Μουσικη

Πρώτη ακρόαση: The Hives - The Death of Randy Fitzsimmons

Το πρώτο τους άλμπουμ μετά από 11 χρόνια κυκλοφορεί στις 11 Αυγούστου

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Hives – The Death Of Randy Fitzsimmons: Οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο άλμπουμ που κυκλοφορεί στις 11 Αυγούστου
© Bisse Bengtsson

The Hives – The Death Of Randy Fitzsimmons: Οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο άλμπουμ που κυκλοφορεί στις 11 Αυγούστου.

Σαν το φαινόμενο Σβενγκάλι, το νέο άλμπουμ των The Hives κυκλοφορεί μετά από 11 ολόκληρα χρόνια στις 11 Αυγούστου και με τον μακάβριο τίτλο «The Death of Randy Fitzsimmons» βρίσκει τη σουηδική μπάντα να «ξυπνά» από τη δισκογραφική «ύπνωση» με 12 πάνκικα ροκ εν ρολ τραγούδια.

The Hives – Συνέντευξη: Howlin' Pelle Almqvist και Nicholaus Arson μιλούν για το νέο τους άλμπουμ μετά από 11 χρόνια, «The Death of Randy Fitzsimmons»
© Ebru Yildiz

Κι αν το συγκρότημα επικαλείται για αυτή την καθυστέρηση τα κενά επικοινωνίας και τον θάνατο της αινιγματικής, φανταστικής, φιγούρας του Randy Fitzsimmons – που υποτίθεται ότι υπήρξε ο ιδρυτής, το έκτο μέλος και βασικός συνθέτης των The Hives, τα γεγονότα λένε πως είχε να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τη δεκαετία που πέρασε. Το 2013 ο μπασίστας Dr. Matt Destruction αποχώρησε από το γκρουπ λόγω θεμάτων υγείας. Το 2019 ο ντράμερ Chris Dangerous έμεινε προσωρινά εκτός δράσης μετά από μεγάλη χειρουργική επέμβαση στο στομάχι - με τον ντράμερ των Queens of the Stone Age, Joey Castillo, να προσφέρει στην μπάντα τις πρώτες βοήθειες. Το 2020 η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά τους να ηχογραφήσουν τα νέα τους τραγούδια στις ΗΠΑ.

Γνωρίζοντας ότι για να παραμένεις αιώνιος έφηβος πρέπει να παίρνεις διαρκώς παρορμητικές αποφάσεις, οι The Hives συμπληρώνουν φέτος 30 χρόνια ύπαρξης και στον έκτο τους δίσκο «The Death of Randy Fitzsimmons» πήραν τέτοιες: πήγαν στο στούντιο που διατηρεί ο Benny Anderson, μέλος των ABBA, στη Στοκχόλμη, εμπιστεύτηκαν για την παραγωγή του άλμπουμ τον Patrik Berger, τον άνθρωπο που έγινε γνωστός για τη συμβολή του στα hits των Robyn, Lana Del Rey, Icona Pop και πέρασε κάποτε από το punk συγκρότημα Snuffed by the Yakuza. Γιατί;

The Hives - Countdown to Shutdown (Official music video)

«Νομίζω ότι θέλαμε κάποιον που θα μπορούσε να “ακούσει” τους Τhe Ηives με φρέσκα αυτιά. Θέλαμε έναν τύπο που ενδιαφερόταν για την ίδια μουσική με εμάς, κάποιον που ήταν επίσης πολύ διαφορετικός, που έχει δουλέψει με όλα τα είδη μουσικής, και έχει ηχογραφήσει επίσης ψυχεδελική μουσική, και pop μουσική και έκανε παραγωγή σε pop και punk μουσική και έγραψε πολλά σπουδαία τραγούδια, και ήταν επίσης ταλαντούχος. Οπότε θέλαμε απλά να μπορέσει κάποιος να έρθει και να έχει κάποιες ιδέες σχετικά με την ηχογράφηση των τραγουδιών και όλα τα υπόλοιπα. Με τον τελευταίο μας δίσκο “Lex Hives” υποτίθεται ότι τα κάναμε όλα μόνοι μας, οπότε εμείς κάναμε την παραγωγή του δίσκου και ηχογραφήσαμε τον δίσκο, εντάξει, είχαμε ανθρώπους που έκαναν την ηχογράφηση του δίσκου αλλά όλα τα υπόλοιπα ήταν των Τhe Ηives. Θέλαμε να έρθει κάποιος και να έχει λόγο, να βρει ιδέες, τι να κάνουμε με τα τραγούδια και άλλα τέτοια. Τότε τουλάχιστον ξέρεις ότι έχεις την καλύτερη από τις δύο επιλογές. Επίσης μας άρεσε και σαν άνθρωπος, μας έφερε την καλή του ενέργεια, είναι τόσο θετικός και θέλει συνεχώς να δοκιμάζει νέα πράγματα, σηκώνει μανίκια και δουλεύει, δοκιμάζει» δήλωσε πριν μερικές εβδομάδες ο κιθαρίστας Nicholaus Arson aka Niklas Almqvist, στη συνέντευξη των The Hives στην ATHENS VOICE για το νέο τους άλμπουμ «The Death of Randy Fitzsimmons», λίγες μέρες πριν εμφανιστούν στην Αθήνα για τις δύο πρώτες τους συναυλίες στην Ελλάδα, στο φεστιβάλ Release Athens 2023, στο πλαίσιο της περιοδείας τους με τους Arctic Monkeys.

The Hives - Rigor Mortis Radio (Live Visualiser)

Δουλεύοντας στον χώρο του μεγαλύτερου ποπ συνθέτη της Σουηδίας με τον πιο πετυχημένο ποπ παραγωγό της χώρας αυτή την εποχή, οι The Hives προτίμησαν να κάνουν mainstream τον φασαριόζικο κιθαριστικό ήχo από το να γίνουν άλλη μία βαρετή adult rock μπάντα του mainstream: υπερηχητικοί κι επιθετικοί με τον τρόπο των The Sonics, ευκολομνημόνευτοι και ρυθμικοί με τη χάρη των Ramones, ακούγονται σαν να σε προσκαλούν στο προβάδικό τους στην κωμόπολη Fagersta -από την οποία ξεκίνησαν- για 31 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα.

Με τα τραγούδια «Bogus Operandi», «Trapdoor Solution», «Countdown To Shutdown», «Rigor Mortis Radio», «Stick Up», «Two Kinds Of Trouble» και «The Bomb» να έχουν ακουστεί ήδη είτε ως singles είτε ως αποκαλυπτήρια tracks του άλμπουμ στις συναυλίες τους, υπάρχουν άλλα πέντε, ενθουσιώδη και καταιγιστικά, που μοιάζει να τα κράτησαν επίτηδες σαν εκπλήξεις για την επίσημη κυκλοφορία του «The Death of Randy Fitzsimmons»: το καλύτερο τραγούδι του δίσκου, «Smoke & Mirrors», που με την πρώτη αυτιά έχεις μάθει τα κουπλέ και τα ρεφρέν του, το ανέμελο και ρέμπελο «Crash Into The Weekend» που σε παρασέρνει στην αμερικανική παρακαταθήκη του punk rock, μακριά από τα ταξικά κηρύγματα των βρετανικών συγκροτημάτων, το γεμάτο oooh, oooh, oooh, «The Way The Story Goes», το εξομολογητικό σε άγνωστους παραλήπτες «What Did I Ever Do To You?» και το ξέσαλο «Step Out Of The Way» που για ό,τι έχει να πει σαν outro χρειάζεται μόνο 99 δευτερόλεπτα.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ των The Hives και το «The Death of Randy Fitzsimmons» θα συγκεντρώσει πολλές ακροάσεις: όχι γιατί τις χρειάζεται για να ανακαλύψει κανείς κρυφά νοήματα αλλά γιατί τις χρειάζεσαι για να κάνεις τη μέρα σου πιο ζωντανή. Δημοφιλείς όχι μόνο για τον χαρακτηριστικό τους ήχο αλλά και για την εικόνα τους, οι The Hives οπτικοποίησαν με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ – δηλητήριου για την πολιτική ορθότητα της εποχής μας τα singles «Bogus Operandi» και «Countdown To Shutdown», στα βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησαν ο Aube Perrie (Harry Styles, Megan Thee Stallion) και o SNASK (Viagra Boys) αντίστοιχα, με ένα cameo του αρχικού μπασίστα τους Dr. Matt Destruction για τα μάτια των fans.

The Hives - Bogus Operandi (Official Video)

Μεγαλώνεις άραγε όταν σταματάς να ρισκάρεις; Ας δώσουμε το μικρόφωνο στον frontman και τραγουδιστή των The Hives, Howlin' Pelle Almqvist aka Per Almqvist για να μας πει τι πιστεύει: 

«Δεν υπάρχει ωριμότητα ή κάτι τέτοιο, γιατί ποιος στο διάολο θέλει ώριμο rock’n’roll; Σε αυτό πάντα οι άνθρωποι κάνουν λάθος, νομίζω. “Είναι σαν rock'n'roll αλλά ενήλικο”, κανείς δεν το θέλει αυτό! Αυτό κυριολεκτικά αφαιρεί τα καλά. Το rock'n'roll δεν μπορεί να μεγαλώσει, είναι μια αιώνια εφηβεία και αυτό το άλμπουμ έχει ακριβώς αυτή την αίσθηση…».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ