Μουσικη

Irene: Η soul και η R&B έχουν θέση στην Ελλάδα

Η Αθηναία τραγουδίστρια μιλάει για το πρώτο της άλμπουμ «Time 2 Love», τις τοξικές σχέσεις και τις μουσικές της αναζητήσεις πριν τη sensual live παρουσίασή του

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέντευξη: Η Irene Parginos μιλάει για το πρώτο της άλμπουμ «TIME2LOVE», τη μουσική και τη ζωή της
© Κωνσταντίνος Μανωλάς

Συνέντευξη: Η Irene Parginos μιλάει για το πρώτο της άλμπουμ «Time 2 Love», τη μουσική και τη ζωή της.

Γλυκιά, ζεστή, ανεπιτήδευτη soul που μπορείς να ακούσεις στο σαλόνι σου, με «βρόμικους» ήχους από τους δρόμους και τα old school hip hop αλώνια. H Irene Parginos έχει ένα star quality που γίνεται αντιληπτό σε κάθε τραγούδι της κι ερμηνεύει μέσα από την ψυχή της κάθε λέξη για όσα έχει βιώσει. Πώς τα κατάφερε και πού θέλει να φτάσει;

Συνέντευξη: Η Irene Parginos μιλάει για το πρώτο της άλμπουμ «TIME2LOVE», τη μουσική και τη ζωή της
© Κωνσταντίνος Μανωλάς

Το πρώτο album σας «Time 2 Love» περιγράφεται ως ένα ταξίδι από την αγάπη στις τοξικές σχέσεις και την ανεξαρτησία. Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στη δημιουργία του;
Είναι ένα άλμπουμ το οποίο αναφέρεται σε διάφορες φάσεις της ζωής μου από τότε που ήμουν στην Αγγλία μέχρι και σήμερα. Για μένα το «Time 2 Love» είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός δίσκος που μιλάει για τον έρωτα, ήθελα να γράψω και να περάσω στο κοινό πώς βίωσα εγώ την τοξικότητα μέσα από σχέσεις και πώς τελικά βρήκα τον εαυτό μου ξανά. Όλη αυτή τη διαδικασία με την οποία πιστεύω πως ταυτίζονται αρκετοί άνθρωποι. Ήθελα όλο αυτό να είναι σαν μία ιστορία όμως αυτό ήταν το δύσκολο. Έπρεπε ουσιαστικά να συνδέσω τις τελείες.

Τι σκέφτεστε τώρα, όταν ακούτε το album ξανά;
Υπάρχουν κάποια κομμάτια όπως το «Familiar» και το «Light It Up που προϋπήρχαν από διαφορετικό project. Δεν μπορούσα να διαλέξω, ήθελα να συμπεριληφθούν όλα μαζί. Όταν ακούω το βινύλιο καταλαβαίνω πως αυτή ήταν μια σωστή επιλογή μου. Υπάρχει μια διαφορετικότητα με συνέπεια στον ήχο αυτής της δουλείας. Ίσως είναι και η πρώτη φορά που ακούω δουλειά μου και χαμογελάω, μέσα έξω. Παλαιότερα δεν το είχα αυτό καθόλου, ένιωθα άβολα όταν άκουγα τον εαυτό μου.

Ποια στοιχεία πιστεύετε πως έβαλε ο RSN στην παραγωγή του album;
Ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις με τον RSN χωρίς να βάλουμε κάποια ταμπέλα ότι θα κάνουμε ας πούμε R&B δίσκο ή hip hop. Υπήρχαν σίγουρα επιρροές και favorites αλλά μέχρι εκεί. Έχουμε αρκετά κοινή αισθητική και θεωρώ πως ένιωσε πολύ ελεύθερος και απλά έβαζε στις παραγωγές elements που αγαπάει και εκείνος πολύ, χωρίς να σκέφτεται κάποια φόρμα ή αν θα είναι ραδιοφωνικό ένα κομμάτι, τη διάρκεια κλπ. Πολλές φορές όταν ακούγαμε και γινόταν το edit λέγαμε «δεν θέλουμε να κόψουμε τίποτα».

IRENE - Whatsa Say ft. Word Of Mouth

Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι το album έχεις αναφορές από την κινηματογραφική soul, κλασικά R&B, old school hip hop αλλά και τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ποιος ήταν ο δημιουργικός σας στόχος όταν ξεκινήσατε τις ηχογραφήσεις;
Ο στόχος ήταν να φτιάξουμε κάτι που θα εμπεριείχε πιο old school στοιχεία και να το φέρουμε στο σήμερα, να φτιάξουμε έναν φρέσκο ήχο. Εγώ προσωπικά, θεωρώ πως ο ήχος του album προσεγγίζει αρκετά την contemporary R&B / soul αλλά χρησιμοποιώ και τον όρο «cinematic soul», είναι κάτι το οποίο μου ταιριάζει όταν ακούω τον δίσκο. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου.

Ποιο τραγούδι από τον δίσκο έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για εσάς; Γιατί;
Είναι όλα γραμμένα μέσα από δικές μου εμπειρίες, άρα για εμένα όλα έχουν μεγάλη βαρύτητα. Το «Try Harder» και το «Your Valeria», ίσως χτυπάνε λίγο διαφορετικά επειδή είναι κάποια βιώματα πιο πρόσφατα.

Τι σας έκανε να βρεθείτε πίσω από ένα μικρόφωνο;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική στα έξι μου, συγκεκριμένα με το πιάνο. Αγαπούσα το τραγούδι από τότε γιατί ήταν κάτι που είχε την τάση να πηγάζει από μέσα μου αβίαστα. Όταν έγινα οκτώ χρονών, ανακοίνωσα για πρώτη φορά στη μητέρα μου πως ήθελα να ακολουθήσω μουσική καριέρα. Μετά απλώς όλο αυτό πήρε τον δρόμο του και ωρίμασε μέσα μου. Δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει στο μυαλό μου για εμένα plan b.

Μεγαλώσατε στην Αθήνα. Πώς βρεθήκατε να τραγουδάτε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη;
Το 2010 μετακόμισα και εργάστηκα στον χώρο του μιούζικαλ στη Νέα Υόρκη και αυτό μου έδωσε πολλές πληροφορίες και απαντήσεις στις τότε μουσικές μου ανησυχίες. Kαι καμία ιδέα για το πόσο στ’ αλήθεια τρελό αλλά και μεγάλο είναι να ζεις στις ΗΠΑ. Υπήρχαν μνήμες από την παιδική μου ηλικία που με είχαν δέσει με την Αμερική. Περνούσα τις ώρες μου βλέποντας MTV, ακούγοντας Whitney Houston και Janet Jackson.  Όντας στην χώρα από την οποία έρχονταν τα περισσότερα ακούσματά μου ένιωθα κανονικότητα. Στα 22 μου, μετακόμισα για κάποια χρόνια στο Λονδίνο. Εκεί δούλεψα ως backing vocalist για διάφορους soul καλλιτέχνες. Το Λονδίνο καθόρισε τη δημιουργική μουσική μου οπτική για το πώς θέλω να πορευτώ.

Ποιες διαφορές εντοπίζετε σε αυτές τις τρεις μητροπόλεις;
Κάθε κουλτούρα είναι διαφορετική. Σίγουρα η Αθήνα έχει αρχίσει και δίνει λίγο παραπάνω χώρο στην αγγλόφωνη μουσική σκηνή. Στην Αγγλία υπάρχει απλότητα, καθαρή μουσική και άφθονη. Στην Αμερική υπάρχει το dream big. Είμαι χαρούμενη που βρέθηκα και δούλεψα και στις τρεις χώρες γιατί γνώρισα διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μουσική. Το κοινό που έχουν η Αμερική με την Αγγλία είναι η λεπτομερειακή, σκληρή δουλειά. Προσωπικά η δική μου προσέγγιση ταιριάζει περισσότερο στη UK R&B σκηνή του σήμερα.

Η Αθηναία τραγουδίστρια μιλάει για το πρώτο της άλμπουμ «TIME2LOVE», τις τοξικές σχέσεις και τις μουσικές της αναζητήσεις πριν τη sensual live παρουσίασή του
© Κωνσταντίνος Μανωλάς

Έχετε συμμετέχει σε παραγωγές μιούζικαλ κι έχετε παίξει σε clubs. Τι vibes πήρατε;
Κάθε φορά η επικοινωνία μου με τον κόσμο με κάνει να χαμογελάω λίγο περισσότερο την επόμενη μέρα. Ελπίζω έτσι να είναι για αρκετό καιρό. Η εμπειρία μου από τα μιούζικαλ ήταν το 2011 με το «Porgy & Bess», στη Νέα Υόρκη. Ήταν πολύ ιδιαίτερη περίοδος η συγκεκριμένη και δεν θα την ξεχάσω ποτέ, ήταν η πρώτη φορά για εμένα ουσιαστικά που εμφανίστηκα στη σκηνή μπροστά σε 2.500 άτομα. Όσον αναφορά όμως και τα προσωπικά μου projects που έχουν παρουσιαστεί σε πιο μικρές μουσικές σκηνές και clubs, αυτό που κρατώ κάθε φορά είναι η στιγμή που βρίσκομαι on stage. Είναι πολύ ξεχωριστή για εμένα. Κάτι κερδίζω κάθε φορά, γίνομαι λίγο καλύτερη ή λαμβάνω γνώση πάνω σε αυτό που κάνω όταν όλα δεν πάνε όπως θα ήθελα.

Πώς σας έχουν βοηθήσει οι μουσικές σας σπουδές και πώς οι δρόμοι;
Όταν πέρασα στη δραματική σχολή ήμουν 17 και μισό, μόλις είχα αποφοιτήσει από το σχολείο. Σεβόμουν και με ενδιέφερε ο χώρος της υποκριτικής, με όποια εμπειρία μπορεί να είχα για τον κόσμο στην ηλικία που ήμουν. Μετά από έναν χρόνο ξεκίνησα και τις σπουδές στη μονωδία. Σε ό,τι κάνεις είναι σημαντικό να υπάρχουν βάσεις. Αυτό για εμένα ήταν οι σπουδές. Η μουσική και οι όροι της είναι σαν μια αλφαβήτα που αν δεν τη γνωρίζεις δυσκολεύεσαι αρκετά, τουλάχιστον στην αρχή. Η δραματική είναι ένα πραγματικό σχολείο μετά το σχολείο στο οποίο είσαι προστατευμένος μέσα στην μικρή του κοινωνία. Έτσι λειτούργησε για εμένα. Ατελείωτες ώρες δουλειάς. Σίγουρα όμως δεν αντικατοπτρίζει τη ζωή σου και την πορεία σου. Μέσω της αλληλεπίδρασης με το κοινό βλέπεις αυτό που δίνεις στην πραγματική του μορφή, όλη την αλήθεια του. Μέσα από τις παραστάσεις, τα live, όλα τα ταξίδια, βιώνεις φως, σκοτάδι, τρυφερότητα, βία. Μαθαίνεις τον πραγματικό κόσμο, ωμά. Εκεί θα δεις αν μπορείς ή αν δεν μπορείς. Αυτό με «μεγάλωσε» λίγο πιο γρήγορα και με βοήθησε να ανακαλύψω ένα μεγαλύτερο φάσμα έκφρασης - στίχων για τη μουσική μου.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει κατά τη γνώμη σας μία soul τραγουδίστρια;
Πιστεύω πως με όποιο είδος μουσικής και να ασχολείσαι αυτό που σε χαρακτηρίζει είναι η χροιά και οι ερμηνείες σου.

Η soul φαίνεται παγκοσμίως να επιστρέφει δυναμικά στα mainstream ακροατήρια. Πού το αποδίδετε;
Στο ότι οι νέοι καλλιτέχνες προσπαθούν να κάνουν ένα twist και να φέρουν τους παλιούς soul ήχους στο 2023, φέρνουν το πιο παραδοσιακό στοιχείο από το παρελθόν εκσυγχρονίζοντάς το και τραγουδώντας με την ψυχή τους. Θα αναφέρω καλλιτέχνες όπως ο Anderson Paak που έφερε τη vintage soul πάλι στο πρoσκήνιο και την έκανε mainstream. Όλο αυτό το μπλέξιμο κάνει τη διαφορά, R&B στοιχεία μαζί με ηλεκτρονικό ήχο - lo fi και gospel. Σίγουρα διαφέρει από χώρα σε χώρα, στην Αγγλία ας πούμε, θα ακούσω περισσότερα vintage soul στοιχεία δεμένα με contemporary pop, ίσως περισσότερη ειλικρίνεια στους στίχους και συναίσθημα στα φωνητικά.

Συνέντευξη: Η Irene Parginos μιλάει για το πρώτο της άλμπουμ «TIME2LOVE», τη μουσική και τη ζωή της
© Κωνσταντίνος Μανωλάς

Στο άλμπουμ συμμετέχουν ο Anduze (Parov Stelar), ο MC Yinka, οι Word Of Mouth, ο Mr. Collage και η έκδοση του βινυλίου, μέσω της Mind The Wax, περιλαμβάνει ένα bonus track με τον BNC. Πώς συνέβαλε κάθε ένας από τους καλεσμένους σας;
Οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές για εμένα, θα επιλέξω καλλιτέχνες που σέβομαι και θαυμάζω. Όλοι οι παραπάνω είναι πολύ ξεχωριστοί μεταξύ τους, οι Word Of Mouth θυμάμαι πως έσκασαν απλά ένα απόγευμα στο studio και το έδωσαν, είχα ενθουσιαστεί. O MC Yinka έδωσε στον δίσκο ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο, πιο σκοτεινό με τα φωνητικά του στο «Your Valeria» σε συνεργασία με τον Mr. Collage που έγραψε τη μουσική. To «Someone Like You» επίσης απογειώθηκε με τη βοήθεια του BNC, μιλάμε για ένα καθαρόαιμο old school hip hop κομμάτι, κλασικός ήχος. Με τον Anduze, δουλέψαμε μαζί από το 2018. Πάντα με εντυπωσίαζε η πολύ soul και αισθαντική χροιά του και ήθελα να είναι ένα κομμάτι του «Time 2 Love».

Πώς φροντίζετε τη φωνή σας;
Καλό ζέσταμα φωνής πριν από κάθε live ή ηχογράφηση, συνεχίζω τα μαθήματα φωνητικής, όσο προλαβαίνω και προσπαθώ να δουλεύω αρκετά με διαφραγματική αναπνοή όταν τραγουδάω.

Σκέφτεστε την επιτυχία, όταν δημιουργείτε ένα τραγούδι;
Όχι. Για εμένα αυτός είναι ο πιο λάθος τρόπος, δεν συνάδει με την έννοια της δημιουργίας.

Ποιος είναι ο ορισμός που δίνετε στην επιτυχία;
Σίγουρα δεν είναι προσωπική υπόθεση στον δικό μας χώρο. Το ίδιο ισχύει και γαι την αποτυχία.

Ποια είναι η ερώτηση που κάνετε πιο συχνά στον εαυτό σας;
Είμαι αρκετά αγχώδης στην καθημερινότητά μου, όταν αισθάνομαι πως αυτό πάει να ξεφύγει συνήθως ρωτάω τον εαυτό μου για τι είμαι ευγνώμων και παίρνω καλές απαντήσεις συνήθως.

Τι σκέφτεστε όταν κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη;
Δεν σκέφτομαι κάτι συγκεκριμένο. Πιστεύω πως βλέπεις την αλήθεια σου κάθε φορά που κοιτάζεσαι σε έναν καθρέφτη. Κάποιες φορές χαμογελάω και άλλες μέρες δεν κοιτάζομαι καν, δεν αισθάνομαι αυτήν την ανάγκη δηλαδή.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχετε ξεπεράσει στη ζωή σας;
Θα μιλήσω για τη μουσική. Δυσκολεύτηκα στο να μπορέσω να επικοινωνήσω την κουλτούρα μου. Αυτό συνέβαινε γιατί στην αρχή ήμουν αφελής, ονειροπόλα και μου άρεσε να βλέπω την όμορφη πλευρά στους ανθρώπους. Υπήρξαν φορές που αισθάνθηκα πως με εκμεταλλεύτηκαν άτομα που έλεγαν πως ήθελαν να με βοηθήσουν σε αυτό που κάνω άλλα στην πραγματικότητα δεν το έκαναν. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι για μένα πριν βρω τον πραγματικό μου ήχο και εμπιστευτώ τον εαυτό μου. Φοβόμουν να πω όχι. Πλέον σταμάτησα να είμαι το άτομο από το οποίο πρέπει όλοι να μένουν ικανοποιημένοι γιατί απλά αυτό δεν γίνεται!

Ποιο είναι το πιο ρομαντικό πράγμα που έχετε κάνει ποτέ στη ζωή σας;
Δεν είμαι ρομαντική, παρατηρώ περισσότερο τις λεπτομέρειες στην καθημερινότητα, όπως το να θυμηθεί ο σύντροφός μου μια σημαντική ημερομηνία, να μου μαγειρέψει, να έρθει να με πάρει αργά το βράδυ να πάμε μια βόλτα αν κάτι τύχει και δεν είμαι καλά ψυχολογικά... Τέτοιες κινήσεις μου αρέσουν και τέτοιες κάνω και εγώ.

Συνέντευξη: Η Irene Parginos μιλάει για το πρώτο της άλμπουμ «TIME2LOVE», τη μουσική και τη ζωή της
© Κωνσταντίνος Μανωλάς

Ποιο θεωρείτε το πιο ρομαντικό τραγούδι όλων των εποχών;
Δεν θα πω όλων των εποχών, αλλά πολύ ρομαντικό και το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό τώρα είναι το «Through The Fire» της Chaka Khan. Kαι από ελληνικό, επειδή το άκουγα και το πρωί, το «Μονάχα Εσύ» (Αλέξια - Στέφανος Κορκολής).

Τι έχει αλλάξει από το 2016 και το single «Like A Rainbow» μέχρι σήμερα;
Τα δύο τελευταία χρόνια βρήκα στ’ αλήθεια τη μουσική μου ταυτότητα. Αυτό που οφείλω στον εαυτό μου είναι να κάνω τη μουσική που εγώ αγαπώ, όπως πάντα ονειρευόμουν. Συνεργάζομαι με εξαιρετικούς ανθρώπους και μουσικούς. Η soul και η R&B έχουν θέση στην Ελλάδα και είναι κάτι που θα υπηρετήσω και εγώ με όλη μου την αγάπη.

Τι προσδοκίες έχετε από το live σας στο Alcatraz το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου;
Είναι μια πρόκληση αυτό το live, από άποψη χώρου, ώρας, γενικότερα μια άλλη φιλοσοφία και ανυπομονώ να δω πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος σε αυτό. Ήθελα να γίνει σε έναν πιο ιδιαίτερο χώρο λόγω του ότι είναι η παρουσίαση της πρώτης μου ολοκληρωμένης δουλειάς και θεωρώ πως η αισθητική της R&B του 2023 προσεγγίζει πολύ αυτή του pole dancing σε ύφος.

Τι αγαπάτε περισσότερο σε μία ζωντανή εμφάνιση;
Για εμένα το κλειδί είναι να καταφέρεις να δημιουργήσεις συναισθήματα στο κοινό. Όταν συμβαίνει αυτό η ανταπόκριση είναι μεγάλη και την εισπράττεις στο απόλυτο.

Τι σχεδιάζετε για το 2023;
Πέρα από την Αθήνα, σχεδιάζω την παρουσίαση του δίσκου στη Θεσσαλονίκη και κάποιες εμφανίσεις εδώ και στο εξωτερικό για αρχή. Στη συνέχεια, νέες συνεργασίες για τις οποίες ανυπομονώ και πιστεύω πως θα με εξελίξουν κι άλλο μουσικά.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, μετά την παρουσίαση του δίσκου «Time 2 Love» στις 18.00, στο Alcatraz Night Club, από την Irene, η Mind The Wax σας προσκαλεί για το after party της βραδιάς στο BIOS. Στα decks θα βρίσκονται οι DJs του label DJ Booker, DJ Moya και DJ Mysterons με Hip-Hop, Funky, Reggae, Soul ήχους. Στο event θα συμμετέχουν με live acts και άλλοι καλλιτέχνες του label όπως η Irene, o ΜC Yinka, o BNC και ο Mr. Collage. Ώρα Έναρξης: 22:30 - Είσοδος ελεύθερη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ