- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λευτέρης Μέρος: Επιστροφή για τον τραγουδοποιό με δύο νέα αγγλόφωνα τραγούδια
Δείχνει εκ νέου την αγάπη του για την ποίηση μελοποιώντας έργο της σπουδαίας Έμιλι Ντίκινσον
Ο Λευτέρης Μέρος επανέρχεται στη δισκογραφία με τα δύο αγγλόφωνα τραγούδια «To me» και «I’m nobody! Who are you?»
Με σπουδές ωρολογοποιίας στο ενεργητικό του, μπορεί εύκολα κάποιος να φανταστεί το πάθος του καλλιτέχνη για την ακρίβεια του ρυθμού και του χρόνου. Ο τραγουδοποιός Λευτέρης Μέρος έχει επιλέξει τη μουσική και την ποίηση ώστε να εκφράσει τον ψυχισμό και τις ανησυχίες του. Κάτι το οποίο κάνει επίσημα από το 2007, όταν και κυκλοφόρησε τον δίσκο «Ταράζεις τα Νερά» σε στίχους του Τάκη Τσαγκρώνη. Ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος κιθαρίστας, ωστόσο στα τραγούδια του βρίσκει κανείς πλήθος μουσικών οργάνων και ενορχηστρώσεων.
Τα δύο νέα τραγούδια με τα οποία ο Λευτέρης Μέρος επανέρχεται στη δισκογραφία είναι τα αγγλόφωνα «To me» και «I’m nobody! Who are you?». Το πρώτο είναι σε στίχους του Ηλία Παπαϊωάννου ενώ το δεύτερο είναι μια μελοποιημένη έκδοση του γνωστού ποιήματος της εμβληματικής Αμερικανίδας ποιήτριας, Έμιλι Ντίκινσον. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα της ποιήτριας, ενώ σύμφωνα με τον Αμερικανό κριτικό λογοτεχνίας, Χάρολντ Μπλουμ, το «I’m nobody!» εκφράζει το «παγκόσμιο συναίσθημα του να είσαι στην "απ΄έξω". Εμείς εναντίον αυτών».
Τις δύο νέες μπαλάντες του Λευτέρη Μέρου εμπλουτίζουν η τρομπέτα του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, τα πλήκτρα του Αθανάσιου Βρυωνίτη, οι κιθάρες του Νίκου Παπαδόπουλου και τα τύμπανα του Θανάση Αρχανιώτη. Οι ηχογραφήσεις και η μίξη έγιναν στο Soundflakes Studio από τον Νίκο Παπαδόπουλο.
Ο Λευτέρης Μέρος έχει στο ενεργητικό του τρία studio albums και συγκεκριμένα τα «Ταράζεις τα Νερά» (2007), «Κατά Βάθος» (2014) και «Θεατής» (2018). Το «I’m nobody! Who are you?» της Έμιλι Ντίκινσον δεν είναι η πρώτη απόπειρα μελοποιημένης ποίησης από τον καλλιτέχνη. Η αγάπη του για αυτήν τον έχει ωθήσει μεταξύ άλλων να μελοποιήσει έργα όπως το «Τελευταίο Ταξίδι» του Κώστα Καρυωτάκη, καθώς και το πανέμορφο «Μη με Βλέπετε που Κλαίω» της Μαρίας Πολυδούρη. Ανάμεσα στις συνεργασίες του Λευτέρη Μέρου ξεχωρίζουν αυτές με τους Δημήτρη Ζερβουδάκη, Μίλτο Πασχαλίδη και Ψαραντώνη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο δημιουργοί μίλησαν στην ATHENS VOICE για τη συνεργασία τους σε έναν ιδιαίτερο δίσκο
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για δήθεν υπέρογκα ποσά - Πτώση στα προγνωστικά για το «Ferto»
Η τραγουδίστρια «πολιορκείται» στα social media, αλλά δεν απαντά στα μηνύματα που δέχεται
Η δεύτερη φωνή του Πολ Σάιμον. Μια διαφορετική ανταπόκριση
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Πανικός επικράτησε για τα εισιτήρια της ιστορικής συναυλίας της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ - Ποια έχουν απομείνει
Το Boots on the Ground σηματοδοτεί την πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος από το 2020
Μια συζήτηση για το άλμπουμ που ετοίμαζε δέκα χρόνια, τις γυναίκες που την επηρέασαν και τη Eurovision
Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου, δείτε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ για τη βασίλισσα της ποπ μετά από επτά χρόνια
Σε αναρτήσεις του ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλή σκέψη» αποφάσισε να αναβάλει την εμφάνισή του
Σταθερά πρώτη η Φινλανδία
Οι άνθρωποι πίσω από τη σκηνή της Πλατείας Νερού μοιράζονται τις αναμνήσεις τους
Ο Γιάννης Αρτόπουλος έχασε τη ζωή του το 2025, στον δρόμο, μετακινούμενος από τη μία συναυλία στην άλλη
Λίγο πριν εμφανιστούν στην Αθήνα, oι «παλιοί» έδειξαν πώς γίνεται ένα σωστό live
Η σούπερ σταρ της ποπ προηγείται στην κούρσα για τα βραβεία AMAs του 2026
Ο μουσικός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική και ακαδημαϊκή του διαδρομή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.