Πέντε χώροι στην Πλάκα όπου το φαγητό, η μνήμη και οι τοίχοι αφηγούνται ιστορίες
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
An Offering to Athens: Οι PichiAvo μας μίλησαν για τη νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία τους στου Ψυρρή
Η θεά Αθηνά πρωταγωνιστεί στο νέο mural της πόλης με τη υπογραφή των PichiAvo
Η Αθήνα δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι από τις πόλεις που κουβαλούν τόσο έντονα το παρελθόν τους, που γίνεται αναπόφευκτα μέρος του παρόντος. Και ίσως γι’ αυτό εξακολουθεί να εμπνέει, όχι μόνο μέσα από τα μνημεία της, αλλά και μέσα από το πώς αυτά επανερμηνεύονται σήμερα μέσα στον αστικό ιστό.
Ένα νέο μεγάλης κλίμακας mural έρχεται να προστεθεί σ’ αυτή τη σύγχρονη αφήγηση της πόλης, και πιο συγκεκριμένα στη γειτονιά του Ψυρρή, από το ισπανικό δίδυμο PichiAvo, με τίτλο «An Offering to Athens», ένα έργο που, όπως λέει και το όνομά του, λειτουργεί ως μια συμβολική προσφορά προς την πόλη.
Οι PichiAvo δεν είναι καινούργιοι στη street art σκηνή. Γνωρίστηκαν μέσα από τη σκηνή του graffiti της Βαλένθια και το 2007 αποφάσισαν να αναπτύξουν μια κοινή καλλιτεχνική γλώσσα που κινείται ανάμεσα στον δρόμο και το στούντιο, συνδυάζοντας το graffiti με στοιχεία από την κλασική τέχνη. «Είμαστε από την Ισπανία, μια μεσογειακή χώρα, οπότε η ρωμαϊκή και η ελληνική ιστορία αποτελούν κομμάτι της κουλτούρας μας. Ως καλλιτέχνες, πάντα επιδιώκουμε να έχουμε τη δική μας, ξεχωριστή ταυτότητα, έτσι αποφασίσαμε να παντρέψουμε τις αρχές μας στον κόσμο του graffiti με ένα μέρος της κουλτούρας μας», μας εξηγούν, τονίζοντας πως η αρχαιοελληνική μυθολογία και η γλυπτική λειτουργούν γι’ αυτούς ως εργαλεία αφήγησης: «Μέσα από τη μυθολογία και τα κλασικά γλυπτά μάθαμε να λέμε ιστορίες από τα παλιά, από τις οποίες και σήμερα, όμως, μπορείς να μάθεις πολλά».
Με ύψος πάνω από 15 μέτρα, στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η θεά Αθηνά και ο μύθος της ελιάς. Ο Ποσειδώνας χτύπησε τον βράχο της Ακρόπολης με την τρίαινα φέρνοντας νερό (πηγή), ενώ η Αθηνά χάρισε στην πόλη την πρώτη ελιά, ένα δέντρο που παρείχε τροφή, λάδι και ξυλεία. Οι θεοί έκριναν το δώρο της Αθηνάς ως πιο χρήσιμο, χαρίζοντας στην πόλη το όνομά της.
«Είναι ένας από τους μύθους που αγαπάμε πολύ, καθώς με την προσφορά που έδωσε η Αθηνά στους ανθρώπους της πόλης, αντιλαμβάνεσαι γιατί η θεά αυτή ήταν κάτι παραπάνω από πολεμίστρια, ήταν η θεά της σοφίας. Ίσως ο μύθος είναι και μια καλή υπενθύμιση για τους Αθηναίους ότι η πόλη τους αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης για μελλοντικές σοφές αποφάσεις».
Το mural στην Αθήνα είναι από τα πιο ιδιαίτερα έργα των PichiAvo, κυρίως λόγω της πρόθεσης πίσω απ’ αυτό. Τοποθετημένο στου Ψυρρή, εντάσσεται σε μια γειτονιά που έχει ξεχωριστή σχέση με τη street κουλτούρα και τη σύγχρονη αστική δημιουργία, και αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο οπτικό σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης.
«Συνήθως, δουλεύουμε για εταιρείες ή για φεστιβάλ· σε αυτή την περίπτωση, όμως, αποφασίσαμε να ανταποδώσουμε στην Αθήνα αυτό που η ίδια μας προσφέρει πολιτισμικά. Θέλουμε οι κάτοικοι της πόλης που θα βλέπουν τον τοίχο, μαθαίνοντας ότι είμαστε από την Ισπανία, να νιώσουν περήφανοι για τον πολιτισμό τους, που εμπνέει άλλους λαούς. Μερικές φορές ξεχνάμε από πού προερχόμαστε και ποιο είναι το υπόβαθρό μας, οπότε ας αποτελέσει αυτό το έργο ένα σημείο που θα υπενθυμίζει στους σύγχρονους Έλληνες ότι προσφέρουν διεθνώς έμπνευση για τέχνη και δημιουργία».
Το mural των PichiAvo «An Offering to Athens» θα το βρεις στην οδό Παλλάδος 28-30.
Δειτε περισσοτερα
Η ζωή του μοιάζει με σενάριο. Έχτισε μια πορεία χωρίς shortcuts, γεμάτη δουλειά και ρίσκο. Σήμερα, με ρόλους που «δαγκώνουν», δηλώνει παρών.
Το διεθνές καλλιτεχνικό δίδυμο από τη Βαλένθια εμπνέεται από την κλασική Αθήνα
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Eurovision στη Βιέννη μιλάει για όλα
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται την Τασούλα, την πρωταγωνίστρια της παράστασης στο θέατρο Παλλάς, σε διπλή διανομή