- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στον Σταμάτη Κόκοτα (βίντεο)
Όσα εξομολογήθηκε για τη ζωή και την καριέρα του το 1985
Σταμάτης Κόκοτας: Το υλικό της ΕΡΤ για τον θάνατο του τραγουδιστή - Η ζωή, η καριέρα και οι σταθμοί της ζωής του σε μία εκπομπή
Η ΕΡΤ μέσα από το αρχείο της τιμά τη μνήμη του Σταμάτη Κόκοτα που πέθανε σε ηλικία 85 ετών το Σάββατο (1/10). Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδιστής, σε αφιέρωμα του 1985, μιλά για τις θρυλικές του συνεργασίες και τραγουδά.
Ο Σταμάτης Κόκοτας θυμάται πως έκανε το ξεκίνημα του στο Παρίσι, τη συνεργασία του με την Εντίθ Πιάφ και τον Ιβ Μοντάν, αλλά και τον πρώτο του δίσκο με γαλλικούς στίχους. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον Σταύρο Ξαρχάκο, που ήταν ο άνθρωπος ο οποίος τον προέτρεψε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά κι αυτός που τον παρουσίασε στο ελληνικό κοινό σε ένα ρεσιτάλ που έδωσε εκείνη την εποχή, ανοίγοντας του ουσιαστικά έναν καινούργιο δρόμο στην καριέρα του. Αναφέρεται επίσης στον δίσκο που έκαναν μαζί σε στίχους Νίκου Γκάτσου, ο οποίος είχε τον τίτλο «Ένα μεσημέρι». Ακόμη, μιλά για τη συνεργασία του με το Δήμο Μούτση, ενώ τον βλέπουμε στο στούντιο μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στην ηχογράφηση του δίσκου «Τσιτσάνης-Θεοδωράκης-Κόκοτας» (Ανέκδοτα τραγούδια), που κυκλοφόρησε το 1985. Η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά, σε επιμέλεια και ενορχήστρωση του Μίκη Θεοδωράκη, περιλάμβανε πέντε ανέκδοτα τραγούδια του Τσιτσάνη, πέντε καινούργια του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ένα σε στίχους Αγγελικής Ελευθερίου από τη «Φαίδρα». Παράλληλα μιλά για την αγάπη που δέχτηκε από τον κόσμο, τονίζοντας: «Έφτασα να τραγουδήσω σε όλα τα μέρη του κόσμου. Όπου υπήρξε Έλληνας ήξερε και άκουσε τον Κόκοτα».
Για τον Σταμάτη Κόκοτα μιλούν ο ζωγράφος Γιάννης Παππάς, οι συνθέτες Γιάννης Σπανός, Γιώργος Ζαμπέτας και Γιώργος Κατσαρός και ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι είναι από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς τραγουδιστές, αλλά κι ένας άνθρωπος με πλούσια ψυχικά χαρίσματα. «Είναι ένας άνθρωπος ελπίδας, ζεστός, που αγαπάει τους φίλους του, τους συναδέλφους του», λέει χαρακτηριστικά. Μιλούν επίσης τα παιδιά του Δημήτρης και Έλλη Κόκοτα, ενώ ο ίδιος ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως «Τα δάκρυα μου είναι καυτά», «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Στου προφήτη Ηλία», «Ένα φύλλο μαραμένο», «Έξω φυσάει και βρέχει», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Όνειρο απατηλό», «Έβγαλα στο σφυρί τα χάδια» κ.ά.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Μουσικός σύμβουλος: Γιώργος Λεφεντάριος
Έτος παραγωγής: 1985
Με πληροφορίες από την ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα φαβορί πριν τις πρώτες πρόβες στη Βιέννη
Η προσωρινή «απόσταση» εξηγείται κυρίως από τα επαγγελματικά τους projects
Η φετινή περιοδεία του ξεκινά στις 27 Ιουνίου από το Δουβλίνο και περιλαμβάνει συνολικά έξι στάσεις
Aναφορές για ευρύτερη συνωμοσία - Προσπάθεια να αποκαλυφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι
«Ο κόσμος έχει ανάγκη από ρομάντζο»
Ο Πιτ Σίγκερ δεν έγραφε τραγούδια για να τα κρατά κανείς για τον εαυτό του
Η remastered έκδοση του κλασικού άλμπουμ κυκλοφορεί στις 26 Ιουνίου με πλούσιο αρχειακό περιεχόμενο
«Next year in Athens!» ευχήθηκε η Πρέσβης κα Γκέρντα Φόλγκ στον Έλληνα εκπρόσωπο - Δείτε βίντεο
Διαθέσιμο στις 31 Ιουλίου
Οι Γερμανοί metallers μιλάνε στην ATHENS VOICE λίγο πριν την επιστροφή τους στο Release Athens 2026
Με βίντεο στο instagram ανακοίνωσε το τέλος εμφανίσεων στο Nox και προσωρινή αποχή για ξεκούραση
Ο Ντέιβ Μαστέιν «τιμά» ένα κλασικό τραγούδι με τη δική του υπογραφή
«Το S.A.G.A.P.O. ήταν ένα κομμάτι της εποχής του», δήλωσε ο γνωστός τραγουδιστής
Η σειρά εμφάνισης στους δύο ημιτελικούς
Η συνεργασία με τον θρυλικό Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
Η ερμηνεύτρια και συνθέτρια μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αντίστοιχη στρατηγική έχει ακολουθήσει και ο ηθοποιός Μάθιου ΜακΚόναχι
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού φέρουν την υπογραφή του Νίκου Καρβέλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.