Μουσικη

H Olivia Rodrigo έχει τα Guts

Ένα ακόμα υποδειγματικό high school soundtrack για τη Gen Z

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Olivia Rodrigo: Γιατί με το δεύτερο album της «Guts» η εικοσάχρονη Αμερικανίδα εδραιώνει τη θέση της στο στρογγυλό τραπέζι των female superstars - Η «κόντρα με την Taylor Swift
© Lissyelle Laricchia

Olivia Rodrigo: Γιατί με το δεύτερο album της «Guts» η εικοσάχρονη Αμερικανίδα εδραιώνει τη θέση της στο στρογγυλό τραπέζι των female superstars - Η «κόντρα με την Taylor Swift

Με το δεύτερο album της η εικοσάχρονη Αμερικανίδα εδραιώνει τη θέση της στο στρογγυλό τραπέζι των female superstars κοντράροντας στα ίσα τα ρεκόρ του παιδικού ινδάλματός της, Taylor Swift.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι στην Temecula της California που μεγάλωσε ακούγοντας Pearl Jam και White Stripes από τη δισκοθήκη των γονιών της και προσπαθώντας από νωρίς να γράψει τα δικά της τραγούδια κοιτώντας ενδεχομένως κάποια αφίσα με την Taylor Swift στο εφηβικό της δωμάτιο. Γρήγορα φάνηκε ότι η γενέθλια γη των μεγαλύτερων pop stars του κόσμου είχε ανοιχτές τις αγκάλες της για ένα ακόμα teen idol και μέσα από αυτές η Olivia Isabel Rodrigo βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στην πρώτη δικιά της κορυφή. Ένα διαφημιστικό και μια βιντεοταινία της άνοιξαν την πόρτα για τον πρώτο της ρόλο αξιώσεων στη σειρά Bizaardvark του Disney Channel και αυτός με τη σειρά του οδήγησε στην απόλυτη επιτυχία του πρωταγωνιστικού της ρόλου στo «High School Musical: The Series» του Disney+ το 2019.

Το comboτηλεοπτικής γοητείας και μουσικού χαρίσματος δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τις σχετικές δισκογραφικές αγορές και το 2020, σε ηλικία μόλις 17 ετών, η Olivia Rodrigo βρέθηκε να διαπραγματεύεται το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Geffen Records, καταφέρνοντας μάλιστα να κρατήσει τα δικαιώματα επί των master ηχογραφήσεων για τον εαυτό της -ένα μικρό διαπραγματευτικό κατόρθωμα για έναν πρωτοεμφανιζόμενο στη mainstream μουσική βιομηχανία. Το σίριαλ «Κάν’ το όπως η Taylor» είχε μόλις ξεκινήσει.

Olivia Rodrigo: Γιατί με το δεύτερο album της «Guts» η εικοσάχρονη Αμερικανίδα εδραιώνει τη θέση της στο στρογγυλό τραπέζι των female superstars - Η «κόντρα με την Taylor Swift
© Lissyelle Laricchia

Από εκεί και πέρα έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Το ντεμπούτο single της Olivia Rodrigo «Driver’s License» έσπασε κάμποσα streaming ρεκόρ, ξεπέρασε κάμποσες φορές τα τραγούδια του ειδώλου της Taylor Swift στα iTunes charts, κατέκτησε την κορυφή του Billboard και γενικώς έστρωσε κόκκινο χαλί για την επέλαση του πρώτου της album. Το «Sour» την εκτόξευσε μέσα από ένα fast track pipeline στο πάνθεον των female pop stars, δίπλα στην Billie Eilish, στη Lorde και φυσικά στο παιδικό της μουσικό είδωλο, την Taylor Swift. Και τρία χρόνια, ένα βραβείο Grammy και μπόλικη μαζική επιτυχία μετά, έρχεται το δεύτερο albumτης, «Guts» για να επικυρώσει την υψηλή θέση της στο στρογγυλό τραπέζι των female pop stars της νέας γενιάς και να ενισχύσει τα σενάρια του μουσικού τύπου για την κούρσα διαδοχής της Taylor Swift.

Olivia Rodrigo - vampire (Official Video)

Είναι γεγονός ότι με το νέο της album και τα πρώτα αποτελέσματα της απήχησής του η Olivia Rodrigo μάλλον ενσαρκώνει ιδανικά το φαντασιακό μιας μικρής «Swiftie» που θα γίνει η επόμενη Taylor Swift. Εξήντα εκατομμύρια streams του «Guts» την πρώτη κι όλας ημέρα της κυκλοφορίας του. (Άλλος) ένας μικρός πανικός στο Ticketmaster με τα εισιτήρια της μεγάλης επικείμενης περιοδείας της Olivia Rodrigo για το 2024 που δεν επαρκούν να καλύψουν τους χρήστες της ηλεκτρονικής ουράς ακόμα και μετά την προσθήκη 20 νέων ημερομηνιών. Και κερασάκι στην τούρτα των ποπ καφενείων του TikTokτ ο φημολογούμενο beef μεταξύ Rodrigoκαι Swift που έκανε την τρίχα μιας υπόθεσης αμήχανων credits για τη μουσική γέφυρα του «Déjà Vu» τριχιά και κατέληξε το 2023 να βλέπει την Taylor Swift ως το πρόσωπο που εμπνέει στην Olivia Rodrigo συναισθήματα θυμού και άγχους πίσω από αρκετούς στίχους του Guts – ευτυχώς για την ποπ ειρήνη και οι δύο απορρίπτουν μέχρι και σήμερα, ρητά ή/και σιωπηρά οποιαδήποτε υπαρκτή «κόντρα» ανάμεσά τους, κι αν κάποια hard feelingsυπάρχουν ανάμεσά τους για τον χ ή ψ λόγο παραμένουν ανεπιβεβαίωτα.

Olivia Rodrigo - bad idea right? (Official Video)

Γεγονός όμως είναι και το ότι με το «Guts» -ένα ακόμα υποδειγματικό high school soundtrack για τη Gen Z- η Olivia Rodrigo κάνει ένα παραπάνω βήμα προς την ανεξαρτησία και την αποσύνδεση της εικόνας της από το αφήγημα της «επόμενης Taylor Swift». Είναι ένας δίσκος που δείχνει ότι η Olivia Rodrigo ενηλικιώνεται καλλιτεχνικά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και όσοι αμφισβήτησαν τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητά της δεν θα βρουν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος στο «Guts» για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους ή/και να συνεχίσουν να τη συγκρίνουν ισοπεδωτικά με την Taylor Swift. Γεμίζοντας τον δίσκο με ευπρόσδεκτες γωνίες, σπάζοντας τις ευθείες γραμμές των μπαλαντών -με κορυφαίο παράδειγμα το χρισμένο hit «Vampire»- , δίνοντας βάρος στη σύνθεση και τους στίχους που χρειάζονται για να παραχθεί ένα καλοφτιαγμένο album με την απαραίτητη διακριτική δύναμη, πηγαίνοντας να κάτσει σε μια σεζλόνγκ δίπλα στις Wet Leg και ξεσκονίζοντας υποσυνείδητες μνήμες της Avril Lavigne και της Kelly Clarkson αντλώντας περισσότερο από τις ροκ αναφορές του μουσικού της περιβάλλοντος, η Olivia Rodrigo εξελίσσει τα δείγματα που είχε δώσει ήδη με το «Sour» (βλέπε «brutal» και «good 4 u») και ανανεώνει την pop– punk των 00s με όρους female pop star 2023.

Olivia Rodrigo - all-american bitch (live from rehearsal)

«all american bitch», «bad idea right?», «gethimback!» είναι εξαιρετικά δείγματα του ήχου που διαμορφώνει η Rodrigo με το δεύτερο της album, ενός ήχου που τη φέρνει πιο κοντά στον rock ‘n’ roll εαυτό της διατηρώντας στο ακέραιο το pop star quality της.

Olivia Rodrigo - get him back! (Official Video)

«Ήταν στ’ αλήθεια πολύ στενόχωρο να βλέπω ανθρώπους να αρνούνται και να μειώνουν τη δημιουργικότητά μου», δήλωνε η Olivia Rodrigo ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 στο περιοδικό Time. «Οι νέες γυναίκες αποτελούν συχνά αντικείμενο σύγκρισης μεταξύ τους. Είμαι το καινούργιο “αυτό” ή “εκείνο” ή “μια γυναίκα που συναντάει” εκείνη τη γυναίκα και αυτό μπορεί να γίνει πολύ μειωτικό. Είμαι απλώς η Olivia. Κάνω κάτι δικό μου. Έχει μεγάλη σημασία όταν ο κόσμος το αναγνωρίζει αυτό». Το 2023 ανανεώνει τη δήλωσή της έμπρακτα ξεπερνώντας εντυπωσιακά τον σκόπελο του «διάδοχου album» με έναν δίσκο που καθαρίζει το μονοπάτι μπροστά της. Είναι απλώς η Oliviaκαι έχει τα Guts.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ