Μουσικη

15 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 6 - 12 Ιουλίου 2023

Σπυριδούλες και Θυέστης στην Πειραιώς 260, Χέρμπι Χάνκο, Χοσέ Τζέιμς και Μέλοντι Γκαρντό στο Ηρώδειο, Λένα Πλάτωνος στον Κήπο του Μεγάρου κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 879
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Σπυριδούλες" από την ομάδα 4frontal
Οι "Σπυριδούλες" στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου από την ομάδα 4frontal © Ελίνα Γιουνανλή

15 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 6-12 Ιουλίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Οι Σπυριδούλες της διπλανής πόρτας
Δώδεκα χρονών ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν δούλευε ως «ψυχοκόρη» σ’ ένα εύπορο ζευγάρι στον Πειραιά που την κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά –μέχρι που την έκαψαν με το ηλεκτρικό σίδερο στο σώμα και το πρόσωπο. Η αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, που βρήκε το θάρρος να μιλήσει, εμπνέει την παράσταση της ομάδας 4frontal που σκηνοθετούν ο Θανάσης Ζερίτης και ο Χάρης Κρεμμύδας. Το κείμενο υπογράφει η Νεφέλη Μαϊστράλη («Αριστερόχειρες») αντλώντας στοιχεία από ντοκουμέντα και αφηγήσεις της εποχής αλλά και από συνεντεύξεις γυναικών που εργάζονται σήμερα ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί.
Πειραιώς 260, 8-11 Ιουλίου

Ο Χέρμπι Χάνκοκ στα πόδια της Ακρόπολης
Έδωσε το πρώτο του κονσέρτο πιάνου (με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου) σε ηλικία μόλις 11 ετών. Στα είκοσί του τον ανακάλυψε ο τρομπετίστας της τζαζ Ντόναλντ Μπερντ, δύο χρόνια αργότερα υπέγραφε στην Blue Note, ενώ με το“Head Hunters” θα έβαζε τη τζαζ στην τροχιά των πλατινένιων άλμπουμ. Σε μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική διαδρομή που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες, ο Χέρμπι Χάνκοκ μετρά 14 Γκράμι, ένα Όσκαρ αλλά και δημιουργικές, crossover συνεργασίες με κορυφαία ονόματα (Μάιλς Ντέιβις, Γουίντον Μαρσάλις, Τζόνι Μίτσελ, Sting, Άννι Λένοξ, Τίνα Τέρνερ, Τσικ Κορία κ.ά.). Αυτή την Τρίτη ο θρυλικός πιανίστας της τζαζ μας δίνει ραντεβού στο ρωμαϊκό ωδείο της Αθήνας. Με υποστήριξη του Athens Voice 102.5.
Ηρώδειο, 11 Ιουλίου στις 21:00 

Χέρμπι Χάνκοκ

14 καλλιτέχνες και η φύση
Στη σχέση της φύσης και της ανθρώπινης συνείδησης, τις έννοιες της ανεκτικότητας, της προσαρμοστικότητας αλλά και στο φυσικό τοπίο εν γένει εστιάζει η θερινή ομαδική έκθεση «Resilient by Nature» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες και βίντεο γνωστών καλλιτεχνών (όπως οι Ηώ Αγγελή, Μίλτος Γκολέμας, Δημήτρης Εφέογλου, Ελένη Μυλωνά, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Στέφανος Ρόκος, Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά.), επιχειρεί να αναδείξει διαφορετικές οπτικές στις τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις και τα νέα οικοσυστήματα που συνεχώς αναδύονται.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 6 Ιουλίου-9 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Γιάννης Ψυχοπαίδης, "Η φάρμα των ζώων"
Γιάννης Ψυχοπαίδης, "Η φάρμα των ζώων"

Στον ρυθμό του Rockwave
Τρεις μέρες, 19 ιστορικές και ανερχόμενες μπάντες, ένας προορισμός. Τα ηχεία θα παίζουν δυνατά αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο στη Μαλακάσα. Στις 7/7 οι Deep Purple και οι Saxon καταφθάνουν με ύμνους από την μακρόχρονη πορεία τους, οι metalcore As I lay dying προσγειώνονται από το Σαν Ντιέγκο για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, ενώ στο line up βρίσκουμε και τους Rock ‘n’ Roll Children, Bokassa και Lazy Man’s Load. Το Σάββατο τη σκηνή ηλεκτρίζουν οι The Black Keys και οι Puscifer του Maynard James Keenan, o σκοτεινός ρομαντισμός του VV, οι ηλιόλουστες μελωδίες του Kishi Bashi και οι «δικοί μας» Spekrvm και Frenzee. Εγχώριο line-up σε ροκ και μέταλ μονοπάτια την Κυριακή, με τους Villagers of Ioannina City και τoυς 100mods να δίνουν τον τόνο, αλλά και τους Mother of Millions, Sadhus, Project Renegade, Soundtruck και Ganzi Gun.
TerraVibe, 7-9 Ιουλίου

Black Keys
Black Keys

Στην Ελευσίνα, αγάπη μου, για τέχνη
Μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της περιοχής του Θριάσιου πεδίου επιχειρεί η «Elefsina, mon amour», η κεντρική εικαστική έκθεση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που επιμελείται η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Γρέγου. Ο τόπος, το παρόν και το παρελθόν του, τα τραύματα και οι προσδοκίες αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τόπους σε μετάβαση και στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη συνθήκη εμπνέουν τους 16 καλλιτέχνες που συμμετέχουν –οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν δημιουργήσει νέα έργα. Ανάμεσά τους οι Βαγγέλης Βλάχος, Αναστασία Δούκα, Mahdi Fleifel, Ιgor Grubic, Adrian Paci, Serban Savu, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Maarten Van den Eynde.
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας & X - BowlingArtCenter, 7 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου

Έργο του Mahdi Fleifel
Έργο του Mahdi Fleifel

Ο Θυέστης της σκοτεινής εκδίκησης
Σαν ένα ορατόριο τρόμου, με πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική, συστήνει στο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών ο Θάνος Παπακωνσταντίνου τη μοναδική πλήρως σωζόμενη τραγωδία του Ρωμαίου ρήτορα, δραματουργού και φιλοσόφου Σενέκα. Ένα από τα σκοτεινότερα έργα εκδίκησης, δραματοποιεί την τρομακτική πράξη εκδίκησης του Ατρέα να σκοτώσει, να μαγειρέψει και να σερβίρει σε δείπνο στον αδελφό του τα ίδια του τα παιδιά. Στη σκηνή οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Αντώνης Μυριαγκός, Τάσος Δήμας και Μαριάννα Δημητρίου.
Πειραιώς 260, 10 & 11 Ιουλίου στις 21:00

Ο Χοσέ Τζέιμς για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Κινείται αβίαστα μεταξύ σόουλ, φανκ, χιπ χοπ και house, τιμώντας πάντα τις γκόσπελ και μπλουζ ρίζες της τζαζ. Αυτό το Σαββατόβραδο ο «τζαζ τραγουδιστής της χιπ χοπ γενιάς», που έκανε αίσθηση κιόλας από το δισκογραφικό του ξεκίνημα (The Dreamer, 2008), στέκεται για πρώτη φορά πίσω από το μικρόφωνο στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου θα ερμηνεύσει τραγούδια από τα τρία άλμπουμ του που είναι αφιερωμένα στην Billie Holiday, τον Bill Withers και την Erykah Badu. Χορηγός επικοινωνίας ο Athens Voice 102.5.
Ηρώδειο, 8 Ιουλίου στις 21:00

Μια βραδιά με τη Λένα Πλάτωνος
Θα είναι όλα εκεί: το «Σαμποτάζ», η «Λιλιπούπολη» και οι «Μάσκες Ηλίου», οι μελοποιήσεις της στα ποιήματα του Καβάφη και του Καρυωτάκη αλλά και οι μελωδίες από τον νέο δίσκο της με τίτλο «Εννέα στο φως». Η Λένα Πλάτωνος ανοίγει το μουσικό της σεντούκι, με εκλεκτή παρέα. Με την Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζουν μέρος από τις λυρικές αφηγήσεις και τα διασωθέντα έργα άγνωστων ποιητριών του αρχαίου κόσμου, ενώ η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας θα μας ταξιδέψουν σε αντιπροσωπευτικά τραγούδια της. Τη δική τους ματιά στις δημιουργίες της θα καταθέσουν και η Δήμητρα Γαλάνη και ο Κωνσταντίνος Βήτα.
Κήπος Μεγάρου Μουσικής, 7 Ιουλίου στις 21:00 

Λένα Πλάτωνος

Η Melody Gardot στο Ηρώδειο
Με την κιθάρα και τα σκουρόχρωμα γυαλιά της («κληρονομιά» από ένα σοβαρό ατύχημα που την οδήγησε να κάνει μια δεύτερη αρχή στη ζωή της), με τον Philippe Baden Powell στα πλήκτρα και τα κομμάτια κοινό τους άλμπουμ «Entre Eux Deux» καταφθάνει στα μέρη μας η 38χρονη τραγουδίστρια. Κλείνοντας μια εβδομάδα με ιντριγκαδόρικα μουσικά ραντεβού στο Ηρώδειο, θα ξεδιπλώσει με φωνή βελούδινη κομμάτια που διατηρούν δροσερή την αίσθηση της παλιάς μελωδικής τζαζ, ισορροπώντας ανάμεσα στη σόουλ, την bossa και στο μπλουζ. Χορηγός επικοινωνίας ο Athens Voice 102.5
Ηρώδειο, 12 Ιουλίου στις 21:00

Melody Gardot

Εκάβη από την Αλβανία
Η περίφημη τραγωδία του Ευριπίδη ανέβηκε φέτος για πρώτη φορά στην Αλβανία, στο ιστορικό θέατρο Migjeni της Σκόδρας, σε μετάφραση Ελεάνας Ζιάκου και σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Στο πλαίσιο του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, ο αλβανικός θίασος προσεγγίζει το εμβληματικό κείμενο μέσα από τη δική τους ματιά, τα δικά τους έθιμα και χαρακτηριστικά, με όχημα την παράδοση του βορρά της Αλβανίας. Ένα έργο στο οποίο οι ήρωες, Έλληνες και μη (άλλως βάρβαροι), αφού παλέψουν λυσσαλέα με το σώμα και τη γλώσσα του Άλλου, του ξένου, του εχθρού, αλλάζουν και μεταμορφώνονται.
Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού», 6 Ιουλίου

«Σύγχρονες θηλυκότητες» στο Θησείο
Στις εικαστικές χειρονομίες 14 καλλιτέχνιδων επικεντρώνεται η έκθεση «Contemporary Womanhood 1.0: σύγχρονες θηλυκότητες» που επιμελείται η Φαίδρα Βασιλειάδου. Κοινή βάση τους και δημιουργική αφετηρία αποτελούν το μέσο της γλυπτικής και ο μύθος της Γυναίκας Σκελετού –μια ιστορία από την παράδοση των Εσκιμώων για ένα τερατόμορφο πλάσμα που ζει κάτω από το νερό αλλά καταφέρνει να αναγεννηθεί μέσα από τη δύναμη της μεταμόρφωσης. Συμμετέχουν οι Μυρσίνη Αρτακιανού, Mariandrie, Νικόλ Οικονομίδου, Χαρίκλεια Παπαποστόλου, Σοφία Σαράντη, Νάνα Σαχίνη, Τζόνα Σαχπάζης, Δέσποινα Χαριτωνίδη κ.ά.
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, 6 Ιουλίου-8 Οκτωβρίου (εγκαίνια στις 20:00)

Νικόλ Οικονομίδου, "We wear pants too"
Νικόλ Οικονομίδου, "We wear pants too"

Η ζωγραφική της Ρόδης Κωνσταντόγλου
Ποτέ δεν είναι αργά για ένα νέο ξεκίνημα μοιάζει να δηλώνει η γνωστή –και από το κατάστημα «Μάτι»– ντιζάινερ που επιχειρεί το ζωγραφικό της ντεμπούτο με την έκθεση «Never too late». «Ένας κόσμος λυρικής αγάπης για τους χαμηλόφωνους συντρόφους της καλλιτεχνικής καθημερινότητας, που συνήθως χαϊδεύει το χέρι αισθητικά», όπως παρατηρούσε στο τελευταίο του κείμενο ο ιστορικός της τέχνης και σημειολόγος Χάρης Καμπουρίδης, τα έργα καταγράφουν αναμνήσεις και οικεία στιγμιότυπα. Δοχεία σερβιρίσματος, μονάκριβα χαλιά, τασάκια από φυσητό γυαλί, κεραμικά Τσανάκαλε αλλά και το πρόσωπο της δημιουργού αποτυπώνονται στο χαρτί με pop διάθεση.
Genesis Gallery, 11-22 Ιουλίου (εγκαίνια στις 20:00) 

Ρόδη Κωνσταντόγλου, από την έκθεση "Never too late"

Οι «μάντισσες» της Λητώς Κάττου
Mια χαρτογράφηση του υπερφυσικού, του ανοίκειου και του άπειρου επιχειρεί η βραβευμένη 33χρονη εικαστικός στη νέα της έκθεση με τίτλο «LANDS/SexLife» στον Πειραιά. Με τη χαρακτηριστική ανάγλυφη «γραφή» της επεξεργάζεται τα χαρακτηριστικά και τους συμβολισμούς των μαντισσών ως έντομο, ως ένα είδος που εξερευνά τη ζωή μέσω της επιβίωσης, το σεξ και την αντίσταση μέσω του κανιβαλισμού.
opbo studio, 30 Ιουνίου-27 Ιουλίου (εγκαίνια στις 20:00-22:00) 

Έργο της Λητώς Κάττου

Πέρσες από τον Σάββα Στρούμπο
«Στη Σκιά των Βράχων» στον Βύρωνα ανοίγει τη φετινή της καλοκαιρινή περιοδεία (στην Ελλάδα και στο Art Carnuntum στην Αυστρία) η παράσταση της Ομάδας Σημείο Μηδέν.
Η «αντιπολεμική» τραγωδία του Αισχύλου, η πρώτη που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα, στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε είδους υπεροψία και επεκτατισμό σεβόμενη τον θρήνο των ηττημένων και αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία των νικητών. Παρουσιάζεται στη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, με βάση την μέθοδο ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θόδωρου Τερζόπουλου.
Θέατρο Βράχων, 11 Ιουλίου στις 21:00

"Πέρσες" από την Ομάδα Σημείο Μηδέν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ