Μουσικη

15 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 29 Ιουνίου - 5 Ιουλίου 2023

Ξενάκης στο ΕΜΣΤ, Florence and The Machine στο Ejekt Festival, Robbie Williams στο Rockwave, Βάκχες από την Έλλη Παπακωνσταντίνου στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 878
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Καταστροφή" από την ομάδα ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΝ
"Καταστροφή" από την ομάδα ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΝ © Valeria Isaeva

 15 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 29 Ιουνίου-5 Ιουλίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Ο πρωτοπόρος Ιάννης Ξενάκης
Καινοτόμος συνθέτης και προοδευτικός στοχαστής, θεωρητικός της μουσικής, αρχιτέκτονας και μαθηματικός, άφησε ανεξίτηλο το χνάρι του στην επικράτεια του ηλεκτρονικού ήχου. Διπλό κάλεσμαγια την πορεία του μας επιφυλάσσει το ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με το Μουσείο της Μουσικής-Φιλαρμονική του Παρισιού και το ΚΣΥΜΕ-Ωδείο Αθηνών. Η έκθεση «Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες», μέσα απόφωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, απεικονιστικές παρτιτούρες, μακέτες και ανέκδοτο ακουστικό υλικό, ρίχνει φως στην προσωπική του ιστορία και στην εικαστική, λογοτεχνική και μουσική παραγωγή του. Παράλληλα, το αφιέρωμα «Ο Ξενάκης και η Ελλάδα» διερευνά την πολύπλοκη σχέση του με την πρώτη του πατρίδα, από τα χρόνια στη Γαλλία μετά την καταδίκη του σε θάνατο έως την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια αυτοεξορίας και την καταξίωσή του.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 29 Ιουνίου-7 Ιανουαρίου 2024

Ο Ιάννης Ξενάκης στο Παρίσι το 1968.
Ιάννης Ξενάκης, Παρίσι, 1968. Φωτογραφία της Sabine Weiss © Συλλογή Οικογένειας Ιάννη Ξενάκη

Οι Florence and The Machine στο Ejekt Festival
Τέσσερα χρόνια μετά τις εμφανίσεις τους στο Ηρώδειο και στο κλειστό Γαλατσίου, η μπάντα-φαινόμενο με τη γεμάτη ενέργεια περφόρμερ Florence Welch κατηφορίζει στην παραλιακή. Στο πλαίσιο της Dance Fever Tour παρουσιάζουν το ομώνυμο άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Μάιο, καθώς και όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους. Όσοι πιστοί, προσέλθετε για«Dog Days Are Over»,«QueenOfPeace», «King», «Shake It Out», «You’ve Got The Love», «Sweet Nothing», «Hunger» κ.ά.Το ίδιο βράδυ στο Ejekt θα δώσουν το παρόν και οι Editors, Warpaint, Goat Girl και Royal Arch.
Πλατεία Νερού, 2 Ιουλίου από τις 17:00 

Robbie Williams στο Rockwave
Έχει 14 singles στο νούμερο ένα (με το νέο του άλμπουμ «XXV»), 18 Brit Awards, 1,6 εκατομμύρια πωλήσεις εισιτηρίων σε μόλις μία ημέρα (στις 19 Νοεμβρίου 2005 μόλις ανακοινώθηκε η παγκόσμια περιοδεία του για το 2006). O Βρετανός τραγουδιστής επιστρέφει στη Μαλακάσα και γιορτάζει 25 χρόνια σόλο καλλιτεχνικής πορείας με όλα τα κομμάτια του που αγάπησε το κοινό. Στη σκηνή θα βρεθούν, επίσης, οι JamesBay, Mika, JonathanJeremiah.
TerraVibe, 1 Ιουλίου

Robbie Williams

Μπροστά σε μια σύγχρονη «Καταστροφή»
Έξι πολίτες ενός υπό κατάρρευση κόσμου βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια σκηνή-καταφύγιο και αναζητούν τη λύση που θα μας λυτρώσει από την επικείμενη καταστροφή. Μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκυμαντέρ, το νέο έργο της ομάδας ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ και του Δημήτρη Μπαμπίλη μιλά για μια κοινωνία σε κατάσταση γενικευμένου φόβου και αρθρώνει μια κραυγή αγωνίας για τις κρίσεις της εποχής μας και για το μέλλον της ανθρωπότητας. Μάλιστα, βασίζεται σε συνεντεύξεις που έκαναν με επιστήμονες, ανθρώπους που έχουν βιώσει καταστροφές (στη Βόρεια Εύβοια, τη Μάνδρα και το Μάτι), αλλά και με καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες.
Εθνικό Θέατρο, 1-4 Ιουλίου

"Καταστροφή" από την ομάδα ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΝ
© Valeria Isaeva

Οι Βάκχες της Έλλης Παπακωνσταντίνου
Σ’ έναν κόσμο μετα-αποκαλυπτικό, η οικογένεια του βασιλιά Πενθέα αναμένει το –μοιραίο; – χτύπημα ενός μετεωρίτη. Μόνο που εκείνος εμφανίζεται με τη μορφή του θεού Διόνυσου και καθοδηγεί τους ήρωες προς το Δωμάτιο του Πόθου… Μετά τη Μυλούζ, τη Μασσαλία και το Holland Festival, η πολύγλωσση παράσταση της γνωστής σκηνοθέτριας καταφθάνει στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η δική της εκδοχή στον γνωστό μύθο είναι, όπως δηλώνει, ένα έργο για το τέλος της πατριαρχίας, όπου συνυπάρχουν το κιτς, το ποπ στοιχείο και η όπερα και που έχει στον πυρήνα του τη θηλυκότητα και το queer.
Πειραιώς 260, 4 & 5 Ιουλίου στις 21:00, 6 Ιουλίου στις 21:30

Βωβός Χίτσκοκ μετά μουσικής
Ένας παράξενος, νευρωτικός ενοικιαστής στο Λονδίνο πριν τον Μεγάλο Πόλεμο, η όμορφη κόρη της σπιτονοικοκυράς του, ο ντετέκτιβ που τη φλερτάρει κι ένας κατά συρροή δολοφόνος. Παραγωγής 1927 και προάγγελος του στιλ του μεγάλου μετρ του σασπένς, το αριστουργηματικό μελόδραμα «The Lodger: A Story of the London Fog»έρχεται στο «θερινό σινεμά» του Μεγάρου. Ήχο θα του δώσει με πρωτότυπη μουσική του ο συνθέτης και πιανίστας Στάθης Άννινος, ερμηνεύοντάς τη ζωντανά ο ίδιος σε πιάνο, τσέμπαλο καισυνθεσάιζερ.
Κήπος του Μεγάρου, 30 Ιουνίου στις 21:00

"The lodger" του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Ένα «Κτίριο 300 ανδρών» γεμάτο ζωγραφική
Σε γυναικείους θώρακες και κτίρια-μηχανές, σχηματισμένες από φράουλες, ζαχαρωτά ή και με τη γνωστή χειρονομία, οι καρδιές πρωταγωνιστούν στην έκθεση του Γ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που διευθύνει ο Μάριος Σπηλιόπουλος. Τα 27 έργα, που εκτέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στο PlatformsProject, συναντούν ξανά το κοινό, λίγο πριν βρουν μόνιμα τη θέση τους στο ομώνυμο κτίριο της ανακαινισμένης Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» όπου τα δώρισαν και θα τα τοποθετήσουν οι φοιτητές.
Χώρος τέχνης Ηώς, 29 Ιουνίου-15 Ιουλίου (εγκαίνια στις 19:30)

Έργο της Άννας Μπολόση
Έργο της Άννας Μπολόση

Η Alkyone στέλνει «σήμα εξόδου»
Την ακούσατε στις αρχές του μήνα στο ΚΠΙΣΝ αλλά θέλετε κι άλλο; Η χαρισματική ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, που γνωρίσαμε από το YouTube με τη διασκευή της στο παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι «Ξενιτεμένα μου πουλιά» επιστρέφει από τα βουνά της Έδεσσας. Το βράδυ της Τετάρτης η Alkyone θα παρουσιάσει το ολόφρεσκο πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο «Exit Sign», αγγλόφωνες συνθέσεις που συνδυάζουν pop-folk στοιχεία και ετερόκλητες μουσικές επιρροές, αλλά και διασκευές αγαπημένων παραδοσιακών και επιλεγμένων σύγχρονων τραγουδιών, πάντα με τον ονειρικό ήχο που τη χαρακτηρίζει.
Gazarte Roof Stage, 5 Ιουλίου στις 21:30

Alkyone

Το δημοφιλέστερο Ρέκβιεμ κάτω από την Ακρόπολη
Γνήσιος ουμανιστής, ο Τζουζέπε Βέρντι ύμνησε με το εμβληματικό του «Ρέκβιεμ»το εφήμερο του ανθρώπου, τα ζοφερά του πάθη, τις επικλήσεις, τις διαψεύσεις αλλά και τη συναισθηματική ανάταση που γεννούν οι μεγάλες ιδέες.Το επικών διαστάσεων συμφωνικό-χορωδιακό έργο παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την μπαγκέτα του Λουκά Καρυτινού και μέσα από τις ερμηνείες της υψιφώνου Μίινα-Λίισα Βέρελε,της μεσοφώνου Ριχάμπ Σαγιέμπ, του τενόρου Μπάρι Μπάνκς και του βαθύφωνου Αλέξανδρου Σταυρακάκη.
Ηρώδειο, 29 Ιουνίου στις 21:00

Μια νύχτα (γέλιου) στην Αθήνα
Μετά το Βουκουρέστι, τα Σκόπια, τη Μαδρίτη και εμφανίσεις στη μικρή οθόνη (π.χ. μέσα από την πλατφόρμα Gley), ο κωμικός Τζίμης Τσάπας (The Greek Dzinious) καταφθάνει στην Αθήνα. Για ένα βράδυ, μέσα από το σόου «Dzust One Night in Athens», ξετυλίγει τη ματιά του για την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.
Θέατρο Σταθμός, 3 Ιουλίου στις 21:00

«Σιωπή», ώρα για RootlessRoot
Ένα σύμπαν αφιερωμένο στη σιωπή και στη δύναμή της δημιουργούν στην τελευταία τους χορογραφίατο δίδυμο Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ. Γνωστοί για την ισχυρή σωματική παρουσία των έργωντους, αντλούν εδώ υλικό από τη φιλοσοφία, τη θεολογία, την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, για να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη συνθήκη ως μέσο αυτογνωσίας και βιώματος. Στη σκηνή, έξι χορευτές διαδρούν με ποικίλα υλικά προκαλώντας συνεχείς μεταμορφώσεις.
Πειραιώς 260, 3 & 4 Ιουλίου στις 21:30

Rootless Root, "Σιωπή"
© Ελίνα Γιουνανλή

Χορευτικά...μυστήρια στην Ελευσίνα
Βγαίνουν στον δημόσιο χώρο για να φωτίσουν μέσα από τις χορογραφίες τους πτυχές της πόλης συνομιλώντας με την ιστορία της, τους ανθρώπους, τα κτίρια και τις γειτονιές της. Στο πλαίσιο της Ακαδημίας Χορογραφίας, που «έτρεξαν» στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ηΠατρίσια Απέργη και η ομάδα Αερίτες, έξι νέοι χορογράφοι –οι Χριστιάνα Κοσιάρη, Γιώργος Παπαδόπουλος, Ελιάν Ρουμιέ, Εμμανουέλα Σακελλάρη, Κατερίνα Φώτη και Διαμάντω Χατζηζαχαρία–μας παρασέρνουν σε μια διαφορετική περιήγηση στην Ελευσίνα. Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσεων.
Σημείο συγκέντρωσης: Φουγάρο ΙΡΙΣ, 29 Ιουνίου-2 Ιουλίου στις 19:30 

«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» φέτος στο Μεταξουργείο
Με αναγνωρισμένες υπογραφές, αλλά και νέα ονόματα της ελληνικής εικαστικής σκηνής κυλά η θερινή σεζόν στην γκαλερί της Ρεβέκκας Καμχή. Στον ολόφωτο «σπιτικό» χώρο τηςμάς περιμένουνγλυπτά του πρωτοπόρου της κινητικής τέχνης Τάκη και τουαρχιτέκτονα και εικαστικού Ανδρέα Αγγελιδάκη, μια αέρινη κατασκευή με το χαρακτηριστικό «λεξιλόγιο» του Νίκου Αλεξίου, ανάγλυφα του Δημήτρη Γκέτση αλλά και ζωγραφικά έργα των Αλέξη Ακριθάκη, Αλέξανδρου Γεωργίου, Κωνσταντίνου Κακανιά, Ιάσονα Καμπάνη, Ντιάννας Μαγκανιά, Μίλτου Μανέτα και Ζήση Μπλιάτκα.
Γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, έως 22 Σεπτεμβρίου 

"Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι" στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Οι Dreamy Whispers για την Πόρτα Ανοιχτή
Τέσσερις κρυστάλλινες φωνές, μια κιθάρα, ένα μπάσο, κάποτε και κάποιο κρουστό, έτσι ξεκίνησαν και πορεύονται «πειράζοντας» με κέφι αγαπημένα disco, rock και pop κομμάτια. Τη βραδιά του Ιούλη που θα φωτίζει ένα ολόγιομο φεγγάρι, μας δίνουν ραντεβού στα βόρεια φέρνοντας στις αποσκευές δημοφιλή τραγούδια (από MichaelJackson καιPharrellWilliams μέχρι BrunoMars καιSia) μέσα από τη δική τους, γκρουβάτη ερμηνεία. Μια βραδιά για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή. Κρατήσεις θέσεων στα 2109650916 καιteg@eps-ath.gr.
Στον κήπο της Μιράντας στη Νέα Ερυθραία, 3 Ιουλίου στις 19:30

Dreamy Whispers

Ηλέκτρα η Λένα Παπαληγούρα
Διαδηλώνει τον πόνο της στα πρόθυρα του παλατιού, μεταμορφώνεται σε Ερινύα για τους δολοφόνους του πατέρα της και προσμένει τον ερχομό του ξενιτεμένου αδερφού προσδοκώντας την εκδίκηση. Με τη διάσημη ηρωίδα της τραγωδίας του Σοφοκλή αναμετριέται αυτό το καλοκαίρι η γνωστή ηθοποιός στην παράσταση που σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ και κάνει πρεμιέρα αυτή τη Δευτέρα. Μαζί της οιΕλισάβετ Μουτάφη, ΙωάννηςΠαπαζήσης, Στρατής Χατζησταματίου, Εριέττα Μανούρη, Δαυίδ Μαλτέζε και Πάρης Λεόντιος.
Κηποθέατρο Παπάγου, 3 & 4 Ιουλίου στις 21:30

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ