Μουσικη

Η Olivia Rodrigo στο πλευρό των γυναικών με την πρωτοβουλία «Fund 4 Good»

Μέρος των εσόδων της περιοδείας GUTS θα δοθεί στο Εθνικό Δίκτυο Ταμείων Αμβλώσεων

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Olivia Rodrigo στο πλευρό των γυναικών με την πρωτοβουλία «Fund 4 Good»
© Lissyelle Laricchia

Olivia Rodrigo: Με την πρωτοβουλία «Fund 4 Good» στηρίζει τα γυναικεία δικαιώματα, συμβάλλοντας στη  χρηματοδότηση αμβλώσεων 

Η νεαρή ποπ σταρ δίνει το παρόν για μια ακόμα φορά, θέλοντας να βοηθήσει τις γυναίκες να ζουν όπως επιθυμούν, αποφασίζοντας εκείνες για το σώμα τους, όχι οι άλλοι. Πριν δύο χρόνια η Olivia Rodrigo και Lily Allen έμειναν αξέχαστες στο φεστιβάλ Glastonbury, αφιερώνοντας το τραγούδι «Fuck You» στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η 19χρονη τότε καλλιτέχνιδα εξέφραζε την οργή της μέσω μουσικής, σήμερα όμως βρίσκει τρόπο να συμβάλλει εμπράκτως στην κατάσταση που επικρατεί, λόγω της συνταγματικής ανατροπής του δικαιώματος στην άμβλωση. 

Η Olivia Rodrigo στο πλευρό των γυναικών με την πρωτοβουλία «Fund 4 Good»
© Lissyelle Laricchia

Η αλλαγή της νομοθεσίας
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, εισήχθηκε νομοθεσία από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Lindsey Graham κατά των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, μια γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να διακόψει την εγκυμοσύνη μετά το διάστημα δύο μηνών, εκτός αν πρόκειται για θύμα βιασμού, περίπτωση αιμομιξίας ή κίνδυνος να χάσει τη ζωή της. Πριν τη νέα νομοθεσία, οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, διαθέτοντας μάλιστα παντού κλινικές. Σε δημοσκοπική έρευνα της Gallup τον Ιανουάριο του 2023, σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 23 ετών, όσον αφορά στην αποδοκιμασία πολιτικών της χώρας για της αμβλώσεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τις περισσότερες πολιτείες, με σημαντικούς περιορισμούς να εμφανίζονται στο Τέξας και στη Λουϊζιάνα. 

Το να κάνει μια γυναίκα σήμερα άμβλωση απαιτεί περισσότερα χρήματα, χρόνο και προγραμματισμό από ποτέ, αναφέρει στο Rolling Stone ο Oriaku Njoku, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Ταμείων Αμβλώσεων.

Έναρξη παγκόσμιας περιοδείας και πρωτοβουλίας
Στις 23 Φεβρουαρίου, οι φαν της Olivia Rodrigo στη Νότια Καλιφόρνια έζησαν ξεχωριστές στιγμές, καθώς ξεκίνησε το GUTS World Tour, ενώ λίγο πριν ανέβει η τραγουδίστρια στη σκηνή ανακοίνωσε μέσω TikTok τη δημιουργία του «Fund 4 Good». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ενισχυθούν άμεσα οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που υποστηρίζουν την εκπαίδευση των κοριτσιών, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και αποτρέπουν την έμφυλη βία. Μέρος των εσόδων της περιοδείας θα δωθεί στο Εθνικό Δίκτυο Ταμείων Αμβλώσεων (NNAF), σε μια περίοδο που οι δωρεές έχουν μειωθεί σημαντικά. Το συγκεκριμένο ταμείο δηλώνει στην ιστοσελίδα του αποφασισμένο να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου όλες οι αναπαραγωγικές επιλογές εκτιμώνται, είναι προσβάσιμες και χωρίς στίγμα.

@livieshq

olivia has launched Fund4Good, a global initiative committed to building an equitable and just future for all women, girls and people seeking reproductive health freedom. get more info & donate at http://oliviarodrigo.lnk.to/fund4good

♬ original sound - livies hq ❤️

Στις μέρες μας ακόμα και αν είναι νόμιμη η διακοπή εγκυμοσύνης, συνεχίζει να αποτελεί μια δαπανηρή διαδικασία, αγγίζοντας συχνά τα 800 δολάρια, ένα πόσο απαγορευτικό για αρκετές γυναίκες. Η Olivia Rodrigo επιδιώκει μέσω του «Fund 4 Good» να έχουν όλο και περισσότερες γυναίκες την οικονομική αυτή δυνατότητα, διαλέγοντας οι ίδιες αν θα συνεχίσουν την κύηση ή όχι. 

Μια σκέψη good 4 u
Η πρωτοβουλία «Fund 4 Good» σχετίζεται με την επιτυχία της καλλιτέχνιδος, με τίτλο «good 4 u», ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν θιχτεί ζητήματα για το πώς αντιμετωπίζεται η θηλυκή φιγούρα μέσω διαφορετικών τραγουδιών της. Από το «all-american bitch» μιλώντας για τις υποχρεωτικές κοινωνικές ταμπέλες, μέχρι το «jealousy, jealousy» και την ασταμάτητη σύγκριση, η Olivia Rodrigo βρίσκει τον δικό της τρόπο να μοιραστεί με το κοινό όσα την απασχολούν.

Μέσα στις επόμενες μέρες η περιοδεία θα ταξιδέψει μέχρι την πολιτεία του Τέξας, ένα σημαντικό σημείο αγώνα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, εκεί που σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του ομίλου Fund Texas Choice, μια γυναίκα πρέπει να διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να καταφέρει να βρει τη φροντίδα που χρειάζεται. Σε κάθε στάση της περιοδείας, η ομάδα της Olivia Rodrigo έχει αναλάβει να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την δράση του «Fund 4 Good». Ο κόσμος θα μπορέσει να πληροφορηθεί  σωστά μέσω των τραπεζιών του Εθνικού Δικτύου Ταμείων Αμβλώσεων, τα οποία θα βρίσκονται σε τοπικές στάσεις του GUTS World Tour σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ