- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η πρώτη συναυλία των Archive στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2002, στην Αθήνα, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες του Χρήστου Κισατζεκιάν.
Ήταν φέτος στις 28 Αυγούστου που η επίσημη ανακοίνωση του αρχιτέκτονα των Λονδρέζων post/prog rockers ή/και trip hopers Archive, του συμπαθέστατου Darius Keeler, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στα κεφάλια όσων ακολουθούμε εδώ και εικοσιοκτώ χρόνια τo ταξιδιάρικo μουσικό τους φίλτρο που δημιουργεί μια αίσθηση μοναδική την οποία συναντάς σχεδόν μονάχα σε συνθέτες που επενδύουν κινηματογραφικές ταινίες. Ευτυχώς όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος στις 7 Σεπτεμβρίου, η εσπευσμένη εγχείρηση από ό,τι φαίνεται αναχαίτισε τον καρκίνο, όμως ο ευάλωτος καλλιτέχνης χρειάζεται μήνες ξεκούρασης και προσαρμογής. Γεγονός που ανέβαλε την (ομώνυμη του νέου τους δίσκου) περιοδεία τους “Call To Arms & Angels” για τον Οκτώβριο του 2023.
Θυμάσαι όλες τις φορές που μας έχει επισκεφθεί τούτος ο πολυπληθής μουσικός θίασος; Όλα ξεκίνησαν ακριβώς είκοσι χρόνια πίσω. Τον Νοέμβριο του 2002 όπου εμφανιστήκαν στο Μύλο Θεσσαλονίκης και στο Plato ή Φώς Club της Αθήνας που κανονικά φιλοξενούσε λαϊκούς μας βάρδους. Για να επανέλθουν το 2004 στο Θέατρο Συκέων και στο Θέατρο Λυκαβηττού αντιστοίχως, ξεκινώντας ένα σερί που τους ήθελε και τις τρεις επόμενες χρονιές κοντά μας! Ακολούθησαν οι χρονιές του 2009, 2010, 2013, 2017, όπως και η τελευταία μεγαλειώδης νύχτα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το Σεπτέμβριο του 2019.
Φωτορεπορτάζ Archive – Plato Club, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2002, Αθήνα
Οι συγκυρίες κείνη τη χρονιά υπήρξαν καθοριστικότατες για τούτο τον διακαή και άσβεστο πόθο που ανέπτυξε μονομιάς το ελληνικό κοινό για τους Archive. Ως διαρκώς εξελισσόμενοι και πειραματιστές, η προσάρτηση του δαιμόνιου Craig Walker το 2002 τους ήθελε οκτώ μόλις μήνες πριν την παρουσιαζόμενη συναυλία να γεννούν το έως και μνημειώδες πλέον “You All Look the Same to Me” που μεταξύ άλλων εμπεριείχε και την πρώτη μεγάλη τους ραδιοφωνική επιτυχία “Again”.
Διόλου παράξενο λοιπόν που τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν αρκετές μέρες πριν τη... σαρδελοποίηση που βιώσαμε κείνο το θερμό Σαββατόβραδο στον «ξεκούδουνο» χώρο που αποδείχθηκε ακατάλληλος όχι μόνο λόγω χωρητικότητας, μα και θέασης όρθιων ακροατών αφού ως μπουζουξίδικο, ήταν φτιαγμένο για τραπεζάκια, με το ύψος της σκηνής ως εκ τούτου μηδαμινό… Κρίμα κι άδικο για «ξεκίνημα διαδραστικής σχέσης».
Οι επτά μαυροφορεμένοι και κουστουμαρισμένοι Άγγλοι άπλωσαν τη θάλασσα από τα ασπρόμαυρα τους πλήκτρα στις δέκα το βράδυ. Εξαρχής η παραγωγή του ήχου που πλημμύρισε τα αυτιά μας υπήρξε εντυπωσιακή. Άλλωστε η (τότε) πολύ πρόσφατη στροφή τους στα όσα οι προπάτορες Pink Floyd ξεγέννησαν ένα τέταρτο του αιώνα νωρίτερα δεν άφηνε περιθώρια για κάτι άλλο!
Το πρόγραμμα υπήρξε χορταστικότατο. Λίγο λιγότερο από δύο ώρες, με δύο encore. Δίψα. Εκατέρωθεν. Και δεν αναφέρομαι εδώ στη δίψα που προκαλούσε το αδιαχώρητο φυσικά, μα στην άλλη, τη δίψα της αλληλεπίδρασης κοινού και καλλιτέχνη. Ήταν το πρώτο μας ραντεβού. Κι όμως, με τον ολόφρεσκο δίσκο να παρουσιάζεται σταδιακά ολόκληρος, εξουσιάζοντας την προσοχή μας, παραγκωνίζοντας συνειδητά τη συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών τους κυκλοφοριών. Παράτολμο. Αλλά τι περιμένεις από παράτολμους; Εδώ μας κέρασαν και μια διασκευάρα του “Shout” των Tears For Fears λέμε!…
Κλείνω με τις βαθύτερες ευχές μου/μας για μόνιμη και ταχεία ανάρρωση του ηγετικού Darius να εμπεριέχουν και ένα κομματάκι ιδιοτέλειας, ώστε να τους απολαύσουμε και μεις ξανά το 2023.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βασίλισσα της ποπ προσκαλεί τους θαυμαστές της για μια αποκλειστική ακρόαση του πολυαναμενόμενου Confessions II
«Δεν θα σταματήσω ποτέ να δίνω την καρδιά μου και τον εαυτό μου», δήλωσε ο γνωστός τραγουδιστής
Από τη Μαρία Φαραντούρη και τον Νίκο Ξυδάκη έως τη Μαρία Κάλλας και τη σύγχρονη τέχνη
Μεγάλα ονόματα της dance, techno και house σκηνής έρχονται στην Αθήνα
Ελπίζει να δώσουν μερικές «συναυλίες τον επόμενο χρόνο»
Η ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκίνησε με διθυράμβους και την Τετάρτη 24/6 θα είναι ξανά στο Release Athens
«Δεν χάθηκε ποτέ η πίστη μας», δήλωσε ο 64χρονος τραγουδιστής από το Νιου Τζέρσεϊ
Το έργο του Ορέστη Καραμανλή ήταν ένα καθαρά συμμετοχικό έργο που δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί δίχως τον κόσμο
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Brat» όχι μόνο δεν έχει χάσει τη λάμψη του, αλλά μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ
Ο νέος κύκλος που ξεκίνησε φέτος στο Φεστιβάλ εστιάζει στη σύγχρονη μουσική ως ολιστική εμπειρία
Το «The Age Of Everything» θα είναι διαθέσιμο από τις 2 Οκτωβρίου
Μια ζωή γεμάτη ταξίδια, μουσική και περιπέτειες. Από ένα υπόγειο στο Αμβούργο και την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την Τζαμάικα και τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά stages
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
«Ο Γιάννης μου το χάρισε, μαζί με τη φιλία του και τον ευχαριστώ» δήλωσε ο δημοσιογράφος
Με την μεγάλη τους περιοδεία, με τίτλο Celebrating 50 years, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το αφιέρωμα απέδειξε τη διαχρονικότητα των δύο μεγάλων καλλιτεχνών
Η ιδανική αρχή για τη δέκατη επέτειο του Release Athens
Yπέστη καρδιακή προσβολή μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.