Μουσικη

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του ΥΠΠΟ

Η θεραπευτική λειτουργία της τέχνης στην ψυχική υγεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4 μουσικοί με έγχορδα, βιολί - βιολοντζέλο σε παράσταση. Από πίσω τους ένα πιανίστας παίζε με μαύρο πιάνο με ουρά
Quartetto d’ Archi della Scala- A. Beatson © Akriviadis

Μέγαρο Μουσικής: Πως η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στην ψυχική υγεία

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει στο καινοτόμο Εθνικό Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, που στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία.

Ένας βιολιστής στα μαύρα παίζει βιολί όρθιος. Δύο άτομα κάθονται δίπλα του σε μαύρο πίανο με ούρα, σε ζωντανή παράσταση
Jonian Ilias Kadesha-Noam Greenberg ©Akriviadis

Η συμμετοχή στον πολιτισμό αναφαίρετο δικαίωμα για όλους

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, «η συμμετοχή στον πολιτισμό είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους. Διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία έχουν υπογραμμίσει το ευεργετικό αποτέλεσμα της τέχνης στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2023).

Προγράμματα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης έχουν θεσμοθετηθεί σε επίπεδο πολιτικών υγείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία υλοποιείται πιλοτικά πρώτη φορά και στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων φορέων πολιτισμού.

Παράλληλα, σε αυτή την πιλοτική φάση, διεξάγεται έρευνα για να αξιολογηθεί η ωφελιμότητα του Προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, προκειμένου το Πρόγραμμα να θεσμοθετηθεί ως υπηρεσία ψυχικής υγείας στο ευρύτερο κοινό.

Η τέχνη έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί, αλλά και να συνενώνει

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης φιλοδοξεί να καταδείξει ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί, να κοινωνικοποιεί, να αλλάζει, να φωτίζει αλλά και να συνενώνει, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικής ενσυναίσθησης και στην καταπολέμηση του στίγματος απέναντι στην ψυχική νόσο.

Στόχος του Προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και εμπειριών τέχνης και πολιτισμού. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, θα υποδεχτεί περισσότερα από 160 άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας με τη συνεργασία περισσότερων από 25 Μονάδες Ψυχικής Υγείας της Αττικής.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για 3 μήνες να παρακολουθήσουν 6 παραστάσεις στο Μέγαρο και, στη συνέχεια, να εμπλακούν σε δραστηριότητες που προωθούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική σύνδεση, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από τις 27 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Ομάδα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου αποτελείται από τα εξής μέλη: Λουκία Χαϊδεμενάκη (ψυχολόγος-art therapist PhDc, συντονίστρια επιστημονικής ομάδας), Πατρίτσια Κουβέλη (ψυχολόγος-εικαστική ψυχοθεραπεύτρια MSc), Μαρίζα Παπαγαθαγγέλου (κλινική ψυχολόγος υγείας MSc), Ελένη Χατζηγεωργίου (ψυχολόγος-χοροθεραπεύτρια), Νάντια Παπαηλιοπούλου (υπεύθυνη καλλιτεχνικής δράσης) και 'Αννα Βερνάρδου (σύμβουλος καλλιτεχνικού προγραμματισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπεύθυνη υλοποίησης δράσης).

Το Πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Next Generation EU μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).

Περισσότερες πληροφορίες: https://megaron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ