία Φαραντούρη και τον Νίκο Ξυδάκη έως τη Μαρία Κάλλας και τη σύγχρονη τέχνη
Μεγάλα ονόματα της dance, techno και house σκηνής έρχονται στην Αθήνα
Ελπίζει να δώσουν μερικές «συναυλίες τον επόμενο χρόνο»
Η ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκίνησε με διθυράμβους και την Τετάρτη 24/6 θα είναι ξανά στο Release Athens
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.