Life in Athens

Οι αρχαίοι Έλληνες θεοί «ζωντανεύουν» από τους street artists PichiAvo

Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες τους σε όλο τον κόσμο για την αρχαία Ελλάδα

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
athens_voice_pichiavo_photo_by_estrella_jover_and_pichiavo.jpg
© Estrella Jover and PichiAvo

Lefkos: Οι Ισπανοί street artists PichiAvo και οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες τους με τους χαρακτήρες της ελληνικής μυθολογίας σε όλο τον κόσμο

Το δίδυμο των Ισπανών καλλιτεχνών Pichi και Avo (ή αλλιώς PichiAvo) δημιουργούν εδώ και 12 χρόνια μερικά από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα street art σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησαν το 2007 από την Βαλένθια και οι τεράστιες – πολλές φορές ύψους 30 μέτρων – τοιχογραφίες τους, σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητες. Μοναδικές σε λεπτομέρεια και ρεαλισμό, χωρίς να λείπουν οι «graffiti πινελιές», οι PichiAvo δεν ξεχνάνε από πού ξεκίνησαν αυτό το «ταξίδι» τους. 



Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με το πρότζεκτ «Urban Mythology» («Αστική Μυθολογία») με θεούς και χαρακτήρες της αρχαίας Ελλάδας (Δίας, Ποσειδώνας, Ερμής, Έρως, Ορφέας, Λήδα, Τερψιχόρη κ.α.) να «ζωντανεύουν» μέσα από καμβάδες, εκθέσεις και τοιχογραφίες σε πόλεις όπως η Λισαβόνα, το Μπρίστολ, η Γλασκώβη, το Ντένβερ των ΗΠΑ κ.α.



Πριν ενάμιση μήνα μάλιστα (Μάιος 2019) έστησαν ένα γιγαντιαίο άγαλμα σε νεοκλασικό ρυθμό για την παραδοσιακή γιορτή Falles της Βαλένθια, πάντα σε blend με τα χαρακτηριστικά τους graffiti και street art στοιχεία. Ένα εφήμερο μνημείο για τους απανταχού γκραφιτάδες ή κάτι παραπάνω; Η παράδοση θέλει το άγαλμα να καίγεται την τελευταία μέρα της γιορτής.



Η τελευταία τους έκθεση με τίτλο «Lefkos» «τρέχει» αυτές τις μέρες στην Station16 Gallery στο Μόντρεαλ, με μία σειρά από νέα αλλά και παλαιότερα έργα σε καμβά και αρχειακό χαρτί, πάλι γύρω από την «Urban Mythology» θεματική. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ